Experienta ca lectie de viata

Auzim des in jurul nostru faptul ca unii dintre noi au “scoala vietii”, si o integram in mentalul nostru ca pe-o convingere indubitabila. Si aflam apoi, din propria noastra viata, la un moment dat de constientizare, ca aceasta scoala este speciala deoarece este facuta exact pentru ce avem, fiecare, nevoie sa invatam. Lectia de fiecare moment din viata noastra este data de experienta.

In fiecare moment al vietii noastre, noi experimentam si punem pe harta noastra mentala un teritoriu aflat dincolo de limitele noastre corporale, astfel incat sa putem relationa cu lumea exterioara. Noi experimentam viata, in fiecare clipa, prin starile noastre mentale de procesare interna, prin stari corporale date de comportament, fiziologie, neurologie, dar si prin stari emotionale date de senzatiile kinestezice interioare. Toate aceste stari sunt interdependente. Nu le putem separa in mod real, ele operand ca stare in triada minte-emotie-corp. Experienta este mai mult decat o intimplare. Experienta se compune din modul cum gandim, cum simtim in corpul nostru, cum ne miscam si actionam ca un sistem gestalt.

Rolul experientei in viata fiecaruia este de a invata din ea atat cat putem la acel moment. De altfel exista o presupozitie NLP care ne spune ca oamenii au capacitatea de a invata repede, uneori dintr-o singura experienta. Si nu ne referim la faptul ca daca cineva sau ceva ataseaza la o experienta o durere profunda, sistemul nervos uman va invata in mod normal foarte repede despre ceea ce trebuie sa evite.

Parte din ceea ce accelereaza invatarea, astfel incat ea sa fie mai curand si mai rapid adoptata in sistemul nostru minte-emotie-corp, este forta experientei emotionale prin care incorporam lectia sau invatatura. Emotiile puternice pot accelera invatarea. Conditia este ca acele emotii sa fie corespunzatoare iar intensitatea emotiei trebuie sa fie si ea adecvata. O experienta emotionala intensa ne impregneaza toate invataturile, memoria, imaginatia, comunicare, comportamentul si perceptia.

Ancorarea, ca si tehnica NLP, utilizeaza aceste principii ale experientei, respectiv emotie corespunzatoare si intensitate potrivita tocmai pentru a permite regasirea experientelor in categoria resurselor atunci cind avem nevoie de ele.

Important de mentionat mi se pare si faptul ca experienta are o structura data si un anumit context in care se produce. Uneori, cand ne lipseste structura adecvata pentru o anume experienta, folosind structura gresita nu vom ajunge niciodata acolo unde ne dorim. De exemplu, in cadrul invatarii la adulti, traininguri sau team-building-uri, putem accelera invatarea intr-un mod usor si placut din experiente, reale sau programate, prin distractie si jocuri specifice.

 Pe de alta parte, exista chiar si o varianta de gandire in randul oamenilor care vor sa exprime faptul ca experienta tine de o scoala unde lectiile costa scump. De altfel, Abigail Van Buren are un citat de genul: “Daca ne-am putea vinde experienta la pretul care ne-a costat, am fi cu totii milionari”. Doar ca una din axiomele NLP ne transmite faptul ca, in urma unei experiente nu exista esec, ci doar feedback. Asa ca e mult mai benefic pentru fiecare dintre noi sa intampinam fiecare experienta cu intrebari de genul:

Ce invat din aceasta experienta prin care trec?

Responsabilitatea mea este legata numai de modul cum eu reactionez la aceasta experienta, deci am reactionat benefic pentru mine? Dar pentru cei din jurul meu?

In urma noii experiente imi pot folosi mai eficient abilitatile si resursele?

In concluzie, experienta este “celula” de baza a invatarii lectiilor noastre de viata, fiecare are un sistem propriu de a integra experientele, intensitatea emotiilor legate de fiecare experienta imprima si traseaza schimbarea in triada minte-emotie-corp.

Pana data viitoare putem sa meditam la cele doua citate de mai jos:

Experienta este mama oricarei certitudini.” – Leonardo Da Vinci

“Intrega viata este experimentare. Cu cat fac mai multe experiente cu atat este mai bine.” – Ralph Waldo Emerson

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

3 ComentariiLasa un comentariu

 1. alina ioana

  mie 07th oct. 2015 at 20:31

  superba scriere

  Răspunde
  • florin

   joi 15th oct. 2015 at 16:54

   Multumesc Alina, cu siguranta ca o sa regasesti idei interesante si in celelalte articole de pe site, asa ca te invit sa le lecturezi.
   Florin

   Răspunde
 2. oana

  Dum 20th nov. 2016 at 8:55

  Tot despre experienta puteti citi si aici:
  https://oanahrp.com/2016/11/19/experienta-noastra-cea-de-toate-zilele/

  Răspunde

Scrie un comentariu