Obiective personale cu NLP

Bine te-am regasit la o noua intalnire cu universul NLP si cu ideile sale minunate care de cele mai multe ori ne pot schimba modul de gandire si implicit chiar viata.

Tocmai am re-descoperit intr-o carte deosebita, “Coaching cu NLP” de Joseph O’Connor & Andrea Lages, o serie de idei foarte interesante, dar peste care trecusem cam rapid la prima citire. Asa ca m-am gandit sa le impartasesc si sa le comentez impreuna cu tine.

Autorii ne “dezvaluie” faptul ca in atingerea obiectivelor personale, planul de actiune implica de fapt doua calatorii paralele.

Prima calatorie este cea vizibila, respectiv o serie de actiuni intreprinse de acea persoana , care vor aduce schimbari in mediul inconjurator si care vor fi observate si de cei din jur.

Cealalta este calatoria invizibila pentru cei din afara, mai concret este calatoria interioara, launtrica. Aceasta calatorie este una a sentimentelor, a invatarii si a progresului personal.

Vor exista persoane in cazul carora calatoria vizibila va fi cea mai evidenta. Ele se vor hotari cu usurinta asupra pasilor de actiune, dar nu vor vorbi prea mult despre sentimentele si emotiile lor si nici despre lucrurile invatate in etapele procesului.

Alte persoane se vor referi mai mult la ceea ce simt, la ceea ce au invatat si la progresul inregistrat, odata cu punerea in practica a pasilor de actiune. In cazul acestora, lumea interioara este mult mai vie decat cea exterioara, vizibila.

Luandu-ma pe mine drept exemplu, pot spune ca daca in trecut faceam parte din persoanele in care calatoria vizibila era mai evidenta, pe parcursul modelarii interioare si a evolutiei, m-am indreptat mai mult catre lumea interioara, a analizei si intelegerii trairilor interioare. Aceasta nu inseamna ca trebuie neglijata nici un dintre aceste lumi la care ne raportam.

Tu cum iti raportezi atingerea obiectivelor personale, de lumea exterioara sau de cea interioara?

Important de subliniat este ca, de fiecare data, cand ne propunem obiective personale trebuie sa avem in vedere si sa lucram concomitent cu ambele lumi. E importanta si lumea emotiilor si sentimentelor, insa pentru a genera un plan de actiune este nevoie de pragmatism. Prin urmare, chiar daca exploram calatoria interioara, trebuie sa ne asiguram ca in drumul spre atingerea telului exista pasi clari si actiuni exterioare la fel de clare.

O axioma NLP ne readuce aminte ca, de fiecare data cand dorim sa avem rezultate noi, trebuie sa facem ceva diferit.

Desigur, calatoria in ambele variante, atat interioara cat si exterioara, este foarte importanta. Insa obiectivele sunt si mai importante, pentru ca reprezinta farul care ne lumineaza si ne arata spre ce calatorim. Fixandu-ne obiective ne asumam responsabilitatea asupra vietii proprii si asupra directiei in care ne indreptam in aceasta viata. Cu aceste obiective ne deplasam, in mod constient, dintr-o stare prezenta intr-una dorita, iar in clipa in care nu mai suntem multumiti interior de ceea ce avem, ne putem da voie sa ne implicam intr-o calatorie constienta catre o destinatie asteptata, vizualizata, mentalizata.

Si ca sa stim de fiecare data unde ne aflam pe parcursul calatoriei, avem si instrumentul de masura cu care ne calibram, respectiv feedback-ul, atat interior cat si exterior. Mai intai, la stabilirea obiectivelor de atins, pentru nivelul calatoriei se stabileste si modul in care vom obtine feedback, iar pentru a ne convinge ca am atins cu adevarat obiectivul final, importanta este dovada obiectivului atins. Ce vad, ce aud, cum ma simt cand am atins obiectivul final?

Si acum, la finalul acestui articol, care si-a dorit sa iti aduca aspecte noi si deosebite in ceea ce priveste obiectivele personale, iti propun sa meditezi la idei ale autorilor mentionati:

Orice decizie luata in viata ne modeleaza realitatea. Obiectivele sunt vise aduse la viata si ele ajung undeva.” – “Coaching cu NLP” de Joseph O’Connor & Andrea Lages

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu