Alteritatea dintre oameni

Am descoperit acest termen, de alteritate, in lucrarile marii doamne a psihoterapiei de cuplu, Virginia Satir. Mi-a placut in mod deosebit faptul ca domnia sa foloseste un termen deosebit, “alteritate”, pentru a acoperi intreg domeniul individualitatii, al modului in care fiecare persoana este, in mod inerent, diferita fata de oricare alta persoana.

Astfel, pe parcursul dezvoltarii noastre mentale invatam, unii mai mult altii mai putin, faptul ca oamenii pot fi diferiti din punct de vedere fizic, in special prin diferentele sexuale, oamenii pot avea personalitati si temperamente diferite, oamenii pot avea educatie si abilitati diferite si exemplele pot continua.

Numai ca datorita programelor mentale bazate pe teama de necunoscut, de cautare a sigurantei proprii, oamenii se simt mai atrasi, de cele mai multe ori, de asemanarile celorlalti din societate, evitand deosebirile, respectiv alteritatea. Iar prezenta alteritatii in celalalt este perceputa mai curand distructiv, decat ca o oportunitate de imbogatire. Gusturile, preferintele, dorintele si obisnuintele diferite ajung sa creasca opinii si asteptari diferite de la celalalt din relatie, indiferent de natura relatiei, ceea ce in timp poate duce la un conflict de interese sau neintelegeri, cu atingeri la stima de sine sau ca o evidenta a faptului de a fi neiubit.

In relatiile in care alteritatea arata rau pentru ca duce la neintelegeri exista si posibilitatea ca acele neintelegeri sa aduca aminte amandurora ca celalalt nu este o extensie a sinelui, ci exista separat, cu nevoi, dorinte, emotii, sentimente separate.

Si in aceasta felie de viata un rol primodial, cheie, in opinia mea, este jucat de constientizare. In momentul in care constientizam ca aceste alteritati ne marcheaza relatia, indiferent de natura ei, premaritala, postmaritala, sociala, de business, fiecare din cei implicati in relatie trebuie sa decida ce vor imparti sau vor face impreuna in relatie, cat de dependenti vor fi, respectiv ce nu vor imparti sau vor face separat, cat de independenti vor fi. Astfel, fiecare are nevoie sa invete cum sa-si exprime gandurile, dorintele, emotiile si cunoasterea fara sa-l distruga, invadeze sau anuleze pe celalalt, in acelasi timp venind cu un rezultat comun care sa li se potriveasca amandurora.

Cu siguranta, in aceste noi conditii de respect al stimei de sine al celuilalt, de respect al alteritatii din celalalt, fiecare din persoanele implicate in relatie s-ar simti mai increzator in ceea ce priveste capacitatea proprie de a primi de la celalalt. Fiecare ar putea sa dea celuilalt fara a se simti el insusi stors. Si mai ales, fiecare ar putea folosi alteritatea celuilalt ca o oportunitate de crestere proprie, mentala si spirituala.

Multumesc inca odata doamnei Virginia Satir pentru aceste idei minunate si folositoare lasate noua spre analiza si pana data viitoare te invit sa meditam impreuna la urmatoarele ganduri:

Diferenta intre oameni se masoara dupa rezonanta afectiva a cuvintelor. Unii se imbolnavesc de o sfarseala extatica ascultand o expresie banala, altii raman reci la o proba de zadarnicie.” – Emil Cioran

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu