Data: aprilie 7th, 2014

Teorii ale campului unificat in NLP (III)

sistemic NLPBine te-am regasit la un nou articol privind incercarile, pana la acest moment, de a se avansa o Teorie a campului unificat al NLP, la nivelul trainerilor si specialistilor in Programare Neuro Lingvistica.

In articolul trecut, am putut afla despre cum co-fondatorul NLP, Richard Bandler, utilizand cu preponderenta sub-modalitatile alaturi de alte tehnici NLP, a intentionat crearea unei teorii a campului unificat al NLP prin implementarea sistemelor de “Proiectare a Tehnologiei Umane” (Design Human EngineeringDHE™).

In acest articol vom descoperi impreuna al treilea model, si ultimul cunoscut pana la acest moment, referitor la teoria campului unificat al NLP, apartinand unor doi mari traineri NLP si celebri autori de carti in domeniul NLP, dr. L. Michael Hall & Bob G. Bodenhamer.

Este vorba de Modelul Meta-Domeniilor.

In opinia celor doi autori, NLP-ul este, in totalitatea sa, o meta-perspectiva. Acest fapt se datoreaza orientarii NLP-ului catre structura experientei in sine. La acest moment NLP ne invata cum sa gandim si sa lucram cu experienta dintr-un punct de vedere mai mult structural.

Termenul “meta” ca si ideea de a ne “pozitiona in meta” apartin lui Gregory Bateson si au aparut in lucrarile sale mai intai. Gregory Bateson a introdus termenul “meta” pentru a descrie modul in care putem sa iesim din continutul lucrurilor sau experientelor si sa descriem experientele din punct de vedere structural. Astfel a aparut in NLP ideea de a te indeparta de un gand, o emotie sau o experienta si de a urca la un nivel superior al gandirii. Cand facem acest lucru, respectiv ne ridicam la un nivel superior al gandirii, putem apoi sa clasificam si sa catalogam experienta primara, dobandim perspectiva asupra ei si o constientizam.

Mai mult