Evolutie interioara prin competente emotionale

EQDe curand am primit in dar o carte foarte draga sufletului meu, “Inteligenta emotionala” scrisa de Daniel Goleman si ajunsa la editia a III-a. Cu toate ca o citisem cu ceva ani in urma, am reinceput s-o rasfoiesc cu drag si sa citesc noile adnotari ale autorului. Aceasta carte are o semnificatie deosebita pentru mine si reprezinta un prag al dezvoltarii mele interioare prin aceea ca la momentul lecturii initiale m-a ajutat sa inteleg faptul ca persoanele cu care interactionam in fiecare moment al vietii noastre sunt, dincolo de corpul fizic, un conglomerat de emotii si sentimente, de trairi si reactii personale care uneori pot cu greu sa fie descrise in cuvinte. Asa am aflat ca a stabili si gestiona relatii inter-umane este o adevarata arta. Maiestria acestei arte consta in a gestiona emotiile atat cele proprii cat si ale celorlalti, functie de situatie si context.

O sa te rog sa-ti dai voie sa-ti amintesti, acum, cat de des iti schimbi starea emotionala doar pe parcursul unei zile. Ce concluzie ai tras? DA, de la cea mai banala la cea mai complexa experienta traita, de fiecare dintre noi, rezulta o componenta emotionala proprie si specifica care ne modifica instantaneu starea. Aici ar putea veni persoane pur rationale care ar putea spune faptul ca nu sunt afectate de emotii si ca deciziile pe care acestia le iau sunt doar rationale si sunt cele mai benefice. As putea raspunde ca este deja demonstrat stiintific faptul ca emotiile si sentimentele sunt mai mult decat indispensabile in luarea deciziilor rationale, iar accesul la invatarea emotionala conduce la alegeri reusite atat in cariera, cat si in viata personala. Prin urmare, emotiile sprijina rationalitatea, iar complementar competentele emotionale ghideaza individul in luarea deciziilor favorabile.

Howard Gardner in cartea sa “Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences” aparuta in anul 1983 lanseaza notiunea de inteligente multiple si identifica sapte tipuri de inteligenta: lingvistica, muzicala, logico-matematica, spatiala, kinestezica, inter-personala, intra-personala, introducand astfel, termenii de inteligenta intra-personala (interioara) si inter-personala (exterioara).

Apoi Daniel Goleman, in lucrarea sa originala din 1995, sumeaza teoriile existente cu privire la o altfel de inteligenta emotionala (EQ) decat cea pur rationala de tip IQ, si explica minutios caracteristicile si importanta acesteia. Conform opiniei acestuia inteligenta emotionala, are urmatoarele componente:

      – constientizarea prin identificarea propriilor emotii, reprezentand capacitatea de a le recunoaste si a le denumi, de a intelege cauza lor;

      – gestionarea prin autocontrolul emotiilor, reprezentand capacitatea de a construi constientizarea de sine, stapanirea emotiilor;

      – motivarea personala data de utilizarea productiva a emotiilor, reprezentand punerea emotiilor in serviciul unui scop, autocontrolul;

  – empatia reprezentand recunoasterea emotiilor in ceilalti, receptivitate sau senzitivitate la sentimentele celorlalti;

      – dirijarea (gestionarea) relatiilor interpersonale, care vizeaza competenta sociala, indemanarea sociala, comunicarea, conducerea, colaborarea.

Schematic aceasta s-ar putea reprezenta astfel:

 EQ_Goleman

In partea de inceput a cartii sale, “Introducere – Editia aniversara la zece ani de la aparitia in limba engleza a Inteligentei emotionale” autorul Daniel Goleman declara: “In vreme ce inteligenta emotionala determina potentialul nostru de a deprinde fundamentele stapanirii de sine si celelalte, competenta noastra emotionala arata cat de mult din acel potential am acumulat sub forme ce se pot traduce in abilitati aplicabile practic.”In fapt, inteligenta emotionala este alcatuita dintr-un sir de competente emotionale, iar competenta emotionala este alcatuita din atitudini, capacitati, cunostinte, abilitati.

Asa cum fiecare dintre noi isi imparte “universul” emotional in interior, legat de propria persoana, sau exterior, legat de interactiunile cu celelalte persoane, si competentele emotionale se pot clasifica in doua tipuri de competente definitorii ce vizeaza dezvoltarea emotionala a personalitatii:

competente emotionale interioare cum ar fi autoevaluare, autocontrol, constiinta emotionala, incredere in sine, constiinciozitate, adaptabilitate, ambitie, implicare, initiativa, optimism.

competente emotionale exterioare sau sociale cum ar fi comunicarea, asertivitatea, aptitudini de echipa, colaborare si cooperare, toleranta, empatie.

Aceste doua tipuri de competente vizeaza relatiile inter-personale si intra-personale care asigura atat echilibrul interior cat si cel exterior a fiintei umane.

Dar de ce sunt asa importante aceste competente emotionale de merita dezbatute atat?

In primul rand pentru ca aceste competente emotionale pot fi folosite in mod constient la modelarea cursului evolutiei proprii si in obtinerea unei dezvoltari emotionale echilibrate si mai ales congruente. Odata ce putem gestiona competentele emotionale in mod constient putem identifica propriile emotii si pe cele ale altora, putem exprimarea corect propriile emotii, putem intelege mai bine propriile emotii si pe ale celorlalti, putem gestiona emotiile proprii si sa le adaptam la emotiile altora, putem utiliza emotiile proprii in diferite sfere de activitate, in special, pentru a comunica eficient, pentru a lua decizii favorabile, pentru a gestiona propriile prioritati, pentru automotivare emotionala si pentru a-i motiva pe altii, a intretine relatii interpersonale bune.

Important de mentionat este faptul ca unele competente emotionale pot juca rol de resursa interioara, iar acest articol deja scris arata cum se utilizeaza resursele interioare pentru o armonie si o congruenta la care fiecare tindem. De asemenea, tot competentele emotionale pot fi modelate de la alte persoane prin procedee si tehnici NLP, conform articol aparut, astfel ca ne putem dezvolta inteligenta emotionala pe parcursul evolutiei noastre in aceasta viata.

In al doilea rand, competente emotionale au repercursiuni, pentru fiecare dintre noi, in viata sociala, in mentinerea relatiilor inter-personale, in oferirea ajutorului prin empatie si  comportament de sprijin cand o alta persoana e trista sau suparata. Alte beneficii ale cunostintelor emotionale includ rezolvarea constructiva de probleme, jocul cooperativ si impartasit si comunicarea de succes.

Inteligenta emotionala, concept ce include competentele emotionale, este acel tip de inteligenta care tine de suflet, de afectivitate. Iar orice element care are legatura cu sufletul, spiritul fiecaruia dintre noi are de fapt legatura cu modul, gradul si directia in care evoluam functie de liberul nostru arbitru.

Pana la urmatorul articol, impartasesc cu tine citatul urmator care poate simboliza intr-o singura fraza valoarea inteligentei emotionale proprii a fiecaruia dintre noi:

“Inteligenţa emoţională este capacitatea de a simţi, de a înţelege şi de a aplica efectiv puterea şi acuitatea emoţiilor ca o sursă de energie umană, informaţie, conectare şi influenţă.” – Robert K. Cooper, Ph D

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu