Ancorele mentale si cultura in care traim

Un concept important in Programarea Neuro Lingvistica (NLP) il constituie ancorele. Ancorarea este un proces continuu inca de la nastere, ce se intampla zi de zi oricarei persoane, si care de cele mai multe ori are loc la un nivel inconstient, iar acest proces poate fi benefic sau non-benefic. Astfel, orice stimul intern sau extern acceseaza automat corpul nostru emotional si poate deveni un factor ce poate declansa o reactie, un raspuns automat. Pe masura ce reactiile-raspuns au loc de mai multe ori, ele devin obiceiuri si trec sa fie preluate de subconstient.

Mai pe intelesul tuturor, o ancora este formata dintr-o reprezentare interioara sau exterioara care cauzeaza o anumita si specifica experienta. Multe elemente percepute cu cele cinci sisteme de reprezentare, denumite si simturi, pot fi constituite sub forma unei ancore, in sensul ca pot declansa un gand, un sentiment, sau o reactie in interiorul nostru.

–          O culoare, o sigla, un steag, chiar si cuvinte scrise pot fi ancore apartinand sistemului de reprezentare vizual. Da-ti voie acum sa-ti reamintesti cateva din cele mai importante sigle de produs sau branduri de haine, cosmetice, masini, etc. Cate ti-au venit in minte in numai cateva secunde? Fiecare producator incearca sa masoare notorietatea brandului propriu functie de cat de repede si-l aminteste o persoana sau incearca sa ramana ancorat cat mai mult timp posibil in mintea potentialului client;

–          O melodie, un sunet sau o voce, fiecare dintre acestea si combinatiile de ritm, tonalitate, intensitate, vibratie pot fi ancore apartinand sistemului de reprezentare auditiv. Gandeste-te numai la faptul ca din cele mai vechi timpuri, razboinicii daci utilizau pe campul de lupta acel vestit “cap de lup” care scotea un sunet specific. Cum crezi ca se simteau in acel moment luptatorii adversi, cand auzeau in plina noapte sunetul acela lugubru? Cat de motivati mai erau ei sa intre in lupta cu dacii?

–          Atingerea stropilor de ploaie, strangerea de mana, atingerea pe umar sau imbratisarea sunt tot atatea ancore dintr-o multitudine de exemple, legate de nivelul de simt kinestezic. Cum te simti tu cand persoana apropiata sufletului tau te imbratiseaza tandru si te mai alinta si cu saruturi?

–          La fel cum gustul unui fruct, a unei lamai taiate sau a mancarii preferate asigura o ancora gustativa, sau mirosul de placinte de la bunica, respectiv a parfumului preferat asigura o ancora inconstienta la nivel olfactiv.

Ce doresc eu sa scot in relief in cadrul acestui articol este faptul ca unele ancore au valoare aproape universala, pentru toti, altele insa, au valori si semnificatii diferite, de la persoana la persoana, in cadre/contexte diferite sau intre spatii culturale care nu sunt comune.

Astfel culoarea alba in cultura vestica are o semnificatie de puritate, fericire si o ancoram cu un sentiment pozitiv, insa in anumite zone de cultura orientala culoarea alba este ancorata de sentimente legate de pierderea cuiva drag, albul simbolizand moartea unei persoane. La fel putem aduce exemple privind simbolurile statale, heraldica sau chiar simbolistica reprezentarilor scrise. De altfel, multe cuvinte devin ancore pentru ca se asociaza constant cu o reprezentare mentala sau un simbol apartinand culturii respective, care instantaneu transmite o traire interioara.

Da-ti voie acum sa te gandesti la semnificatia si experienta interioara pe care o declanseaza pentru tine sunetul unui clopot de biserica. Dar daca ai auzi glasul unui muezin care isi cheama credinciosii de rit musulman la rugaciune. Care dintre ele au o semnificatie importanta pentru tine?

Purtarea verighetei, in anumite culturi crestine, asigura o ancora puternica la nivel kinestezic asigurand apartenenta la un cuplu bazat pe stabilitate si juraminte de credinta. Insa in cazul altor culturi universale poate avea alte conotatii simbolistice si inclusiv ancore mentale. Strangerea mainii sub forma de salut poate fi o ancora kinestezica de incredere in zona occidentala insa poate declansa o reactie de respingere si chiar de violenta in cultura orientala, de exemplu in China sau Japonia. Atingerea sau bataia usoara pe umar sau pe fund intre baieti, in cazul unor activitati sportive sau competitionale este absolut normala si ancoreaza cu incredere si apartenenta la un grup social, insa acelasi gest in cadrul unei intalniri diplomatice sau negocieri de afaceri ancoreaza si transmite o reactie total adversa.

Ca de fiecare data, in opinia mea, elementul-cheie in modul in care ne traim viata de zi cu zi este dat de constientizare. Fiind constienti de modul in care ne simtim in interior, de reactiile noastre sau ale celor din jurul nostru la un anumit stimul putem sesiza faptul ca acea reactie este legata de o ancora, chiar daca personal poate, fara pregatirea necesara, nu o putem identifica in mod direct.

Vestea buna pentru tine este ca tehnicile pe care le insusesti prin exercitii practice inca din programul de NLP Practitioner te pot ajuta sa identifici aceste ancore si pe acelea care nu sunt benefice pentru tine le poti chiar modifica perceptia.

De asemenea, utilizand in mod constient si ecologic tehncile de NLP Practitioner iti poti crea ancore proprii constiente pentru a obtine si mentine stari pozitive chiar in contexte percepute ca fiind mai putin favorabile, gen vorbitul in public, prezentari, negocieri sau vanzari.

Si acum, cand stii ca poti avea controlul asupra ancorelor tale mentale poti percepe, cu siguranta, altfel citatul de mai jos:

Amintirile sunt ancore ale trecutului în carnea noastră.” – Gabriel Petru Băeţan

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu