Credinte, crezuri, convingeri (II)

crezuriBine te-am regasit la o noua incursiune in universul fascinant al NLP-ului. Scriam intr-un articol pe acest site despre credinte, crezuri, convingeri in care aratam faptul ca fiecare dintre noi poarta in el o constelatie de credinte. Iar aceste credinte din interiorul nostru sunt nenumarate si ne guverneaza viata in fiecare clipa a existentei noastre.

Crezurile, credintele sau convingerile au un rol deosebit de important in procesul de motivare spre a atinge anumite obiective personale sau de grup sau pot, dimpotriva, sa opreasca brusc si fara o explicatie detaliata orice incercare de atingere a unui tel/obiectiv. Asadar, merita o cunoastere si o detaliere mai aprofundata a acestor elemente importante din identitatea noastra. In opinia mea, cunoasterea este necesitata nu numai de catre psihoterapeuti, coachi sau specialisti in interventii NLP, ci chiar de fiecare dintre noi insine.

Desi credintele noastre nu reflecta realitatea, efectele acestora sunt deosebit de puternice. Insa ce sunt mai exact aceste crezuri, credinte, convingeri?

Un crez poate fi o generalizare referitoare la relatii cauzale, conform exemplelor urmatoare de intrebari, ce duc automat la raspunsuri cauzale:

·         Care credeti ca sunt cauzele producerii evenimentului?

·         Credeti ca elemente din mediul inconjurator cauzeaza producerea evenimentului?

·         Evenimentul a fost cauzat de ganduri sau actiuni personale?

·         Este evenimentul cauzat de o pedeapsa/recompensa?

Mi se pare important de mentionat faptul ca ceea ce credem noi ca este cauza, va determina locul in care sa cautam solutia, in cazul unei convingeri limitative.

Un crez poate fi uneori o generalizare referitoare la relatii intre semnificatii:

Exemplu: Daca s-a intamplat evenimentul, indiferent de cauza, ce inseamna?

·         Inseamna ca sunt o persoana slaba/puternica?

·         Inseamna ca sunt ca X care a avut si el un eveniment asemanator?

·         Inseamna ca sunt o persoana rea/buna?

·         Inseamna ca am ocazia sa invat, cu adevarat, ceva din acest eveniment?

In acest caz, psihoterapeutul sau coach-ul va trebui sa ia in considerare ca schimbarea convingerii/crezului/credintei poate fi data de schimbarea relatiei dintre semnificatii sau prin modificarea semnificatiilor. Modificarea relatiilor dintre semnificatiile interioare aduce clientului o schimbare a resurselor accesate, din non-benefice in benefice, si automat o deblocare a atingerii obiectivelor propuse.

Un crez poate fi o generalizare referitoare la limite:

·         Cred ca pot influenta producerea unui eveniment prin actiunile mele pana la un anumit punct.

·         Evenimentele pot fi influentate de modul cum gandim,  insa pana la un anumit nivel.

·         Toate evenimentele au o limita, odata depasita deja te incadrezi in alt sistem, cu alte reguli.

Uneori, o limitare experimentata de o persoana provine dintr-un sistem de crezuri/credinte/convingeri. Sistemul este compus din mai multe crezuri/convingeri/credinte, multiple, care se hranesc unele pe altele. Limitarea poate sa provina de la o credinta/convingere centrala, inconjurata de alte crezuri, si care de multe ori sunt la niveluri mentale mai profunde, constiente sau subconstiente.

Exemple de exprimare verbala a unor sisteme de crezuri/credinte/convingeri: “Nu am dreptul sa stiu.”, “Nu merit acest lucru.”, “Este mult mai inteligent decat mine.”, “Nu pot sa vorbesc despre asta.”

Cunoscutul autor de carti NLP si trainer NLP de talie internationala, Robert Dilts, arata in cartea sa,  ca sistemele de crezuri sunt de fapt molecule de crezuri/credinte/convingeri combinate cu identitati referitoare la relatii. Incercand sa transpun schematic imaginea transmisa de R.Dilts, mi-am imaginat existenta unui sistem de crezuri ca in figura de mai jos:

 Molecula-convingeri

Plecand de la ideea lui Dilts ca moleculele de crezuri/credinte/convingeri sunt combinate cu identitati referitoare la relatii ne putem imagina usor faptul ca sistemele de credinte pot avea legaturi stranse cu starile interioare ale Eului, respectiv Parinte, Adult si Copil, detaliate de catre Analiza Tranzactionala (AT). O descriere mai detaliata ale starilor interioare de Parinte, Adult sau Copil poti gasi in articolele mele scrise aici, aici si aici. Astfel ca, pe parcursul intregii noastre vieti, de la nastere pana la clipa curenta, lucram la construirea unor credinte sau sisteme de credinte cu radacini ce parnesc din starile interioare ale Eului. Schematic aceasta constructie ar putea fi reprezentata ca in figura de mai jos:

 Sistem convingeri-PAC

Constientizarea acestor credinte/crezuri/convingeri are un rol primordial in modul in care ne putem trai experientele vietii mai frumos si benefic pentru noi. Constiinta noastra poate ajunge in punctul in care suntem capabili sa incepem sa punem unele intrebari, in cautarea acelor lucruri ce credem ca sunt adevarate pentru noi. Existand in acest spatiu si in acest timp, noi construim noi convingeri inconstiente chiar in timp ce citim acest text. Cu toate acestea, odata constientizate aceste aspecte, avem capacitatea de a alege sa acceptam sau nu anumite programe mentale legate de credinte sau sa le modificam pe cele existente prin tehnici NLP. Tehnicile de modificare ale credintelor si sistemelor de credinte se insusesc, atat prin teorie cat si prin exercitii practice, la nivelul de Master Practitioner NLP.

In articolul urmator vom descoperi impreuna si alte elemente deosebit de interesante legate de universul convingerilor/crezurilor/credintelor noastre si cum ne influenteaza acestea mediul, comportamentele, abilitatile, valorile si chiar sanatatea fizica, mentala si spirituala, intr-un cuvant – evolutia.

Si ca de fiecare data cand inchei un articol, te invit sa meditezi la cuvintele unui trainer NLP si autor de carti de specialitate pe care personal il respect foarte mult:

Poti doar sa-i conduci pe oameni sa-si schimbe propriile crezuri. Nu este la latitudinea ta sa schimbi crezul altcuiva. Scopul este de a te acorda la ei si de a-i conduce spre a-si forma un nou crez.”

– Robert Dilts –

 

Bibliografie:

Robert Dilts – Schimbarea sistemului de crezuri prin programare neurolingvistica, ed. Excalibur, 2007

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu