Meta-comunicare (I)

O sa incep acest subiect deosebit de interesant prin a te intreba cat de complex ti se pare modul in care comunici cu celelalte persoane din jurul tau. Pentru ca este intradevar un proces continuu si deosebit de complex modul in care oamenii comunica intre ei. Stiai ca in momentul in care doresti sa transmiti un mesaj unei alte persoane sau cand receptionezi un astfel de mesaj o faci pe mai multe nivele, constiente sau subconstiente, in mod simultan?

O persoana comunica simultan prin cuvinte, daca este cazul, dar mai ales prin gesturile sale, expresia faciala, postura si miscarile corporale, tonul vocii, atitudine si chiar prin modul in care este imbracata. Iar pe langa toate aceste ingrediente magice ale comunicarii pe care trebuie sa le descifram de fiecare data cand dorim sa intelegem ceea ce doreste celalalt sa ne transmita, mai apare un alt element primordial. Cadrul sau contextul! Cand are loc schimbul de mesaje? Unde si cu cine? In ce imprejurare si cu ce incarcatura emotionala? Care este rolul jucat de fiecare personaj al schimbului de mesaje?

Contextul in care fiintele umane comunica este, in sine, o cale de comunicare. Ce iti transmite in mod automat cand intri intr-o sala in care mesele si scaunele sunt asezate ca la scoala indreptate catre un ecran de proiectie si flipchart? Dar cand aceleasi mese si scaune sunt asezate pe marginea aceleasi sali, iar peretii sunt impodobiti cu baloane colorate si afise de genul: “La multi ani!”, “Colegii si prietenii te iubesc!” Contexte diferite ale aceleasi sali transmit mesaje diferite si mai ales asteptari diferite privind actiunea ce urmeaza sa se intample.

Dar ce este mai exact meta-comunicarea si la ce foloseste ea?

Meta-comunicarea este in esenta un mesaj despre un mesaj. Este, pe de o parte, modul de a gandi si simti in interiorul meu despre ceea ce mesajul primit de la o persoana imi transmite. Sau poate fi, pe de alta parte, despre ceea ce eu doresc sa transmit, in spatele limbajului folosit, celuilalt caruia ma adresez.

Din punct de vedere operational, meta-comunicarea este un proces aproape permanent, constient sau inconstient, pe care il utilizeaza fiecare persoana. Procesul de meta-comunicare implica accesarea unei stari de constiinta aflata deasupra (meta), dincolo de, si/sau despre nivelul primar de comunicare, lingvistic/verbal sau nonverbal.

Meta-comunicarea are rolul de a transmite, in mod simultan, date privind atitudinea celui care transmite privitoare la mesajul pe care tocmai l-a trimis. Ex.: “Cadoul de 8 Martie care ti l-am dat certifica relatia noastra speciala.

Un alt nivel al meta-comunicarii transmite, in acelasi timp, atitudinea celui care transmite despre sine. Ex.: “Sunt o persoana speciala pentru tine, care iti face un dar.”

Pe alt palier al meta-comunicarii se transmite suplimentar atitudinea, emotiile, intentiile celui care transmite mesajul fata de cel care-l primeste. Ex.: “Cadoul de 8 Martie vrea sa-ti transmita cat de mult te iubesc si ca sentimentul e puternic sau exista.”

Cadrul sau contextul, care imbraca exemplul de mai sus, este dat de ziua de 8 Martie cu incarcatura sa simbolica si emotionala data de sarbatorirea fiecarei femei din viata noastra.

Fiintele umane au o inclinatie deosebita catre meta-comunicare. O fac atat verbal cat nonverbal, constient sau inconstient. De fapt, fiintele umane nu pot comunica fara ca sa meta-comunice, in acelasi timp. Orice persoana utilizeaza patru puteri centrale de care beneficiaza, care actioneaza la nivele interioare si exterioare, pentru a construi un proces de meta-comunicare sau de a transpune pe harta mentala decodificarea unui meta-mesaj primit.

La nivel schematic acesti centri interiori de putere pot fi reprezentati ca in figura de mai jos:

 

La nivel interior regasim, pe de o parte gandirea, logica, ratiunea, evaluarea, intelegerea, notiuni bazate pe utilizarea lobului stang, pe de cealalta parte emotiile, sentimentele, simtirea, intuitia, notiuni bazate pe utilizarea lobului drept.

La nivel exterior regasim, pe de o parte vorbirea, limbajul, utilizarea simbolurilor, iar pe de cealalta parte regasim comportamentul, actiunile, reactiile, relationarea.

Cat despre dreptunghiul care incadreaza cele doua nivele descrise, acesta reprezinta cadrul sau contextul in care are loc orice proces de meta-comunicare.

Dar oare, daca noi transmitem meta-mesaje prin procesul de meta-comunicare, cealalta persoana descifreaza aceste mesaje, intelege subtilitatea mesajului si raspunde la acesta? Raspunsurile la aceasta intrebare deosebit de interesanta le vom parcurge in partea a doua a acestui articol. Pana atunci iti recomand sa analizezi comunicarea cu celelalte persoane prin prisma noilor date si sa incerci sa descifrezi de fiecare data ce sta in spatele unui simplu mesaj verbal. Ce iti transmit cei patru centri descrisi despre meta-mesajele care imbraca comunicarea celorlalti.

Si ca de fiecare data, iti daruiesc un citat care imi este apropiat sufletului meu:

Suntem oameni, nu ingeri. Simturile ne pun in comunicare cu lumea si, simultan, ne inchid in noi insine: senzatiile sunt subiective si indicibile. Gandirea si limbajul sunt punti, dar, tocmai pentru ca sunt punti, nu suprima distanta dintre noi si realitatea exterioara. Cu aceasta exceptie, se poate spune ca poezia, serbarea si dragostea sunt forme de comunicare concreta, adica de comuniune.” – Octavio Paz Lozano

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu