Credinte, Crezuri, Convingeri (I)

Fiintele umane sunt foarte atasate de tot ce cred. Nu cauta adevarul ci doresc mai degraba o anumita forma de echilibru si astfel ajung sa-si construiasca o lume aproape coerenta, bazata pe credintele lor. Asta le da o stare de siguranta si ei se agata de ea in mod inconstient.

Cand credem un lucru, acest fapt va face sa adoptam anumite comportamente care vor influenta comportamentul celorlalti intr-un sens care, inca o data, ne va intari convingerile.

Am dezvoltat, oricare dintre noi, credinte despre noi insine, despre ceilalti, despre relatiile noastre cu ceilalti, despre lumea care ne inconjoara, despre aproape totul, de la felul in care ne-am dus la bun sfarsit studiile pana la educatia copiilor nostri, la evolutia noastra profesionala si la relatiile conjugale. Fiecare dintre noi poarta in el o constelatie de credinte. Ele sunt nenumarate si ne guverneaza viata in fiecare clipa a existentei noastre.

Ceea ce credem despre realitate, despre mediul inconjurator actioneaza ca un filtru, ca niste ochelari selectivi care ne fac sa vedem doar detaliile care converg spre credintele noastre. Si acest lucru se intampla in asa masura incat ajung sa le intareasca. Astfel cercul este inchis: daca credem ca lumea este periculoasa ne vom indrepta efectiv atentia asupra tuturor pericolelor reale sau potentiale si vom avea din ce in ce mai mult impresia ca traim intr-o lume periculoasa. Daca credem ca lumea care ne inconjoara este buna si plina de lucruri benefice care ni se intampla atunci asa o vom percepe si asa ne vom comporta in exterior.

Nu putem sa  judecam credintele pentru ca ele fac parte din fiinta noastra. Uneori ne ajuta sa navigam pe apele involburate ale vietii si ne pot salva viata, alteori ne incurca sau ne pun in situatii delicate cu universul inconjurator. Singurul lucru pe care-l putem afirma despre convingeri este ca ele nu sunt realitatea. Dar ceea ce e mai interesant, in schimb, este intelegerea efectelor pe care le produc. Fiecare credinta sau convingere are tendinta sa produca in acelasi timp atat efecte pozitive cat si efecte limitante. Pe de alta parte, este important sa recunoastem ca anumite credinte induc mai multe efecte pozitive decat altele.

De aceea mi se pare important sa constientizam ceea ce credem, apoi sa ne dam seama ca nu sunt decat credinte si, in sfarsit, sa descoperim care sunt efectele lor asupra vietii noastre. Asta ne-ar putea ajuta sa intelegem multe din situatiile de viata pe care le traim.

Ca de fiecare data, asa cum te-am obisnuit la finalul unui articol, te invit sa meditezi la urmatorele cuvinte:

Credinta este ca o radacina pe care cresc tulpinile, florile si fructele faptelor bune.” – Origene

si pentru ca mi-a mai placut un citat deosebit imi doresc sa-l impartasesc cu tine mai jos:

Un morman de pietre inceteaza a fi un morman de pietre in momentul in care un singur om, care il contempla, vede in el imaginea unei catedrale.” – Antoine de Saint-Exupery

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Articole asemanatoare

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu