Constient vs. inconstient

In fiecare moment al vietii tale, mintea ta calatoreste in timp. In trecut calatorim sa ne amintim secvente ale experientei avute, cu intreg transferul de emotii sau sentimente, in viitor calatorim cu speranta sau cu teama si ne creem ipoteze de lucru. Din cand in cand mai traim si in prezent unde putem constientiza, acum si aici, ceea ce ni se intimpla in timp real.

Putem spune astfel ca, in lipsa unui autocontrol mental, o mare parte a vietii o traim intr-un comportament inconstient sau de transa, suntem cand in trecut si cand in viitor, iar restul intr-un comportament constient.

In cadrul NLP nivelul nostru de constientizare il codificam ca apartinind sistemelor de reprezentare, respectiv vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv sau gustativ. De fapt, in starea de constiinta apar elementele de memorare in care se stocheaza mental combinatii de imagini, sunete, sentimente, senzatii, gusturi, mirosuri si cuvinte.

Atunci cind un stimul extern sau intern acceseaza o amintire, acea amintire se deplaseaza in campul constiintei impreuna cu intreg bagajul stocat.

Acum, insa, o sa te invit sa te intorci in prezent, aici si acum, si sa-ti asculti respiratia, sa o simti impreuna cu aerul inspirat sau expirat. Da, spre surprinderea ta respiri si asta faci in fiecare clipa a vietii tale fara sa fie nevoie de controlul tau asupra procesului. De altfel ar fi si imposibil sa te concentrezi zi si noapte pe acest fapt. Astfel ca procesul respiratiei a fost preluat de mentalul nostru si trecut la comportamentul inconstient. La fel ca cel al mersului biped de la virsta de 1 an sau al mersului pe bicicleta dupa o perioada de experienta.

Descoperim astfel ca o parte a comportamentului nostru opereaza la nivele inconstiente. Gandim, ne amintim, ne miscam, respiram la nivel inconstient. Si o facem foarte bine in acest mod fara interventia partii constiente pentru a prelua controlul. Astfel, suntem constienti doar de continutul unui gand interior sau a rezultatului la care trebuie sa ajungem, nu si de procesul interior integral care face posibil acest lucru.

In cadrul NLP se descrie acest proces de integrare ca fiind o deplasare a experientei invatate de la un nivel primar de reprezentare la un nivel superior, integrat, de reprezentare.

Important pentru fiecare dintre noi, in opinia mea, este faptul ca acum stim despre partea inconstienta a mintii noastre ca se ocupa de o cantitate uriasa de informatii, care altfel ar incarca modulul constient al mentalului, dand nastere la posibile oboseli, depresii sau nevroze.

In NLP privim actiunile inconstiente ale mentalului ca pe un dar, ca pe un prieten interior, care este cu noi si caruia trebuie sa-i multumim de fiecare data pentru munca si efortul lui, pentru ca ne ajuta sa fim ceea ce suntem in prezent.

Mintea noastra inconstienta contine un rezervor imens de cunoastere si experienta, atat din aceasta viata cat si din vietile anterioare. Important pentru fiecare dintre noi este sa invatam cum sa-l accesam in favoarea noastra. Dar despre aceste idei deosebit de interesante si incitante vom vorbi in alt articol.

Ca de fiecare data te invit sa meditezi la urmatorele cuvinte:

Inconstientul este partea geniala din fiecare muritor.” – Lucian Blaga

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu