Potentialul personal

potentialBine te-am regasit la un nou articol cu idei benefice pentru dezvoltarea personala. Astazi voi aborda discutia pe o resursa interioara pe care multe persoane nici nu o iau in calcul cand se gandesc la ele insele. Este vorba de potentialul personal sau interior. Si, cu siguranta, fiind o resursa interioara, aceasta este intangibila si dificil de masurat.

De cate ori nu ai auzit in jurul tau aprecieri de genul: “Branza buna in burduf de caine!”, “Are potential dar si-l iroseste in van”, si exemplele pot continua. Dar pana la urma, ce este acest potential personal, cum il descoperim si mai ales cum il punem la treaba in favoarea noastra? Termenul provine din latina, potentia insemnand abilitate sau putere. Deci potentialul interior este o abilitate pe care fiecare dintre noi o detinem intr-o forma sau alta de utilizare. Si cu cat suntem constienti de aceasta abilitate interioara, resursa proprie, si o dezvoltam cu atat ne crestem puterea interioara. Suna interesant, nu?

Cum am putea face sa ne dezvoltam aceasta putere interioara data de potentialul propriu?

Un prim pas ar fi constientizarea faptului ca pot sa fac ceea ce-mi doresc, atat timp cat plec la drumul realizarii insotit si motivat de convingerea ca pot. Intrebari de genul: “Si cum as putea sa fac mai precis acest lucru?”, “Ce ma motiveaza sa ating acest obiectiv?”, “Cum m-as simti in momentul in care as fi atins obiectivul propus?” cu siguranta ca pot atinge corzi sensibile interioare si ajung la nivelul de constientizare care sa-mi asigure declicul catre potentialul propriu.

In cazul in care nu suntem siguri pe capacitatile noastre interioare de a ne descoperi potentialul personal putem apela la proceduri de coaching. Coach-ii sunt persoane abilitate si instruite pentru a ne asigura instrumentele necesare sa ne descoperim propriile noastre rezervoare de resurse interioare si sa le punem la treaba in folosul nostru, indiferent daca este in domeniul life-coaching de genul, relatiile de cuplu, relatii inter-personale, relatii parentale, sanatate, conditie fizica, dezvoltare personala sau spirituala, sau din domensii mai vaste legate de universul in care ne desfasuram activitatile, de tip business-coaching sau sport-coaching. Despre coach-i si coaching o sa vorbim in detaliu intr-un viitor articol pe care il pregatesc deja.

Un alt pas ar fi sa transformam ceea ce dorim sa facem sau sa atingem intr-un obiectiv. Desigur ca acest obiectiv are nevoie de elemente proprii. Adica sa fie realist si tangibil. Degeaba imi doresc sa intru in Cartea recordurilor ca am traversat inot oceanul Pacific cand eu nu am inotat niciodata si mi-e frica sa intru intr-un bazin de inot.

De multe ori obiectivele pot fi foarte inalte si dificil sau imposibil de atins direct. Insa pot imparti obiectivul in tinte sau obiective mai reduse care pot fi atinse pas cu pas si ma apropie de obiectivul major. Cu siguranta ca multi dintre noi cunoastem zicala: “Cum se mananca un elefant? Inghititura cu inghititura.” Desigur ca e doar o figura de stil, asa o sa lasam elefantii in pace la ei in universul lor si sa ne intoarcem la potentialul nostru interior. Fiecare pas pe drumul realizarii unui obiectiv stabilit reprezinta atingerea unui potential interior si ne creeaza si intareste convingerea ca suntem capabili sa o facem.

Desigur ca informarea si strangerea de informatii despre experiente similare sau persoane care au mai atins sau nu obiective similare joaca un rol determinant in motivarea proprie, cu ajutorul careia imi pun in valoare potentialul interior. Pentru persoanele cu pregatire in Programarea Neuro-Lingvistica (NLP) metoda modelarii este deja cunoscuta si chiar testata asa ca au instrumentele necesare de a pune in valoare acele informatii culese in procesul modelarii. Elemente despre modelare poti gasi si in articolul acesta. Intrebari dinamice de genul: “Cum mai precis face persoana respectiva asta?”, Ce gandeste in momentul in care atinge obiectivul?”, “Cum se simte cand este in drum spre sau a atins obiectivul?” ma pot face sa fiu foarte aproape de trairile emotionale, mentale ale unei persoane care a mai parcurs drumul respectiv inaintea mea.

Fiecare pas inainte pe calea atingerii unui obiectiv reprezinta o recompensa in sine si un feedback interior ca potentialul personal exista si se manifesta in capacitatea sa ajutandu-ma sa creez legatura mentala si emotionala ca pot mai mult si mai departe. Si ce este mai benefic este ca atunci cand ma descurc excelent in ceea ce mi-am propus sa ating sau sa fac, nici nu simt efortul fizic, mental sau emotional ci doar dinamismul si energia combustiei de a merge mai departe!

Te-ai intrebat vreodata daca dispui de potentialul sau resursele de a atinge o tinta sau un obiectiv?

Vestea cu adevarat buna este ca fiecare dintre noi are potential interior! Doar ca exista in diverse forme de expresie si dezvoltare. Insa sta in puterea noastra sa ne dezvoltam fiecare resursa interioara cu care natura si destinul ne-a inzestrat, astfel incat sa ne putem face viata mai buna si frumoasa. Important este sa ne dorim cu adevarat, sa fie ecologic atat pentru interiorul nostru cat si pentru cei din jurul nostru si ca energiile sa fie benefice si propice ajungerii la punctul maxim.

Este important fata de noi insine sa analizam, de fiecare data, motivatiile si valorile noastre prin prisma potentialului propriu si prin modul cum influenteaza acestea universul interior si exterior. La fel de important este faptul ca, asa cum noi avem nevoie de un mediu exterior unde sa ne putem dezvolta, la fel de bine putem aduce sau dezvolta, la randul nostru, anumite valori ca si o contributie pozitiva la ceea ce dorim sa cream in interiorul sau in jurul nostru. Astfel punem de fapt la lucru potentialul interior in favoarea unei vieti mai bune pentru noi insine, functie de cum ne dorim sa arate ea in mod constient.

Si asa cum te-ai obisnuit deja, la finalul fiecarui articol aduc si impartasesc cu tine, ca si o hrana a spiritului, un citat drag sufletului meu. Astazi iti propun un citat al carui autor este anonim dar care ne-a lasat aceste ganduri deosebite:

Un vis, insotit de o atitudine pozitiva, da nastere unei persoane cu posibilitati nelimitate si potential pe masura.”

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu