Detalii sau context in perceptii NLP

Bine te-am regasit la un nou articol in care vom dezbate idei interesante din vastul domeniu al NLP. Intr-un material scris mai demult, pe care il poti reciti aici, faceam o distinctie intre simturi versus sisteme de reprezentare. Unele materiale din domeniul NLP denumesc sistemele de reprezentare ca fiind si modalitati de reprezentare, ceea ce de fapt exprima acelasi proces mental interior. Este important sa ne reamintim ca mintea, in care ia nastere constiinta, functioneaza ca un sistem de interactiuni, astfel incat limbajul poate influenta emotiile, emotiile influenteaza limbajul, iar perceptia le influenteaza pe ambele.

 Perceptia unei experiente inregistrate mental este data de modul cum reprezentam respectiva experienta ca si proces in derulare. Dispunem de doua cai de a utiliza functiile sistemelor noastre preferentiale de reprezentare. Atunci cand accesam imagini, sunete sau senzatii stocate in memorie ne amintim fie detaliile, fie contextul, ceea ce reprezinta o alegere digitala exclusiva, adica din categoria ori/ori, respectiv ori detalii, ori context.

Detaliile oricarei experiente sunt date de utilizarea submodalitatilor VAKOG pe intregul proces de inregistrare, stocare si redare a respectivei experiente. Din punct de vedere vizual putem descoperi ca acea experienta poate fi alb-negru sau colorata, dispune de o luminozitate ridicata sau difuza, imaginile sunt statice sau sunt ca un film in desfasurare, etc. Auditiv detaliile pot fi identificate dupa tonalitate mai ridicata sau joasa, volum mai tare sau mai incet, modul de redare a sunetelor in model mono sau stereo, continuu sau discontinuu, etc. Iar kinestezic detaliile ne redau modurile de perceptie a intensitatii, mai tare sau mai incet, de presiune, greu sau usor, de extensie si dimensiune a senzatiei, mai mare sau mai mica, etc.

Contextul ne confera o configuratie generala la nivelul fiecarei modalitati de reprezentare, fara a intra in detalii. Respectiv la nivel vizual descoperim la redare o imagine difuza si generala, pe auditiv identificam niste zgomote fara sens, ritm si tonalitate, iar kinestezic identificam o stare generala de bine sau de rau fara nimic concret ca fiind sursa acestei stari. Acest tip de “scanare” la nivel contextual general o facem atat datorita programelor pe care le utilizam deja din trecutul nostru, cat si datorita lipsei constientizarii importantei detaliilor in inregistrarea, stocarea si redarea unei experiente. Lipsa unor detalii care sa clarifice respectiva experienta duce de multe ori ca mintea sa proiecteze posibile scenarii, de cele mai multe ori negative sau eronate care ne saracesc optiunile proprii de explorare si ne incarca cu energie non-benefica.

Poti incerca acum sa experimentezi singur care este diferenta intre cele doua alegeri digitale. Si incepe prin a-ti da voie sa gasesti in trecutul tau o experienta placuta. Si mai intai priveste aceasta experienta adusa pe ecranul mental. Cum o vezi din punct de vedere al culorilor, luminozitatii, derularii? Cat de implicat esti in trairea acestei experiente? Dar daca ai privi experienta ca pe o derulare dintr-o piesa de teatru, tu ocupand o pozitie in sala de spectacole? Si acum revino la experienta initiala si focalizeaza-ti atentia pe modul auditiv al experientei. Auzi voci sau sunete disparate? Auzi un anumit ritm si vibratie sau ajunge la tine doar zgomot? Si daca te muti la nivel kinestezic ce simti mai exact la nivel fizic sau emotional? Exista o caldura sau presiune interioara, e doar o stare generala de bine sau de rau? Cat de profunde sau departate sunt senzatiile pe care le percepi? Si dupa ce ai utilizat experienta adusa din trecutul tau, da-i voie acesteia sa revina la starea initiala, exact ca atunci cand ai accesat-o, multumeste-i acestei experiente ca te-a ajutat pentru a invata lucruri noi si da-i voie sa se intoarca de unde a venit.

In ciuda asemanarilor la nivel biologic, oamenii nu percep in totalitate la fel. Modul in care vedem, auzim sau simtim difera de la om la om. Abilitatile si nivelurile noastre de acuitate in a utiliza sistemele de reprezentare VAKOG sunt de asemenea distincte.

Putem sa ne obisnuim atat de mult si sa ajungem atat de priceputi la utilizarea unui singur sistem senzorial, in defavoarea celorlalte, incat s-ar putea sa ignoram dezvoltarea celorlalte. De aceea, pentru a optimiza toate sistemele de reprezentare este nevoie sa dezactivam tiparele de gandire initiale legate de modul de preceptie si sa ne concentram constient asupra utilizarii celorlalte mai slab dezvoltate. In cazul in care nu mai dorim sa ramanem dependenti de programe saracite este deosebit de benefic pentru fiecare dintre noi sa isi antreneze ochii, urechile si celelalte organe de simt pentru a percepe din ce in ce mai fin calitatile si individualitatea modalitatilor noastre senzoriale.

Si desigur, constientizarea faptului ca dispunem de toate aceste simturi simultan ne ajuta in a acorda atentia cuvenita fiecaruia dintre ele. “Acolo unde este atentia mea, este si energia mea!” spunea un citat celebru.

Si cum ma bucur sa impartasesc cu tine de fiecare data lucruri noi si interesante m-am gandit sa meditam impreuna la cuvintele urmatoare:

Toata cunoasterea noastra isi are originea in perceptiile noastre.” – Leonardo da Vinci

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu