Inductia starii de transa (II)

Bine te-am regasit la continuarea subiectului privind inductia de transa. Asa cum poti citi in articolul precedent, descoperim faptul ca in cazul starii de meditatie, aceasta inductie de transa este cautata si se face in mod constient, pe cand in cazul activitatii zilnice, din “starea de veghe”, inductorii de transa actioneaza la nivel inconstient ca niste “intrerupatoare” mentale care schimba “lumea” in care traim mental.

In cele ce urmeaza continuam sa scoatem la suprafata cei mai frecventi inductori de transa actionati mental, de cele mai multe ori in cazul celor mai multi dintre noi, in mod inconstient.

Cuvinte „camuflate”

Cand cineva aude cuvinte al caror sens nu este explicat suficient de catre vorbitor, deci exista un spatiu liber pentru interpretari, subconstientul va incerca sa gaseasca in memorie ceva care sa faca posibila intelegerea exacta a celor auzite. De multe ori se vor gasi mai multe interpretari posibile si atunci mai trebuie aleasa dintre acestea una care sa fie considerata ca fiind satisfacatoare. Cand fiecare dintre cuvintele auzite are sens, trebuie asezate la locul lor in cadrul frazei, a temei si a celorlalte elemente situationale legate de contextul dat, pentru ca individul sa poata intelege modul in care trebuie sa ordoneze si sa evalueze cele intamplate. Pe acest principiu se bazeaza si utilizarea limbajului miltonian in psihoterapie, bazat pe experienta lasata in urma sa de cunoscutul psihoterapeut Milton Erickson, parintele hipnozei ericksoniene.

Exemplu: Toata lumea, inclusiv tu, a experimentat relaxarea, poate atunci cand ai simtit soarele cald pe piele intr-o zi rece… sau o briza invioratoare care bate pe fata ta intr-o zi torida…sau in alte dati… este ca si condusul unei masini, ascultarea unei muzici placute, sau orice altceva iti vine in minte… unde devii din ce in ce mai absorbit intr-o experienta placuta, cand timpul pare ca se grabeste sau incetineste, cand un minut poate parea o ora, sau o ora ca un minut sau pur si simplu este o chestiune de pierdere a notiunii timpului.

Suprasolicitarea

In fiecare moment al vietii noastre suntem “bombardati” cu o multitudine de informatie pe toate canalele senzoriale. Daca se incearca prelucrarea rationala simultana a mai mult decat sapte informatii plus/minus doua, acest lucru depaseste capacitatea de prelucrare si filtrare a creierului. Orice alta informatie va trece de constient, de controlul si de posibilitatile sale de reactie, inspre inconstient, unde va fi valorizata si stocata. Cu cat un individ isi doreste sa perceapa si sa prelucreze mai multe unitati informationale care depasesc limita „magica” de sapte plus/minus doua, cu atat va intra mai des in transa datorita suprasolicitarii acestei functii. Pentru a putea prelucra in liniste supra-oferta de impresii senzoriale, mentalul isi va retrage constientul din lumea stresanta a mediului spre lumea sa interioara, confortabila si saraca in stimuli. In limbajul modem, acest mod de inducere a transei este desemnat ca „suprastimulare” sau „inundare cu stimuli”.

Exemplu: Daca vrei in acelasi timp sa asculti muzica si sa fii atent si la traducerea a ceea ce ar semnifica textul englezesc al melodiei, sa conduci o masina si sa fii atent la semnalizatoare, sa discuti cu pasagerul din dreapta despre anumite teme abstracte, sa fii atent la mimica sa, sa te gandesti la ce ai sa mananci maine, ce cumparaturi ar trebui sa faci in acest sens si sa te preocupe mental viitorul concediu, vei ajunge foarte repede in transa, deci vei elimina anumite perceptii rationale.

Evitarea frustrarii

Apare atunci cand iti doresti  foarte puternic sa eviti perceptia realitatii, fiindca aceasta a fost sau este mult prea dureroasa.

Exemplu: Pierderea unui obiect foarte pretuit, a unui animal de companie sau si mai mult a unei persoane dragi duce la o inductie de transa automata, ceea ce ne face sa retraim momente din trecut, cand vedem lucruri care ne leaga emotional de acel “ceva” pierdut.

Cautarea senzoriala

Confuzie datorata unor evenimente care nu se incadreaza in imaginea obisnuita despre lume si cautarea declansata de acestea in memorie, in vederea gasirii unor modele explicative adecvate, experiente comparative ori perceptii, pentru a putea intelege totusi ceva.

Exemplu: Cearta, separarea sau divortul parintilor pot fi evenimente confuze care joaca rol de declansatori de transa pentru copiii care trec prin aceste experiente pentru prima data, iar aceasta stare de transa a copiilor se poate receptiona cu usurinta in convesatiile cu acestia.

Plictiseala

Decuplarea partiala sau totala a perceptiei exterioare, datorata unor evenimente reale prea monotone, sau considerate a fi neinteresante.

Exemplu: Fiecare dintre noi cunoaste reveriile, a trait visele diurne, din timpul orelor de scoala cand eram copii, din timpul unor sedinte prelungite, a unui discurs politic la televizor, sau in cazul unei conversatii plictisitoare cu interlocutorul din fata noastra. “Trezirea” voita sau brutala a celui care viseaza, de cele mai multe ori, este insotita de o perioada mai lunga sau mai scurta de buimaceala, fiindca nu exista amintiri pe acea bucata de timp. Iar lungimea nivelului de timp pentru revenire la realitate ne spune multe despre profunzimea transei inconstiente in care s-a aflat persoana respectiva. In timpul unei asemenea stari, cea mai mare parte a atentiei este indreptata spre interiorul individului si nu in afara lui, unde viata exterioara isi urmeaza cursul sau.

Amintirea unor experiente cu o mare incarcatura emotionala

Anumite evenimente exterioare sau un efort de concentrare a atentiei pot aduce in constient amintiri de naturi diferite. Daca, mental, te transpui in retrairea unor evenimente cu o mare incarcatura emotionala, vor reaparea si sentimentele, starile de constiinta sau perceptiile corporale legate de acestea. In acest caz, o mare importanta o are reamintirea constienta a perceptiilor celor cinci simturi. Ce anume ai auzit, vazut, gustat, ce ai pipait direct legat de aceasta experienta?

Incearca o data aceasta metoda si transpune-te intr-o situatie relaxata dintr-o vacanta trecuta. Recheama in constient, una cate una, toate perceptiile si adopta in acelasi timp o pozitie corporala corespunzatoare. Cum te vezi, auzi si te simti acum? Dupa aceea reaminteste-ti exact in acelasi mod de o situatie in care ti-a fost usor teama. Ce poti vedea, auzi si simti mai exact? In final, reaminteste-ti exact momentul in care te-ai indragostit pentru prima oara cu adevarat. Cum a fost? Ce senzatii mai puternice traiesti legate de eveniment?

Calatoriile imaginare folosesc aceasta metoda pentru a retrezi anumite experiente din lumea interioara, in vederea indeplinirii celor mai diferite scopuri.

Strategiile moderne de marketing folosesc destul de des in ultima perioada acest principiu pentru a oferi „consumatorilor” anumite marfuri. Aceste strategii incearca sa activeze conectarea produsului lor la experiente pozitive sau chiar fericite, astfel incit la vederea produsului sa se activeze involuntar declansatorul emotional si clientul sa rezoneze pozitiv la acesta, inclusiv prin achizitia produsului.

Bineinteles ca prin aceasta metoda nu poate fi influentat decat cineva care nu stie sa-si foloseasca constient perceptiile senzoriale. Tu stii acum despre ce este vorba si daca doresti, poti evita in mod constient acest lucru sau poti sa te bucuri de o decizie luata in cunostinta de cauza.

Si acum la finalul articolului te las in compania citatului urmator care mie, personal, mi-a placut foarte mult:

 “Toate lucrurile care sunt pline de amintiri degaja o visare care te imbata si care te face sa mergi ratacind mult timp.” – Victor Hugo

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu