Inductia starii de transa (I)

De cate ori ti s-a intamplat sa vezi, in jurul tau, persoane care in timp ce mergeau cu metroul, autobuzul, cand ascultau o piesa muzicala sau executau activitati mecanice, sa se comporte ca si cum ar trai intr-o alta lume. De cate ori ti s-a intamplat si tie sa “pleci” intr-o alta lume, interioara, atunci cand citeai o carte, ascultai muzica sau urmareai un film? In limbajul curent aceste stari pot fi substituite de urmatoarele expresii: “a nu acorda atentie”, “ a visa cu ochii deschisi”, “pierdut in ganduri”, “concentrat in interior”, “plecat in alta lume”, si exemplele pot continua.

Fiecare dintre noi se focalizeaza des pe “lumea interioara”, asupra unor amintiri, a unui gand, a unei reprezentari, sentiment, persoane, stari. Oamenii, in activitatea lor zilnica pot aduce, la o declansare mentala, o multitudine de procedee exterioare in lumea propriilor vise si prin aceasta intra in contact cu lumea lor interioara. In limbajul NLP acestea sunt desemnate ca inductoare de transa.

Daca in cazul starii de meditatie aceasta inductie de transa este cautata si se face in mod constient, in cazul activitatii zilnice din “starea de veghe” acesti inductori de transa actioneaza la nivel inconstient ca niste “intrerupatoare” mentale care schimba “lumea” in care traim mental. “Intrerupatoarele” mentale pot fi actionate atat de ancore mentale cat si de reprezentari mentale mai complexe.

Pentru ancorele mentale declansatoare de stari de transa putem aduce exemple ca fiind:

Cuvintele, prin natura lor de simboluri si reprezentari ale lumii exterioare sunt cele mai puternice inductoare de transa. Cand spunem iubire ne putem transla gandirea catre persoana iubita, catre o experienta traita in trecut si sa derulam “filmul” a ceea ce s-a intamplat sau care ne-ar placea sa o traim si astfel putem crea propria fantezie. Exemplele pot continua cu o multitudine de cuvinte care, pe masura ce se apropie mai mult de nivelul valorilor cu atat acopera o gama mai mare de meta-stari ceea ce favorizeaza inductiile de transa, de cele mai multe ori inconstient.

Imaginile pot fi stimuli de transa puternici, respectiv urmaresti o scena dintr-un film si in secunda urmatoare esti intr-o lume interioara unde retraiesti o experienta similara sau te identifici cu unul dintre personaje, creand propriile tale scenarii.

Sunetele separate, cum ar fi sunetul valurilor, al pasarilor sau melodiile compuse si ancorate de anumite situatii sau intamplari din viata noastra, reala sau imaginata, pot duce la inductii de transa rapide si ne pot translata mental intr-o lume de vis.

Senzatiile kinestezice exterioare, si aici pot da exemplul meu personal, care in momentul atingerii sau mangaierii unei carti pe care o citesc pot retrai “filme” interioare cu imagini despre ceea ce a mai scris autorul respectiv sau date de asteptarile mele privind actiunea sau informatiile din cartea respectiva. Atingerea moale a unui prosop sau a unei blanite de pisica ne poate transcede mental in experiente avute si retraite la acest moment.

Mirosurile ma pot duce in transa sa retraiesc “filme” interioare. De cate ori nu ai facut legatura intre mirosul de placinta la cuptor si placinta bunicii de la tara, mirosul de ceai de menta cu jocurile copilariei de la tara cand jucai “ascunselea” prin curtea larga, sau mirosul unui parfum care iti aduce aminte de o scena petrecuta cu persoana iubita. De pilda pe mine, mirosul de iarba tunsa ma transpune in momentele cand mergeam cu bunicul meu sa strangem iarba cosita de pe camp si retraiesc acele amintiri placute.

Gustul unui anumit tip de mancare te poate duce automat in transa si te transpune in situatia sa retraiesti momentele cand erai rasfatat acasa, in copilarie, de mama ta, de bunica ta, de cei dragi tie. Gustul capsunilor il poti lega de momentele cand culegeai capsunile cu mana ta la tara si petreceai clipe frumoasa prin gradina, si exemple poti gasi si tu in continuare.

Am putea crede ca folosind puterea cuvintelor ca meta-limbaj si intrarile de stimuli pe cele cinci simturi umane, denumite in limbaj NLP ca fiind VAKOG, am terminat seria stimulilor de inductie de transa. Insa nu este deloc asa pentru ca mentalul uman are propriile sale “intrerupatoare” de stare constienta pe care le aplica functie de anumite stari interioare.

In partea a doua a acestui articol o sa descoperim impreuna faptul ca stari interioare precum frustrarea, confuzia, plictiseala, suprasolicitarea pot fi declansatori de transa la care mentalul nostru recurge, in mod inconstient si natural, fara a ne cere consimtamantul, pentru a schimba “filmul” trairii interioare.

Insa pana data viitoare iti poti incerca puterea starii de transa atunci cand parcurgi citatul urmator:

Omul poate forma ganduri in mintea sa si prin imprimarea acestora asupra substantei fara forma, poate cauza ca gandul lui sa devina creatie.” – Wallace D. Wattles

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu