Cele patru Puteri Centrale

gandire-outside-boxBine te-am regasit la o noua incursiune in universul minunat al Programarii Neuro-Lingvistice. Astazi vom descoperi impreuna cele patru Puteri Centrale individuale de care si tu beneficiezi in fiecare moment.

Te-am facut curios sa-ti descoperi puterile din tine cu ajutorul NLP? Atunci sa continuam!

Pentru inceput, o sa te invit sa-ti dai voie si sa iti amintesti daca te-ai inrosit vreodata, atunci cand cineva a spus un lucru de care te-ai simtit jenat? Ai inceput vreodata sa tremuri, atunci cand ai aflat niste vesti ingrozitoare sau cand vestile au fost extraordinar de bune pentru tine? Ce se intampla in organismul tau cand te gandesti la o persoana de care te simti atras sau indragostit? Cu siguranta ca iti amintesti de „fluturii din stomac” in asemenea ocazii deosebite!

Da, corpul tau, al meu si al oricaruia dintre semenii nostri sufera schimbari, se inroseste, tremura, transpira sau are alte reactii personale. De cele mai multe ori aceste lucruri se petrec fara permisiunea noastra, fara ca noi sa ne dorim sa reactionam in acel fel.

Corpul fiecaruia dintre noi reactioneaza atat la cuvinte cat si la ganduri, datorita legaturii simbiotice intre corp-minte. Si, datorita faptului ca toate experientele prin care trecem se constituie in lectii de viata, as putea completa fara nici o eroare ca legatura sufletului cu cele doua mentionate, corp-minte, are un rol la fel de important.

Mentionam la inceputul acestui material faptul ca vom descoperi impreuna cele patru Puteri Centrale de care beneficiem. Fiecare dintre noi dispunem, in fiecare secunda a existentei noastre pamantene, de niste instrumente personale foarte puternice, ca niste Puteri Centrale individuale.

Sunt doua Puteri Centrale Interioare, foarte strans legate intre ele, Gandirea si Emotiile, respectiv doua Puteri Centrale Exterioare individuale, formate din Vorbire si Comportament.

Puteri Centrale Interioare

Gandirea, formata din reprezentarea interioara a hartii lumii exterioare, formarea si fixarea convingerilor prin care filtram intrarile de date culese prin cele 5 simturi (VAKOG), comparatie, abstractizare, sinteza, analiza, evaluare, intelegere si ratiune. Desigur ca modul in care construim procesul de gandire, critica sau creativa, poate influenta oricare din celelalte trei Puteri Centrale, Emotiile, Vorbire sau Comportament. Mai jos se regasesc elemente constitutive ale fiecarui proces de gandire, specific unei persoane utilizatoare de mana dreapta dominanta.

gandire

Uneori gandurile urmeaza tipare repetitive si familiare. Daca nu constientizam gandurile, ele devin lentile suprapuse peste perceptia noastra. Ne interpretam experienta prin intermediul gandurilor, prin intermediul conceptelor pe care acestea le vehiculeaza, al evaluarilor si judecatilor formulate de ele Gandurile nu au soliditate, ci doar aparenta soliditatii, datorita puterii pe care le-o conferim noi insine.

Emotiile adauga placere sau neplacere perceptiilor mintii. Emotiile sunt doar un indicator al modului in care simtim in interiorul nostru fiecare experienta pe care o traim in fiecare clipa a existentei noastre fizice. Atunci cand putem recunoaste in mod clar si deschis o emotie, relatia noastra cu ea, cu emotia, se schimba. Cea mai importanta calitate este atentia cu care investigam fiecare modificare emotionala, capacitatea de a urmari cu calm o manifestare emotionala pana cand intelesul ei se dezvaluie. Un salt evolutiv deosebit se petrece atunci cand reusim sa ne detasam suficient de mult si sa nu mai judecam emotiile in benefice sau non-benefice, bune sau rele. Inainte de a capata o perspectiva mai rationala, trebuie sa manifestam empatie fata de nevoile noastre emotionale. Acest aspect presupune sa intelegem felul in care percepem si de asemenea faptul ca perceptiile noastre sunt colorate si influentate de intelesuri ascunse. Inainte de a ne putea schimba, trebuie sa ne acceptam si sa ne iubim pe noi insine.

Puteri Centrale Exterioare

Vorbirea, include limbajul, utilizarea si manevrarea simbolurilor, afirmarea. Oamenii invata sa gindeasca pe masura ce invata sa vorbeasca. Invatatul vorbirii nu se limiteaza la a invata cuvintele corecte, ci include invatarea recunoasterii emotiilor si sentimentelor, sa intelegem ideile, sa invatam a fi o persoana si sa intram in relatie cu alte persoane. Prin vorbire, nu numai ca iti poti comunica gandurile, ci ai si posibilitatea de a le construi. Traim intr-un Univers plin de vibratii, de natura vibratorie, si orice gest de-al nostru isi pune amprenta pe lumea in care traim, pana la modelarea ei concreta. Si cuvintele au vibratii proprii. Fiecare cuvant are o vibratie care poate inalta sau poate cobora vibratia celui care il rosteste. O vibratie joasa inseamna o functionare la nivel coborat a celui care o are. Vibratia joasa se recunoaste dupa starea pe care ti-o da: de tensiune, de teama, de boala, de nemultumire, de nefericire. O vibratie inalta este data de utilizarea cuvintelor, simbolurilor, a afirmatiilor pozitive si a unui limbaj ce incarca cu energie benefica.

Comportamentul este, conform unor definitii date, o activitate observabila a unui organism, o interactiune cu mediul sau. Comportamentul este dat in principiu de actiunile noastre, reactiile si relationarea. Functie de emotii si de procesele de gandire comportamentul poate imbraca forme de agresivitate sau de asertivitate. Comportamentul agresiv arata o pozitie ferma a drepturilor proprii, o exprimare a gandurilor si a emotiilor intr-un mod neadecvat ce lezeaza drepturile celorlalti. Comportamentul asertiv inseamna sa stai ferm in apararea propriilor drepturi, sa exprimi onest si spontan propriile ganduri, trairile, convingerile, intr-un mod care sa respecte punctul de vedere si drepturile celorlalti. In trecut, membrii unui grup erau identificati dupa aparenta, vorba si comportament. Oamenii recunosteau membrii familiei ca fiind persoane ce arata asemanator cu ei, vorbeau ca ei, si se comportau asemanator. Astazi, oamenii tind sa aiba incredere mai mare in oamenii care arata, vorbesc si se poarta asemanator lor, acest comportament fiind si el, un produs al modului cum percepem prin gandire si emotii universul ce ne inconjoara.

Daca ar fi sa exprimam schematic modul de simbioza ale celor patru Puteri Centrale individuale aceasta ar arata ca in figura de mai jos:

Puteri centraleAsa cum putem identifica si in reprezentarea schematica, exista un punct central unde toate aceste patru Puteri Centrale individuale converg si unde clasificarea ca fiind exterioare sau interioare isi pierde sensul, ele lucrand in ambele sensuri.

Gandim in cuvinte si exprimam in cuvinte ceea ce gandim, reactionam emotional si comportamental, acest fapt aratandu-ne cat de corelate si interdependente sunt cele Patru Puteri Centrale, gandirea, emotiile, limbajul si comportamentul. Cu toate acestea, fiecare dintre noi SUNTEM mai mult decat niste procese sau clasificari, suntem fiinte de energie.

Energia este un flux continuu, care se directioneaza acolo unde este focusata atentia noastra, fapt confirmat in ultima perioada de timp si de descoperirile fizicii cuantice. Atentia exprima intentia, iar prin simpla noastra intentie ne concentram atentia, care dirijeaza energia sa creeze realitatea materiala in care traim.

Cream realitatea prin propriile ganduri, cu atat mai mare forta cu cat fuzionam cu altii, cu formele vii de energie, in general.

Mintea este constructorul” spunea Edgar Cayce, insa benefic pentru modul cum ne traim viata in fiecare clipa este sa avem permanent in minte faptul ca Beneficiarul, Arhitectul si Designerul suntem fiecare dintre noi pentru Noi insine.

Iti multumesc pentru lectura si te astept cu drag de fiecare data.

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu