Conduita ecologica

Odata ce poti avea acces si lucrezi la integrarea unor tehnici atat de puternice, precum cele NLP, ecologia trebuie sa reprezinte o preocupare de baza, la randul sau integrata in modul propriu de viata. Multe schimbari, atat in plan personal cat si social, nu reusesc sa acopere obiectivele propuse in totalitate tocmai prin faptul ca nu sant luate in calcul efectele colaterale. De aceea este important pentru mine ca la fiecare schimbare propusa sa cercetez si sa iau in calcul in ce masura schimbarea pe care urmeaza sa o fac se incadreaza in sistemul meu propriu, precum si privit in ansamblul sau de sistem integrat in sistemele universului in care imi traiesc viata.

Datorita vietii noastre umane si integrata in social toate actiunile noastre trebuie sa fie privite in mod sistemic. Astfel, deosebit de important pentru fiecare dintre noi este sa constientizam faptul ca toate actiunile noastre au efecte care depasesc contextul lor specific. La fel cum o piatra aruncata intr-un lac linistit produce valuri mai mari sau mai mici la suprafata acestuia.

Verificarea ecologica are o componenta interna si una externa.

Ecologia interna tine cont de parametrii ecologici ai sufletului meu, respectiv analiza propriilor mele sentimente, de ecologia fizica care indica starea proprie de sanatate fiziologica si de ecologia mentala care reda stari interioare de congruenta sau posibil incongruenta.

Ca orice actiune NLP verificarea se face prin obtinerea de raspunsuri la intrebarile puse, de genul: “Care sunt consecintele actiunii mele?”, “Ce pret intern are schimbarea aceasta?”, “Sunt dispus sa platesc acest pret?”, “Cum ma afecteaza emotional, fizic sau mental aceasta schimbare?”, etc.

Ecologia externa este si ea deosebit de importanta pentru ca, eu ca si persoana, fac parte dintr-un sistem de relatii sociale care trebuie luate in calcul. Controlul de ecologie externa analizeaza felul in care rezultatul meu va afecta alte persoane din viata mea. Si la acest punct de analiza ecologica verificarea se face tot cu intrebari de genul: “Daca as fi in locul celuilalt cum m-ar afecta schimbarea?”, “Lezeaza sau este contrara vreunei valori sau convigeri ale lor?”, “Cum vor reactiona cei din jur cand le voi prezenta personal sau vor percepe schimbarea?”

Si de multe ori viata mea proprie este afectata de faptul ca alte persoane din jurul meu se comporta in mod haotic sau dupa bunul lor plac, fara a se gandi la semenii din jurul lor, fara a integra actiunile lor in mod ecologic sau chiar din nestiinta. Iar aceste actiuni, fapte sunt percepute de sistemul meu interior, daca intru in contact cu ei, sau de fiecare dintre noi care suntem afectati de universul inconjurator. De aici pot aparea stari de tensiune fizica sau musculara  pe care le percepem, durerile de cap sau chiar se poate ajunge la nivele extreme precum reactiile de violenta verbala sau fizica ce se pot manifesta in universul social.

Uneori, cand verific ecologia si efectele interne sau externe sunt neplacute si evidente atunci trebuie sa regandesc procesul de schimbare pana rezultatul va da o stare de congruenta totala. Altfel atat constientul cat si subconstientul imi va indica faptul ca schimbarea nu este complet ecologica.

Ca de fiecare data inchei acest articol cu un citat drag sufletului meu:

Nivelul cel mai profund de intelegere a ecologiei este intelegerea ca suntem parte dintr-un mare intreg cosmic, din univers” – Fritjof Capra, fizician

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu