Metaprogramele din viata noastra (I)

La prima vedere, modul de gandi, a acumula si selecta informatii, a le procesa, a exprima emotii sau sentimente, a comunica sau a se comporta al unei alte persoane ar putea sa para haotic sau aleator. De multe ori auzim in jurul nostru semeni de-ai nostri care spun: “Nu pot sa-l inteleg pe omul asta! Parca e din alta lume!” Doar aparent si la o privire superficiala asa pare, pentru ca in profunzime fiecare persoana ruleaza “programe” proprii bazate pe experiente sau convingeri proprii, programe care-i dau siguranta de a se orienta in universul de zi cu zi.

Odata un program utilizat de multe ori cu rezultate benefice si ajuns la un nivel de integrare foarte inalt, acesta trece la un metanivel, devenind astfel metaprogram. Exemple din aceasta categorie de metaprograme pot da ca fiind cititul, mersul pe jos sau pe bicicleta, inotul, si exemplele pot continua.

Particula meta, care inseamna si “deasupra” sau “dincolo de”,  din componenta cuvintului metaprogram ne indica faptul ca operarea se face la un nivel de profunzime care trece de nivelul constient al utilizarii mentalului nostru.

Ca mecanisme de selectare a informatiei, metaprogramele noastre opereaza la un nivel aflat intre experienta bazata pe simturi si convingerile interioare. Analizand metaprogramele unei persoane, sau chiar cele proprii, aflam informatii despre sinele interior si despre elementele fundamentale ale ceea ce reprezinta structura personalitatii respective. Cunoscand aceste metaprograme putem armoniza mai bine in a intelege “harta” realitatii acelei persoane sau proprii si putem comunica mai bine prin realizarea de rapport si congruenta.

Important de mentionat este faptul ca prin constientizarea beneficiilor sau a actiunilor mai putin benefice utilizarii metaprogramelor, printr-o munca sustinuta, acestea se pot schimba in beneficiul propriu sau a celorlalti si aici NLP detine tehnici specifice unor asemenea schimbari.

Acum o sa dam si cateva exemple de tipuri de metaprograme pe care NLP le-a indentificat si sortat astfel incat sa ne fie usor la identificarea acestora cand le regasim in experientele noastre.

Functie de factorii temperamentali ai selectarii informatiilor putem identifica:

Pasiv / Agresiv

Persoanele pasive incearca intotdeauna sa scape de stres si tensiune, doresc permanent sa concilieze, sa creeze armonie si au o strategie de tipul “a se departa de”.

Persoanelor agresive le plac, efectiv, stresul, provocarea, presiunea si aventura, avand o strategie de tipul “a se apropia de”.

Aceste reactii emotionale de apropiere sau departare iau nastere din modelul nostru innascut de tip “lupta/fuga”.

Incapatanat / Compliant

La o persoana incapatanata regasim in mod instantaneu o reactie de rezistenta si nu suporta sa i se spuna ceva in procesul comunicarii. Solutia ca mesajul sa ajunga la o astfel de persoana este de a i se sugera variante si optiuni sau de a utiliza metaforele ca vehicul de transmitere.

La persoana complianta identificam imediat ca opereaza temperamental cu flexibilitate, deschidere si sensibilitate.

O sa continui si in partea a doua a articolului sa aduc in fata ta tipuri de metaprograme pe care le utilizam, fiecare in mod personal. Insa mi se pare important de subliniat faptul ca nu toate metaprogramele au aceeasi importanta in viata noastra. Fiecare dintre aceste procese difera functie de cum il folosim sau il valorizam ca individ intr-o anumita actiune sau situatie.

Deocamdata ma opresc aici si ca de fiecare data te invit sa meditezi la citatul urmator:

Exista oameni care, manati de dorinta de a cunoaste totul, uita sa iubeasca.” – Henry Beyle Stendhal

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu