Al saselea simt

IntuitionBine te-am regasit la un nou articol cu idei interesante si benefice pentru tine. Pentru ca suntem in preajma zilei de 8 Martie si pentru ca femeile sunt recunoscute pentru cel de-al “saselea simt” innascut, m-am gandit sa abordez acest subiect dintr-o perspectiva proprie. Insa o sa descoperim pe parcursul materialului ca nu numai femeile pot beneficia de acest “al saselea simt”, ci putem sa-l descoperim mai intai ca existand in interiorul nostru, al fiecaruia dintre noi, si sa-l cultivam cu atentie dar mai ales prin constientizare.

Inca din primul modul, cursantii de la nivelul de Practitioner NLP au posibilitatea sa isi descopere mai in profunzime modalitatea in care cele cinci simturi ne ajuta, pe fiecare dintre noi, in a ne creea o “harta” interioara bazata pe informatiile preluate din universurile exterioare.

Personal insist la prezentarea sistemelor de reprezentare, asa cum sunt descrise in metodologia NLP, ca sa descoperim atat functiile exterioare ale celor cinci simturi VAKOG, vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv si gustativ, cat mai ales functiile interioare ale acestora. Respectiv faptul ca putem vedea imagini pe ecranul interior al mintii noastre, putem auzi sunete, voci, comenzi verbale si alte elemente auditive interioare, putem descoperi senzatii kinestezice interioare de caldura, presiune, durere sau chiar descoperi mirosuri si gusturi legate de anumite trairi interioare, legate de emotii sau sentimente. Elemente suplimentare referitoare la sistemele de reprezentare poti citi si in articolul de aici.

Daca ar fi sa reprezentam schematic modalitatile in care putem beneficia de simturile noastre aceasta ar fi ca in imaginea de mai jos:

Sisteme de reprezentare

Si cu toate acestea, din cand in cand, atunci cand ne dam voie sa fim constienti de semnalele interioare razbate al saselea simt al fiecaruia dintre noi, intuitia. Intuitia este data de faptul ca tu stii deja cine te suna la telefonul mobil fara sa fi privit pe ecranul acestuia, poate fi vocea interioara care te atentioneaza inainte de a face o actiune mai putin benefica pentru tine, poate fi revelatia brusca sau solutia la o problema care te framanta de ceva vreme, poate fi orice este dincolo de simturile fizice. Intuitia inseamna sa stii fara sa stii cum de stii.

Intuitia functioneaza in acord cu celelalte cinci simturi si, atunci cand o constientizam si ii dam voie sa se manifeste, furnizeaza un mijloc suplimentar de perceptie. Este situata in universul interior al perceptiei omenesti, am putea spune ca este chiar limbajul unei intelepciuni interioare sau poate fi conexiunea noastra interioara intre corpul mental si cel spiritual.

Intuitia este capacitatea noastra de a avea acces la propriile noastre perceptii interioare. Functia ei nu este rationala, caci intuitia vine din profunzimile fiintei noastre. Ea este precursorul gandirii rationale si este asociata de cele mai multe ori cu ceea ce noi simtim. Intuitia este abilitatea noastra de a percepe ceva ca fiind adevarat, cu o certitudine care vine din adancul fiintei noastre. Este cea mai reala, si din anumite puncte de vedere, este modalitatea imediata de a percepe realitatea proprie si a celorlalti.

Te invit pentru momentele urmatoare sa reflectezi asupra modului in care natura ta intuitiva iti trimite semnale. Tu ai experimentat pana acum intuitia? Poti constientiza cand acest simt suplimentar intra in functiune? Ii acorzi de fiecare data intuitiei credit si te bazezi pe ceea ce iti transmite? Te-a luat prin surprindere vreodata semnalul interior transmis sau l-ai primit ca pe un prieten interior? Poti sa-ti mentii treaz acest simt intuitiv si sa-l accesezi in mod constient de fiecare data cand tu doresti? Ce te ajuta sa faci asta sau ce te impiedica mai exact?

Intuitia poate lua diverse forme si poate fi exprimata in exterior ca fiind clar-viziune, clar-auditie, clar-simtire, telepatie sau cunoastere intuitiva. Este posibil sa percepem aceste tipuri de constientizare a intuitiei in raport cu noi insine, cu ceilalti sau cu universurile inconjuratoare. Si cand zic universurile inconjuratoare ma gandesc la roci, plante, animale sau fiinte de energie. Pentru ca intuitia este un simt al energiei subtile care ne ofera o perspectiva speciala asupra noastra si a ceea ce ne inconjoara.

In momentul in care aplic strategiile de viata pe baza intuitiei sau imi iau deciziile zilnice in mod intuitiv inseamna ca deja duc un mod de viata intuitiv. Cum am putea descrie un mod de viata intuitiv? Este un mod de viata in care tu esti mereu in legatura interactiva cu sufletul tau,  dar si cu ceea ce reprezinta pentru tine divinitatea, fie ca este numit  Dumnezeu, Allah, Buddha sau orice entitate spirituala pe care o recunosti mai presus de tine. De altfel, intuitia pare a fi canalul prin care se face conexiunea intre corpul nostru spiritual si cel mental si ca orice canal el poate fi folosit in ambele directii sau din diferite motive poate fi nefunctional.

Inconstient, noi ne folosim intuitia aproape tot timpul ca  pe o modalitate de a sti daca cineva sau ceva este potrivit pentru noi sau daca suntem in siguranta. Noi ne putem trezi aceasta calitate prin trezirea constiintei si prin a tine cont tot mai mult de vocea noastra interioara. Desigur ca poate ajuta cresterea simtului intuitiv si folosirea cat mai deasa a relaxarii mintii, a golirii de ganduri, meditatia, plimbarile si contemplatia naturii, orice forma de ridicare a vibratiei energetice.

Sunt sigur ca acum ti-ai reamintit de cel de-al saselea simt al tau si ca va fi un subiect de gandire privind accesarea cat mai benefica pentru tine a unui mod intuitiv de viata. Pana data viitoare te las sa meditezi la citatul urmator:

Destinatia cuiva nu este niciodata un loc, ci un mod nou de a vedea lucrurile.” – Henry Miller

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu