Leadership si evolutie personala (I)

Bine te-am regasit la un nou articol cu elemente importante, in opinia mea, de dezvoltare personala. Astazi doresc sa abordez impreuna cu tine un domeniu dinamic, plin de provocari, in permanenta schimbare, leadershipul. Dar spre deosebire de abordarile clasice, doresc sa aduc in fata ta atat leadershipul personal, cit si cel organizational. Pentru ca, la fel de bine, pot sa implementez actiuni de leadership cu mine insumi, in familie, comunitate sau in organizatia unde imi desfasor activitatea.

Acest cuvant – leadership – are o magie pe care multi incercam sa o intelegem. S-au nascut fel si fel de teorii pe marginea lui. Sunt oameni care si-au facut un scop din a fi leaderi si sunt oameni care simt nevoia sa fie condusi de un leader. Dar oare care sunt ingredientele necesare alchimiei formarii unui leader pe care oamenii din jurul lui sa-l urmeze, dar si al procesului de leadeship cu care asigura dinamica procesului? Putem fi oricare dintre noi un lider pentru sine si pentru ceilalti? Si cum se poate intampla asta?

A te conduce pe tine, in opinia mea, reprezinta primul principiu al Leadershipului! Inainte de a avea o „relatie cu ceilalti” trebuie sa incepi prin a avea o “relatie cu tine”! Inainte de a-i conduce pe ceilalti trebuie sa fii capabil sa te conduci pe tine! A te conduce pe tine insemna a sti sa-ti stabilesti ferm obiectivele personale, insemna a avea o viziune, insemna a avea consecventa si fundamentare in actiunile tale! A te conduce pe tine insemna a fi constient si capabil sa-ti organizezi timpul tau, insemna a prioritiza si inseamna a lua decizii ferme in ceea ce te priveste!

Daca ai hotarat sa o iei pe drumul leadershipului mai intai fa-ti putin timp si stai de vorba cu tine. Eventual da-ti o intalnire, cand ai mai mult timp liber, cu Eul tau interior si ai o discutie onesta cu tine! Raspunde-ti inainte de toate la intrebarea: Sunt capabil sa ma conduc pe mine? Pare un lucru simplu acest a te conduce pe tine, insa este un lucru care merita sa-l aprofundezi! Si daca raspunsul nu este chiar asa cum te asteptai da-ti voie sa cauti in jurul tau oameni cu energie pozitiva care te pot ajuta. Si mai ales da-ti voie tie insuti sa te „deschizi” catre ce ai putea invata de la cei din jurul tau. Procesul evolutiei fiecaruia dintre noi este continuu din momentul venirii noastre in aceasta viata si pe intreg parcursul ei!

A-ti conduce propria viata in mod benefic si ecologic insemna a fi in stare sa-ti descoperi,  analizezi, controlezi si sa-ti directionezi emotiile, insemna a fi capabil sa-ti stabilesti obiective clare si masurabile, insemna a sti sa-ti organizezi o zi din viata ta proprie, insemna a sti sa faci diferenta intre urgent si mai putin urgent, intre important si mai putin important, sa fi consecvent in primul rand cu tine si sa termini lucrurile sau actiunile pe care le-ai inceput. Sa poti sa-ti oferi tie si celor din jurul tau un feedback permanent si constructiv astfel ca rezultatele sa fie cele benefice. Aceasta stare o vei intalni uneori sub denumirea de personalitate sau caracter! Asa cum ai putut citi in articolele anterioare, alchimia interioara a personalitatii este pe cat de interesanta pe atat de fascinanta si unica pentru fiecare persoana!

Leadershipul implica gestionarea, in mod dinamic, de resurse pentru a atinge niste obiective propuse. Din acest punct de vedere latura dezvoltarii personale doreste sa abordeze intr-un mod diferit aceste resurse. Si aici una din axiomele NLP postuleaza ca “Fiecare persoana are in interiorul sau toate resursele de care are nevoie.” Acest fapt presupune in primul rand o cunoastere si o explorare permanenta a resurselor mele interioare pentru a le organiza in favoarea dezvoltarii mele si a atingerii obiectivelor personale. De asemenea, in plan relational, este important in a explora si a-i ajuta pe cei din jurul meu sa-si regaseasca resursele interioare pentru a-si construi o viata mai buna, o motivatie in ceea ce traiesc,  actiuni si obiective proprii bazate pe echilibru interior si congruenta.

Totodata, as schimba putin si optica din care este privit domeniul. Daca literatura “clasica” in materie se concentra pe “cum sunt liderii”, in dezvoltarea personala se vorbeste, despre “cum sa devii lider”. Formarea unui lider este un proces continuu, pe termen lung, si cu ardere interioara permanenta dar rezultatele obtinute sunt extraordinare.

Aceasta noua abordare aduce o serie de principii, modele si abilitati care sunt absolut necesare unui lider si care sunt mai putin dezbatute in cartile de leadership “clasice”.

Leadership ca mod de actiune inseamna, in opinia mea, in primul rand a te pozitiona din calitatea de Mentor pentru persoanele cu care relationezi, incepand de la membrii familiei, la job, in comunitate. Mentoratul este un proces in care o persoana experimentata, cu o buna reputatie, empatica, respectiv Mentorul, ghideaza o alta persoana, Mentee-ul, in elaborarea si re-examinarea ideilor proprii, facilitand invatarea si dezvoltarea personala sau profesionala, functie de cadrul/contextul in care se desfasoara actiunea.

Cu siguranta te-ai intalnit pana acum in viata cu multe persoane, aflate in pozitii de leader, pe care ai putea sa le numesti mentori! Cum ii recunosti si ii simti pe acestia din actiunile lor?

Pe mine, mentorii mei, m-au invatat scurtaturi utile in drumul spre atingerea obiectivelor pe care le am. M-au ajutat sa scot ce e mai bun din mine, m-au inspirat si motivat. M-au mentinut in starea de acumulare, de invatare, de experimentare si mi-au oferit suport, intelegere, ascultare si ghidare cand am avut nevoie. Am invatat ca e foarte important sa fii modest si sa privesti inainte spre urmatorul proiect, lasand ceea ce ti-a reusit undeva in spate, ca pe-o valoare proprie. Modestia si acceptarea oamenilor asa cum sunt, inclusiv a propriei persoane, fac parte din valorile persoanelor aflate intr-un proces continuu al evolutiei. Unul dintre mentorii mei m-a invatat sa dau tot ce pot si la inalta calitate. Doua trasaturi extraordinare ale mentorilor buni de la care am invatat sunt simtul umorului si profesionalismul. Responsabilitatea ti-o asumi 100% sau nu ti-o mai asumi deloc, cand ai facut o greseala, recunoaste-o si e ca si rezolvata, sau cel putin jumatate iertata si cei din jur incearca sa te ajute. Pentru toate acestea eu le multumesc, de fiecare data si fiecaruia in parte, din interiorul sufletului meu!

Oricine te poate invata ceva, daca vrei sa inveti. De la vladica pana la opinca, toti stiu ceva anume ce tu nu stii. Daca deschizi ochii, urechile si celelalte simturi cu siguranta ai numai de castigat!

Da-ti voie acum sa aduci din experientele tale avute, momente cand te-ai putut bucura de sprijinul acestor leaderi mentali sau spirituali si sa le aduci un drag omagiu sau sa le trimiti un gand frumos plin de recunostinta. Cu siguranta aceasta energie a gandului tau va ajunge la ei!

 Deocamdata ma opresc aici, in aceasta prima parte a acestui subiect, urmand ca in partea urmatoare sa aduc in fata ta noi aspecte ale acestui proces deosebit de complex reprezentat de leadership. Astept cu interes opinia ta privind subiectul abordat si asa cum te-am obisnuit de fiecare data, iti daruiesc, pana data viitoare, spre meditatie citatul de mai jos:

Indrazneste sa visezi si vei ajunge asemenea viselor tale. Viziunea ta este promisiunea pe care o faci lumii cu privire la ce vei dezvalui in cele din urma despre tine.” – John Ruskin

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu