Motivatia si motivul

Motivatia ca si motor intern al oricarei persoane a fascinat si interesat orice leader, manager sau coach, intelegerea acesteia putand ajuta la influentarea actiunilor si activitatilor, in cazul grupurilor, spre eficientizarea acestora in atingerea obiectivelor.

Motivatia, in forma ei de actiune ce se intreprinde, are o dubla natura, una innascuta, adica asa cum se manifesta ea prin intermediul instinctelor si alta dobandita ca urmare a energiei psihice care se cere a fi satisfacuta.

Elementul constitutiv central al motivatiei este reprezentat de motiv. Motivul este acel fenomen psihic ce are un rol esential in declansarea, orientarea si modificarea  conduitei fiecaruia dintre noi. Motivul, putand fi comparat cu combustibilul ce alimenteaza motorul stilizat interior, este cauza interna a conduitei noastre.

Motivul poate fi analizat dupa continut si intensitate, ca si parametri cei mai importanti ai acestuia.

Continutul se identifica si se apreciaza pe baza starii de necesitate pe care o reflecta motivul si a valentelor comportamentale pe care le reclama satisfacerea lui. Din acest punct de vedere putem diferentia mai multe tipuri de motive, caracteristic piramidei lui Maslow, respectiv motive fiziologice (foame, sete, siguranta, etc), motive psihologice (acceptare sociala, autorealizare afectiva, etc) sau motive cognitive (de cunoastere, de explicare sau interpretare).

Intensitatea exprima incarcatura energetica a motivului si se concretizeaza in forta de presiune a lui asupra mecanismelor de decizie si executie. Din punct de vedere al intensitatii, motivele pot fi puternice, moderate si slabe. Intensitatea unui motiv este deosebit de importanta si este conditionata de locul ocupat de acel motiv in structura nivelurilor neuro-logice, asa cum a fost ea dezvoltata de cunoscutul NLP trainer R.Dilts in lucrarile sale. Astfel cu cat motivul apartine nivelului mai sus celui de valori, respectiv nivelurilor de apartenenta, identitate sau misiune cu atat intensitatea motivatiei este mai puternica si stabila. Cu cat motivul apartine nivelurilor inferioare, respectiv mediu, aptitudini, comportament cu atat intensitatea motivatiei este mai redusa.

Sunt sigur ca ti-am starnit curiozitatea si ca vei reveni sa citesti noutati despre subiect. Pana data viitoare te las sa meditazi la citatul urmator:

Motivatia este ceea ce te face sa pornesti. Obisnuinta este ceea ce te face sa continui.” – J. Rohn

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu