Limbajul

Inca din fragede timpuri, pe masura ce descoperim lumea in care am venit, cei din jurul nostru ne invata simboluri. La inceput sint litere disparate, silabe, cuvinte si mai apoi fraze din ce in ce mai complexe. Cuvintele au rolul de simboluri ale reprezentarilor senzoriale, la fel cum reprezentarile senzoriale functioneaza ca simboluri ale experientelor.

Si astfel ajungem sa intelegem ca limbajul este un sistem de simboluri, adica are o structura cu un set de reguli cunoscut si acceptat de fiecare dintre noi, cei care traim in interiorul arealului acoperit de respectivul limbaj.

Suplimentar, limbajul reprezinta si un model pentru fiecare dintre noi. Limbajul este una dintre principalele modalitati prin care toti oamenii isi modeleaza experientele. Doar ca prin limbaj nu putem transmite intreaga complexitate a ceea ce mintea si sufletul nostru percepe de fiecare data.

Cand oamenii isi comunica modele despre lume, ei reusesc sa o faca doar in structuri de suprafata. Structura de suprafata este ea insasi o reprezentare a reprezentarii lingvistice din care deriva, la randul ei, structura de profunzime. Structurile de profunzime sunt cele mai complete reprezentari ale experientei fiecaruia dintre noi. Experienta exista doar ca o reprezentare mentala interioara. Insa ori de cate ori descriem o experienta ne deplasam de la experienta efectiva la o descriere a acestei experiente. Limbajul, insa, exista intotdeauna la un nivel mai ridicat, asa numitul nivel meta, fata de experienta efectiva.

Pana la urma, important in opinia mea este sa intelegem ca oamenii folosesc cuvintele drept simboluri sau inlantuiri de simboluri ale ideilor, gandurilor, credintelor si intelegerilor noastre. Iar cuvintele functioneaza ca niste vehicule, atat ale intelesurilor, simboluri ale unor referenti altii decat ele insele, cat si ca vehicule ale energiei cu care impregnam simbolul respectiv.

Sunt sigur ca acum ai o alta imagine mai complexa privind limbajul si te invit sa meditezi o clipa la citatul urmator:

Cuvantul rostit trebuie sa fie asemenea rubinului, mic dar de mare pret. Cat timp nu ai vorbit cuvantul a stat in puterea ta, de indata ce l-ai rostit el te tine sub puterea lui.” – Abu Shakur Balkhi

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu