Biofeedback subconstient

In acest articol mi-am propus sa te transbordez din lumea exterioara ce te inconjoara si la care te raportezi permanent, in interioritatea ta, in lumea ta interioara a sistemului corp-minte-spirit. Si incep prin a te intreba de cate ori comunici intuitiv cu corpul tau interior? Si cum o faci mai exact? Primesti imagini pe ecranul tau mental interior, auzi o voce care iti raspunde sau poate ai senzatii kinestezice interioare sub diverse forme, puseuri de cald sau rece, senzatii de durere sau de placere, stari de iritare sau incongruenta, stari de bine si echilibru. Te-ai gandit ca toate aceste semnale sunt de fapt forme de comunicare ale corpului tau, transmise din subconstient catre mentalul constient? Eu o sa le denumesc elemente de biofeedback subconstient.

Pe langa cele cinci simturi specializate, vederea, auzul, simtul tactil, gustul si mirosul, simturile corpului interior (proprioceptia) si simtul miscarii kinestezice exterioare servesc drept canale intuitive si transmit forme subtile de informatie, care nu sunt disponibile, in mod normal, mintii constiente si analitice.

Sa presupunem ca ai o senzatie de foame sau de sete. Este acesta un semnal de biofeedback subconstient? In esenta, corpul tau iti transmite ca are nevoie de elementele de hrana si apa care sa-i asigure energia, in toate formele ei, necesara proceselor interne? Cum reactionezi la nivel exterior? Cauti ceva de mancare pentru a potoli foamea si apa fara de care viata nu ar fi posibila, si astfel inchizi solicitarea interioara. De fapt inchizi o bucla de biofeedback pentru a regla mecanisme interioare subconstiente. La fel se intampla si in cazul in care iti este frig si mai imbraci o haina pentru reglarea termica.

Insa primim destul de des si semnale de biofeedback la care, din necunoastere sau comoditate, reactionam prin a diminua sau anihila complet semnalul transmis de subconstient, in loc sa acordam atentie si sa reglam factorii declansatori aferenti.

Cel mai comun exemplu care imi vine acum este cunoscuta durere de cap. Poate fi un semnal de biofeedback ca gradul de stres sau de oboseala este la un nivel ridicat peste normalul suportat si ca ar trebui luate masuri de reducere a acestuia. Insa noi cum suntem obisnuiti sa reactionam? Cel mai adesea luam pastile sau medicamente vazute prin reclamele la TV pentru a inchide, de fapt, semnalul si a nu mai simti durerea. Am rezolvat noi cauza reala a aparitiei durerii de cap? Nu. Asta inseamna ca nivelul de stres sau oboseala se va mentine la acelasi nivel ridicat si corpul va claca la un moment dat intr-o forma sau alta, ca si raspuns la faptul ca nu-l “ascultam”.

Un alt exemplu destul de des intalnit este asa numita stare de ”rau interior”. Trebuie sa ajungi la dentist dar iti este teama. Trebuie sa te intalnesti cu o persoana insa nu iti doresti deloc acest lucru. De fapt este vorba de incongruente interioare intre partile mentale care isi transmit mesajele catre constient. Semnalul sau semnalele de biofeedback apar sub forma de stari interioare ajungand pana la nivelul de imbolnaviri subite, cu modificari de stari fiziologice puternice si vizibile, gen febra, tremurat, transpiratie a fetei sau palmelor, ajungand pana la lesin ca forma de resetare mentala. In mod normal la astfel de stari se intrerupe actiunea exterioara in curs, se analizeaza ce a provocat-o si unde se afla incongruenta interioara.

Toate aceste forme de biofeedback kinestezic interior apartin de fapt subconstientului. Si aici pot reaminti o axioma NLP: “Subconstientul este mult mai puternic si mai de baza decat constientul”.

Dar doresc sa-ti reamintesc, si tu stii acest lucru la nivel intuitiv, si anume faptul ca fiinta umana poate percepe semnale atat energetice cat si informationale la nivele corporale, emotionale, mentale si spirituale. De la fiecare nivel putem primi, atunci cand ne dam voie si acceptam acest fapt la nivel constient, un anumit model de feedback interior.

Cum putem sa ne intelegem mai bine semnalele interioare de feedback?

In primul rand prin deschiderea Sinelui propriu la faptul ca fiinta umana reprezinta si corp material dar si energie, emotie, vibratie, rezonanta cu tot ceea ce inseamna Univers. Acest fapt ne conduce la o constientizare superioara a faptului ca putem fi mai intuitivi si empatici, cu noi insine dar si cu ceilalti.

In al doilea rand prin aducerea la nivel constient a acestor semnale de biofeedback si cresterea finetii simturilor interioare. Apoi putem sa dezvoltam abilitati de constientizare a starii mintii si a corpului precum si a legaturii dintre acestea.

La nivel interior, constienta pentru semnalele proprioceptive si kinestezice poate fi imbunatatita prin atentie si prin antrenament, folosind tehnici ca relaxare sau meditatie, focusare pe dialogul interior, intelegerea nevoilor partilor mentale si rezolvarea in mod ecologic a acestor nevoi.

Atunci cand te focusezi asupra momentului prezent, cand esti lucid, dar nu tensionat, cand te simti conectat cu corpul si sentimentele tale, fara a-ti folosi insa puterea vointei, si ori de cate ori te simti deschis si simplu, poti fi in conectare cu interioritatea ta.

La nivel exterior putem lucra la diminuarea stresului si relaxare, cresterea energiei benefice prin miscare, sport, plimbari in natura, imbunatatirea balantei emotionale, somn mai linistit si odihnitor, imbunatatirea atentiei si a puterii de concentrare, utilizarea tehnicilor de respiratie. Important este sa dam voie ca informatiile, despre diferitele schimbari fiziologice ale organismului nostru sa ajunga, in timp real, la constientul nostru si sa le tratam cu importanta cuvenita.

Si cum sunt sigur ca ai gasit idei interesante in materialul prezentat, imi ramane doar sa-ti doresc sa te cunosti si sa te descoperi de fiecare data cat mai mult, asa cum esti tu, o simbioza perfecta corp-minte-spirit, si sa te las in compania unui citat drag mie:

Daca vom ramane treji, constienti de acest mare mister care este viata, vom vedea ca am fost plasati perfect, exact la locul potrivit, pentru a schimba lumea.” – James Redfield

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu