Conceptia despre sine

734930_390918187665209_164663277_nBine te-am regasit la un nou articol plin de idei si ganduri interesante pentru fiecare dintre noi. Astazi m-am gandit sa abordez subiectul conceptiei despre sine. Si poate ca la o prima lectura rapida se poate crede ca intelesul conceptiei despre sine este identic cu stima de sine. Doar ca deja stim din conceptele de comunicare cu NLP ca “harta” fiecaruia dintre noi nu este identica si ca “teritoriul” este mult mai vast decat reprezentarile noastre.

De fapt, ce poate insemna conceptia despre sine? Da-ti voie pentru un minut sa mergi in interiorul tau si sa-ti pui intrebarea ce este pentru tine conceptia ta despre sinele tau propriu si sa ti-o reprezinti. Ce reprezentari vizuale, auditive sau kinestezice iti vin? Cat de puternice sunt ele si ce iti transmit?

Conceptia despre sine este un model interior unic al fiecaruia dintre noi, care include stima de sine, identitatea, valorile, convingerile, si care de multe ori ne influenteaza comportamentul si abilitatile pe care ni le exercitam intr-un anumit mediu si context/cadru. Si pentru ca tot am amintit de identitate, sa ne reamintim si faptul ca intelesul interior al acestui cuvant pentru  fiecare dintre noi reprezinta, in multe feluri, baza existentei interioare sau exterioare si care de cele mai multe ori semnifica pentru fiecare dintre noi viata noastra, o baza fundamentala a intelegerii si a semnificatiei.

Conceptia despre sine este important sa fie durabila, puternica si rezilienta in fata provocarilor, atat din interiorul cat si din exteriorul nostru. Fara baza pe care i-o confera conceptia despre sine unei persoane, viata acesteia poate deveni confuza, neplacuta, se poate simti pierduta, ca un naufragiat pe mare furtunoasa fara harta si busola.

Conceptia despre sine se modifica pe parcursul timpului, atat odata cu trecerea prin fazele de evolutie umana, copilarie, adolescenta, maturitate, cat si sub influenta unor factori interiori sau exteriori. Astfel ca putem vedea in jurul nostru persoane care se cred iubitoare, inteligente, competente, etc., insa prin comportamentul lor exterior contrazic aceste reprezentari proprii interioare. Iar alte persoane din jurul nostru le putem percepe cum ele insele, in interiorul lor, sunt afectate de lipsa de incredere in sinele propriu si in conceptia acestui sine. Avem mai jos o reprezentare grafica a modelului care ne poate da o imagine despre conceptia despre sine.

 Conceptul despre sine

Se poate observa faptul ca in momentul in care cele trei forme de perceptie sunt echilibrat apropiate, ca in reprezentarea grafica de mai sus, atunci conceptia despre sine are o forma echilibrata in interiorul identitatii, valorilor si comportamentului persoanei respective. De aceea este important sa pot avea permanent un feedback, atat interior cat si exterior, pentru a putea lucra la auto-reglaje in vederea obtinerii unui echilibru privind conceptia despre sine. De altfel, o conceptie despre sine fara feedback este ca si cum ai conduce o masina fara sa te intereseze semnele de circulatie si semnalizarile aferente. Mesajele de feedback sunt mereu prezente, atat din interiorul nostru cat si din exterior, de la persoanele din jurul nostru. Daca ne dam voie sa constientizam acest feedback si sa avem o conceptie despre sine receptiva putem primi mesajele la timp si face reglajele care se impun. Altfel putem sa mergem din inertie si vom beneficia de o identitate plina de Ego, de valori si convingeri depasite sau vom emite comportamente deviante ce vor fi sanctionate de cei din jurul nostru prin raspunsuri pe masura.

Cand ne gandim la noi insine ne proiectam propriile imagini despre cine suntem, insa o conectivitate la persoanele din jurul nostru ne dau si reflexia a ceea ce eu transmit in exterior de fapt celorlalti si cum ma percep acestia, din punctul lor de vedere. Insa este la fel de important ca o conceptie despre sine sa se axeze pe calitatile pe care le posed, fara comparatii care m-ar determina sa ma simt mai bine sau mai rau decat alte persoane din jurul meu.

Un lucru de prima importanta in modelarea propriei persoane, atat mental cat si spiritual, este crearea in timp a unei conceptii puternice si durabile despre sinele propriu. Elementele esentiale ale unei conceptii despre sine benefice constau in stabilitate, exactitate, auto-reglare, conectivitate cu celelalte persoane si lipsa arogantei in relatia cu acestea. Atat iubirea de sine cat si a persoanelor din jurul nostru faciliteaza incontestabil o conceptie despre sine pozitiva. Aceasta inseamna a ne respecta propria persoana dar si pe ceilalti din jur, de a asculta atat nevoile si aspiratiile proprii cat si ale persoanelor din jurul nostru. Capacitatea de construire interioara a conceptiei despre sine  dar si de auto-reglare isi are originea in calitatea si coerenta „hranei afective” primite de persoana respectiva.

Si acum la finalul acestui articol cu idei interesante o sa te invit sa te bucuri de cuvintele transmise peste secole de la un mare ganditor oriental:

Pentru ca cineva crede in sine insusi, nu incearca sa-i convinga pe ceilalti. Pentru ca cineva este multumit cu sine insusi, nu are nevoie de aprobarea celorlalti. Pentru ca cineva se accepta pe sine, toata lumea il va accepta” – Lao Tzu

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu