Diferenta intre a indruma si a controla

Am citit cu deosebit interes acest pasaj de articol, primit pe email, din Lise Bourbeau, traducere din “Listen to your body newsletter” si cu toate ca nu cunosc autorul traducerii ii multumesc din suflet pentru efort.

M-am gandit imediat cat de subtire este linia de demarcatie intre a induma si a controla persoanele din jurul nostru si m-am gandit sa impartasesc cu tine aceste idei.

Da-ti voie, pentru un moment, sa te gandesti cat de des cadem fiecare dintre noi in aceasta capcana? Unii dintre noi prin natura unei meserii sau a unei posturi care presupune sa modelam si sa crestem spirite libere, respectiv mentor, profesor, coach, trainer, parinte, sef, altii pur si simplu in relatiile de prietenie sau de familie ajungem de fapt sa dam sfaturi. Cu siguranta ca acele sfaturi pot pleca dintr-o intentie mai mult decat pozitiva si constructiva, bazate pe convingerile si experientele noastre proprii insa care nu se pliaza, de cele mai multe ori, pe nevoile celor din jurul nostru.

Citind acest articol scris de Lise Bourbeau, m-am intrebat cat bine putem face celui de langa noi, prin a aborda una din cele doua pozitii de a indruma sau a controla, si care este distanta pana la momentul de a influenta in mod negativ acea persoana prin interventia noastra.

 “Va sugerez sa va acordati cateva minute pentru a reflecta asupra acestei intrebari inainte de a continua sa cititi.

 Cand ghidam pe cineva, il sfatuim referitor la modurile in care poate aborda o anumita situatie, pastrand in atentie ceea ce il intereseaza pe el si sperand ca sugestiile noastre sa le fie folositoare. Inainte de a acorda sprijinul cuiva, este important sa ne amintim ca sfatul si sugestiile noastre vor fi apreciate doar daca ne sunt cerute inainte.

 Se poate intampla uneori sa avem o dorinta foarte mare de a ajuta pe cineva pentru ca suntem convinsi ca ceea ce avem de spus ar putea fi de mare folos pentru acea persoana. Intr-o asemenea situatie, e indicat sa-i spunem dorinta noastra acelei persoane si sa o intrebam daca ar vrea sa auda sfatul nostru. Daca refuza sau ezita, ar fi minunat sa avem puterea sa nu insistam. Daca insistam sa oferim sugestiile noastre, in ciuda raspunsului celeilalte persoane, asta se intampla pentru ca, la nivel inconstient, vrem sa-l controlam. Vrem sa actioneze in conformitate cu ce este bine sau rau pentru noi in aceasta situatie. Inseamna ca nu suntem in acord cu nevoile celuilalt, ci actionam in functie de credintele noastre. Incercam sa le impunem ceea ce credem ca va fi benefic pentru noi in acea situatie.

 Acest tip de control este foarte comun in relatii si se manifesta mai ales cand avem de-a face cu cei apropiati, familie sau prieteni. Cand vrem sa controlam, uitam ca adevarata dragoste este traita prin acceptarea unicitatii fiecarei persoane. Ceea ce este bine pentru noi nu este neaparat bine pentru cei dragi noua.

 Sunt doua moduri de a sti daca ii ghidezi pe ceilalti sau ii controlezi. Daca ai sfatuit pe cineva si i-ai oferit propriile sugestii, ti-ai luat timpul necesar pentru a-i pune cateva intrebari despre situatia lor, pentru a afla ce are nevoie cu adevarat? Daca nu ai facut asta, inseamna ca, inconstient, ai incercat sa-l controlezi.

A doua cale este sa te intrebi cum te-ai simti daca cineva ti-ar spune ca nu e de acord cu ghidarea ta, sau daca n-ar spune nimic, sau daca ti-ar multumi, fara sa acorde nicio atentie sfatului tau.

Daca simti ca ai fi dezamagit sau ai simti furie, e pentru ca intentia ta, fie constienta sau inconstienta, a fost sa-l controlezi pe celalat. Din pacate, multi dintre noi cred ca isi arata dragostea spunandu-le celorlalti cum sa se poarte in anumite situatii si ca ceilalti isi arata dragostea doar atunci cand ne urmeaza sfaturile. Controlul, in orice forma, este un semn de frica, in special frica de a nu fi iubit. Cu cat actionam mai mult din frica, cu atat lucrul de care ne este frica se va manifesta. Si asa suntem prinsi in cercul vicios al controlului.

Persoana care doar ii ghideaza pe ceilalti este constienta ca fiecare om poate decide sa urmeze sau nu sfatul sau. Iar cealalta persoana va fi intotdeauna cea care isi asuma consecintele deciziilor sale.

 Incheiem cu urmatoarea sugestie: alege cinci oameni apropiati de tine si cere-le sa citeasca acest articol si sa-ti spuna daca li se pare ca-i controlezi sau ii ghidezi, in interactiunile cu ei. S-ar putea sa nu-ti placa raspunsurile lor, insa acest act de umilinta va avea puterea sa-ti transforme cu adevarat relatiile.”

Completarea mea ar fi ca indiferent de faptul ca persoanele din jurul nostru constientizeaza sau nu actiunile noastre de indrumare sau control pentru fiecare dintre noi ar trebui sa primeze mai intai ecologia actiunilor noastre. Si ar trebui ca de fiecare data sa ma gandesc daca sfaturile sau actiunile mele asupra celorlalti sunt ecologice pentru ei, pentru mine insumi si pentru sistemul social din care facem parte.

Sunt sigur ca esti in asentimentul meu ca acest articol pe langa faptul ca este un subiect de meditatie interioara poate aduce, pentru fiecare dintre noi, un mesaj despre cum ma pozitionez in relatiile cu cei din jurul meu, ca o persoana care controleaza sau ca una careia ii place sa indrume o crestere frumoasa a spiritului celor din jur. Si cu siguranta, in opinia mea, Citatul din parinti a scriitoarei romane Rita Drumes este cel mai bun mesaj de completare la care te invit sa meditezi din cand in cand:

Ca parinte, poti sfatui, poti indruma, poti incerca sa corijezi, dar nu poti sa te lupti cu cel ce-ti este copil, care are personalitatea sa, puterea de a alege sa-si traiasca viata. Nu ai cum sa i te substitui. Nu ai cum sa-i schimbi deciziile, decat atunci cand isi deschide mintea si sufletul, cand accepta ajutorul oferit, altfel totul este o lupta cu morile de vant.” – Rita Drumes, scriitoare romana – Citat despre parinti

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu