Perspicacitate si intuitie in comunicare

Cat de bucuros ai fost de fiecare data cand ai reusit sa intuiesti din timp ca o situatie sau o relatie va ajunge la un anumit punct si tu stiai deja rezolvarea acesteia?

Studiile in domeniul comunicarii au aratat, inca din anii ’80, ca prin gesturi, tinuta, pozitie a trupului si prin distanta mentinuta se realizeaza o cantitate mai mare de comunicari interumane, decat pe orice alta cale. Majoritatea cercetatorilor sunt in general de acord cu constatarea potrivit careia comunicarea verbala este utilizata cu precadere pentru transmiterea informatiilor, in timp ce canalul non-verbal este folosit pentru exprimarea atitudinii interpersonale, iar, in anumite cazuri, pentru a inlocui mesajele  verbale. De exemplu, o femeie poate arunca o privire „ucigasa” unui barbat, comunicand in felul acesta un mesaj cat se poate de clar, fara a deschide gura.

Din punct de vedere practic, de fiecare data cand spunem despre cineva ca este „perspicace” sau are „intuitie” ne referim la capacitatea sa de a citi semnalele non-verbale ale altor persoane si de a le compara cu cele verbale. Cu alte cuvinte, cand spunem ca „presimtim” sau „simtim” ca cineva ne-a mintit, de fapt remarcam ca limbajul trupului sau si cuvintele rostite de acea persoana nu sunt in concordanta. Este ceea ce oratorii numesc simtul auditoriului sau raportul cu un grup de oameni. Din punct de vedere al analizei NLP lipsa unei congruente intre mesajul verbal si cel non-verbal ne transmit semnale intuitive privind ruptura de comunicare dintre parteneri. Cum la fel, un rapport foarte bun de comunicare duce la un mod congruent de comunicare la mai multe nivele, logic, mental, intuitiv, sensitiv, energetic, etc.

Femeile sunt in general mai perspicace decat barbatii, si acest fapt justifica ceea ce de obicei numim „intuitie feminina”. Femeile au abilitatea innascuta de a colectiona si descifra semnalele non-verbale si de a observa cu un ochi atent detaliile marunte. De aceea, putini soti isi pot minti partenerele, fara sa fie descoperiti, in timp ce s-ar parea ca majoritatea femeilor pot cu usurinta trage pe sfoara barbatii, fara ca acestia sa realizeze ce s-a intamplat. Aceasta intuitie devine deosebit de evidenta la femeile care au crescut copii, in primii ani, mama realizeaza comunicarea cu copilul mai ales pe cale non-verbala; aceasta este cauza pentru care de cele mai multe ori femeile devin negociatoare mai perspicace decat barbatii. Cu siguranta ca o explicatie in aceasta perspicacitate intuitiva crescuta a femeilor vine si din utilizarea diferita a emisferelor cerebrale, femeile utilizand emisfera dreapta, iar barbatii pe cea stanga.

Intuitia este, de fapt, capacitatea de a comunica cu sufletul tau, trecand peste ceea ce mentalul tau iti transmite. Intuitia noastra nu se opreste niciodata si ne ofera informatii in mod constant. Ca si respiratia sau alte procese biologice interioare, intuitia se afla la un nivel inconstient. Noi folosim intuitia cind luam orice decizie, fie ea reusita sa nu, insa nu constientizam de fiecare data acest lucru.

Este important sa ne ascultam intuitia in universul de comunicare in care traim zi de zi? In opinia mea, DA! Dezvoltarea propriei intuitii, stapanirea de sine si auto-constientizarea sunt doar trei elemente de care ar trebui sa ne folosim permanent atunci cand filtram fiecare informatie primita din exterior.

Modul in care intuitia este folosita, fie atat la nivel personal cat si la nivel de echipa, poate genera o sursa bogata de idei cu potential pentru persoana proprie sau pentru grup, familie, organizatie, societate.

Iata-ne ajunsi la finalul acestui articol. Astept cu interes opinia ta privind subiectul abordat. Asa cum te-am obisnuit de fiecare data, te las pina data viitoare sa meditezi la citatul de mai jos:

Intelepciunea vine prin intuitie si transcende cunoasterea concreta, particulara.” – Colin Turner

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Articole asemanatoare

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu