“Trucuri” pentru minte

Receptand informatii din lume, alcatuim imagini, vorbim cu noi insine, avem trairi afective si gusturi si mirosuri interne cu ajutorul carora intelegem lumea exterioara. Asadar, exact asa cum primim informatii prin cele cinci simturi, folosim cinci modalitati interne de a ne reprezenta informatiile. Felul cum ne reprezentam launtric lumea exterioara este cel care determina ceea ce simtim si facem. Asta reflecta procesele fiecaruia dintre noi de gandire automate, devenite obisnuinta si inconstiente.

Daca te-ai gandi in clipa asta la ceea ce ai facut ieri, cu siguranta ca te vei vedea intr-o imagine a locului unde te-ai aflat si vei avea si un dialog interior cu tine insuti despre asta. Toate gandurile noastre sunt alcatuite din imagini, sunete si trairi afective. Odata ce devenim constienti de modul in care ne formulam gandurile, putem dobindi si capacitatea interioara de a le schimba.

Oamenii au de obicei trairi care nu sunt benefice starii lor interioare pentru ca atunci cand se gandesc la lucrurile care-i fac sa se simta tristi, furiosi, speriati, singuri sau coplesiti, alcatuiesc in minte filme cu imagini mari ale acestor ganduri negative, filme care se tot repeta si mentin sau chiar maresc starea respectiva. De multe ori oamenii vorbesc cu ei insisi fara oprire si cu un ton sau exprimand cuvinte degradante. Alti oameni insa nu sunt prea afectati de problemele lor, fiindca nu-si alcatuiesc imagini negative si nu vorbesc cu ei insisi blamandu-se mereu, ca urmare nu-si creeaza  acelasi gen de emotii neplacute.

“Trucurile” sint simple si cu efecte imediate si nu sunt deloc trucuri de magie ci doar exercitii pe care le putem face oricare dintre noi cu un minim de vointa.

Sa incepi de astazi sa devii constient de felul in care alcatuiesti imagini cand te simti neplacut si sa-ti schimbi modul in care reprezinti aceste imagini. Sa te “joci” cu aceste imagini pe ecranul mental astfel incit sa le poti colora sau sa le transformi in alb-negru, sa le faci mai mari sau mai mici sau sa le dai dinamica in miscare sau sa le faci statice.

Sa incepi sa devii constient de modul cum vorbesti cu tine insuti, de faptul ca acest mod de dialog interior te afecteaza de fiecare data intr-un sens sau altul si sa-l schimbi in sensul pozitiv si benefic tie.

Sa constientizezi starile interioare si exterioare din punct de vedere kinestezic si sa incerci sa modifici aceste stari in mod controlat de tine prin trairea de tip “acum si aici”.

Gandeste-te cum ar fi sa-ti sa stii si sa poti sa-ti controlezi mintea. Ce s-ar schimba in momentul in care descoperi ca este posibil sa controlezi felul in care percepi lumea exterioara si o proiectezi in interior. Cum ne permite acest lucru sa construim stari mai puternice in noi insine sau in alte persoane care-si doresc acest lucru.

Pana data viitoare te las in compania citatului urmator:

Mintea este sursa din care lumea prinde viata. In minte formam identitati, cream mituri si fabricam iluzii. In minte valorile sunt faurite, principiile sunt modelate si libertatea este cunoscuta.” – Alan Clements

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu