Metaprogramele din viata noastra (II)

Ce legatura exista intre metaprograme si preferintele sau respingerile anumitor persoane? Se intampla frecvent ca motivele fundamentale pentru atractia fata de cineva sa se situeze la nivelul metaprogramelor. Avem tendinta de a simpatiza persoane care gandesc si pretuiesc lucruri similare cu noi. Starea naturala de a sincroniza cu cineva inseamna, de obicei, ca ambele persoane opereaza pe aceeasi lungime de unda. Insa de cele mai multe ori aceasta “lungime speciala de unda” reflecta de fapt ca cele doua persoane utilizeaza sisteme de valori similare sau metaprograme apropiate in ceea ce priveste analiza realitatii exterioare si transferul pe harta interioara.

Dar sa continuam sa descoperim impreuna alte tipuri de metaprograme pe care le utilizam noi, personal, sau semenii nostri in construirea unei lumi interioare care reflecta universul exterior.

Functie de factorii procesarii mentale putem regasi metaprograme de tipul:

Global  / Detaliat

Functie de marimea sau cantitatea de informatii cu care oamenii prefera sa gandeasca, sa invete sau sa comunice se pot regasi doua categorii principale. Unii oameni lucreaza si inteleg mai usor cu unitati de informatie mai detaliate. Ei urmaresc detaliile si prefera sa le organizeze in secvente de informatie pentru a le retine sau procesa mai usor. Altii prefera viziunea de ansamblu si sunt inclinati sa inteleaga lumea din perspectiva globala. La aceste persoane primeaza gandirea deductiva si ii stimuleaza in a gasi solutii doar prin prisma viziunii generale.

A stii ce metamodel prefera o persoana anume sa foloseasca in procesarea informatiei ne ofera date importante in legatura cu modul in care urmeaza sa ne formulam mesajele catre acea persoana astfel incat comunicarea sa aiba un efect maxim.

Asemanare / Diferenta

Unii oameni isi concentreaza atentia asemanarilor dintre lucruri, situatii sau stari emotionale si a modului in care acestea rezoneaza cu experientele lor anterioare.  Aceste persoane se simt bine atunci cand se simt in siguranta sau cand nu apar schimbari care sa le perturbe echilibrul.

Alti oameni vor rula metaprograme care le vor scoate in evidenta deosebirile, ceea ce se detaseaza sau nu se potriveste cu harta lor interioara. Aceste persoane nu agreeaza situatiile statice insa sunt inclinate sa pretuiasca schimbarea si noutatea.

Astfel, cunoscand si acest tip de metamodel si formele pe care le imbraca putem sa comunicam mai eficient cu ambele tipuri de persoane. La cele orientate catre asemanari vom folosi elemente de acord si dorintele comune, eliminind diferentele. La persoanele orientate catre diferente vom accentua modul in care difera lucrurile, vom prezenta aspectele noi si cum vor evolua spre dezvoltare.

Si iata cum impreuna am descoperit inca doua metaprograme care ne arata ca oamenii sunt atat de complecsi si frumosi tocmai prin faptul ca sunt unici, fiecare in felul sau.

Tipul metaprogramelor nu se termina aici, insa le vom descoperi pe rand, in continuare, in articolele viitoare. Pana atunci, cand te astept cu drag, ca de fiecare data, te las in compania unui citat care sa te faca sa meditezi:

Vorba buna si zambetul si fapta binefacatoare sunt raze ale Soarelui rasfrante in sufletul omului.” – Nicolae Iorga

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu