Coaching cu Iubirea de Sine (1)

Iubirea de SineBine te-am regasit, cetitorule! Astazi m–am simtit inspirat de sotia mea. Ne place ca din cand in cand sa lecturam si sa comentam impreuna carti, in special de dezvoltare personala. Este o experienta foarte placuta si in acelasi timp deosebita, pe care o recomand fiecaruia dintre voi sa o incerce cu o persoana apropiata sufletului.

Ce o face asa speciala in afara prezentei fizice a celuilalt? Cu siguranta prezenta mentala si emotionala! Pentru ca atunci cand citesti singur o carte o treci automat prin filtrul gandirii, analizei, convingerilor si valorilor personale. Si informatia din acea carte te poate influenta intr-un grad mai mare sau mai mic. Insa cand lectura este in doi, atunci cealalta persoana vine din cand in cand cu propria „oglinda” in care iti prezinta punctul ei de vedere la fiecare aspect, si de multe ori daca ai mintea si sufletul deschise poti avea anumite revelatii aparte. Sau moduri in care poti integra informatia.

Astazi eram la lectura cartii „Poti sa-ti vindeci viata” de Louise L. Hay cand am avut o revelatie!
Atunci cand un client vine la mine cu o problema, pe mine nu ma intereseaza daca este vorba de o boala, de saracie, de o relatie dizarmonioasa sau de un blocaj al creativitatii. Singurul lucru cu care lucrez eu este IUBIREA DE SINE” – Louise L. Hay
Si in acest moment am avua revelatie! De fapt cred ca a fost vocea „piticului” meu interior, sau vocea intuitiei sau cum vreti voi sa-i ziceti la vocea voastra din interior. WOW! De cate ori am lucrat eu in sesiunile mele de coaching cu Iubirea de Sine? Am luat-o macar vreodata in seama? Cati dintre coachii existenti si care lucreaza coaching iau in serios aceasta resursa interioara imensa de schimbare? Si oare cum o fac? Si nu ma refer aici la coachingul de business unde termenul de Iubire de Sine este inexistent si de cele mai multe ori incompatibil cu cel de business. Ci vorbesc inclusiv de life coaching unde ideea de Iubire de Sine ar trebui sa fie fundamentul pornirii la actiune al fiecaruia dintre noi.
Cand scriu Iubirea de Sine cu majuscule ma gandesc ca, fiecare cuvant, merita pe deplin respectul si aprecierea fiecaruia dintre noi.
Iubirea este esenta exterioara din care ne nastem si ne hranim, constient sau nu, si pe care ar fi benefic sa o daruim permanent in jurul nostru pe intreaga desfasurare a vietii noastre.
Iar Sinele este esenta interioara a fiecaruia care creste de-a lungul vietii ca o plamadeala, de paine de casa sau de cozonac, bine framantata cu maia sau drojdie potrivita, respectiv cu Iubirea potrivita. Daca Iubirea primita este putina si experientele vietii sunt percepute ca negative atunci „cozonacul” nu creste si de multe are un gust acru.
Autoaprobarea si acceptarea de sine in momentul prezent sunt principalele secrete ale declansarii unor schimbari pozitive in fiecare domeniu al vietii noastre” continua sa lucreze precum picatura chinezeasca Louise L. Hay cu gandurile si cu convingerile mele. Si e greu sa nu te lasi convins de ea.
Incep sa inteleg lumea altfel! Iubirea de Sine incepe intotdeauna cu renuntarea la orice fel de autocritici. Autocritica ne blocheaza exact in tiparul mental pe care dorim sa-l schimbam. Si invers, bunavointa si intelegerea fata de noi insine ne ajuta sa ne eliberam de acest tipar mental care ne blocheaza si nu ne da voie sa evoluam.
Cu toate acestea, este deosebit de important sa evitam sa punem semnul egal intre Iubirea de Sine si Stima de Sine. Au conexiuni stranse, insa fiecare dintre ele isi iau energiile si lucreaza cu „combustibili” diferiti.
In timp ce Stima de Sine isi ia energiile si are la baza gandurile fiecaruia dintre noi, avand in locatia in Mintea constienta, Iubirea de Sine are la baza energiile formate din emotii si sentimente cu locatie in Inima. As putea spune mai pe scurt ca Stima de Sine se hraneste cu energia Mintii, in timp ce Iubirea de Sine se hraneste cu energia Inimii.
Acum, intorcandu-ne inapoi la munca unora dintre noi ca si coachi, terapeuti, ghizi imi dau seama ca este usor sa cadem din cand in cand in capcana de a lucra mai mult cu Stima de Sine, fara a lua in calcul energia fantastica a Iubirii de Sine. De foarte multe ori putem face eroarea de a ne focusa foarte mult pe dorinte si motivatii, care ar trebui sa stea la baza fiecarei strategii mentale si inclusiv la baza oricarui comportament al fiecaruia dintre noi.
Cu toate aceste pot fi energii ale Iubirii de Sine care la nivelul cel mai profund pot bloca procese de schimbare, inclusiv ca aceste energii sa fie necunoscute la nivel mental clientilor cu care lucram. Dincolo de ceea ce ne spune clientul la sedinta de coaching, dincolo de ceea ce noi putem observa din limbajul acestuia, stau ganduri si emotii neexprimate. Cum ar suna acestea te intrebi?
Nu sunt suficient de bun! Nu merit sa fiu iubit! Nu merit un job mai bun! Daca castig mai multi bani inseamna ca sunt un om rau! Totul este haos si dezordine in jurul meu! Tot ceea ce eu fac nu este suficient de bun! Tot pe ce pun eu mana sau toate relatiile mele se distrug din cauza mea!
Tu ce ai adauga la aceasta lista?
Te invit sa meditezi la faptul ca aceste ganduri pot fi extrem de limitative daca sunt bazate pe autocritica la nivel profund, deci indubitabil lipsite de Iubire de Sine.
Cauta sa declansezi acea Iubire de Sine profunda astfel ca ai sa auzi sunetul placut si ai sa simti curgerea energiei benefice a schimbarii interioare.

Astept cu interes si drag opinia ta, cetitorule, referitoare la acest subiect.
Si asa cum te-ai obisnuit deja, la finalul fiecarui articol aduc si impartasesc cu tine, ca si o hrana a spiritului, un citat drag sufletului meu. Astazi iti propun un citat din Ralph Waldo Emerson care ne-a lasat aceste ganduri deosebite:
Cele mai multe umbre din viata noastra sunt cauzate de faptul ca stam in propria noastra stralucire.” – Ralph Waldo Emerson

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu