Model de perceptie ciclica a Timpului

Timpul a fost dintotdeauna o necunoscuta si un mister. Incepand cu Aristotel (385-322 i.H) care a perceput Timpul ca un “instrument” utilizabil in diverse moduri si continuand cu Newton si Einstein, fiecare dintre aceste genii umane au incercat sa surprinda si sa explice Timpul intr-o maniera cat mai apropiata de adevarul absolut. Albert Einstein a fost cel care a schimbat radical perspectiva asupra timpului, explicând că acesta este relativ, nu absolut, aşa cum susţinea Isaac Newton.

In dezvoltarea Programarii Neuro-Lingvistice (NLP) un rol deosebit de important l-a jucat modelarea unor abilitati speciale sau exceptionale de la persoane cu experienta (Fritz Perls, Virginia Satir, Milton H. Erickson) de catre cei doi “parinti” NLP, R. Bandler si J. Grinder.

Unul din rezultatele-cheie ale procesului de modelare, in opinia lui Robert Dilts – trainer NLP si continuator al studiilor si analizelor NLP, este organizarea secventelor sau experientelor functie de Timp. Modul in care o persoana isi organizeaza si plaseaza evenimentele in Timp poate influenta in mare masura efectele acestora.

In modelul de baza al NLP exista doua perspective fundamentale cu privire la Timp: perceperea unei experiente “in Timp” sau “prin Timp”.

Cand o persoana percepe o experienta “prin Timp”, ia o pozitie favorabila de observatie care se afla in afara secventei de evenimente, pozitie disociata de orice este observat sau modelat. Din aceasta perspectiva, “linia Timpului” este perceputa in mod tipic ca o linie prelungita la stanga si la dreapta cu o pozitie “Acum” undeva la mijloc, ca in figura de mai jos:

Perceperea unei experiente “in Timp” implica luarea unei pozitii favorabile de observatie asociata in interiorul evenimentului care se desfasoara. Din aceasta pozitie perceptuala, acel “Acum” este pozitia fizica prezenta a unei persoane, cu viitorul reprezentat ca o linie care se prelungeste in directia spre care priveste si trecutul desfasurandu-se in spate, astfel incat se paseste in viitor si se lasa trecutul in spate. Imagistic aceasta poate fi reprezentata ca in figura de mai jos:

 

Doar ca Robert Dilts descopera in studiile lui Aristotel ca aceste metode lineare de percepere si masurare a Timpului erau doar o cale. Astfel Timpul asociat cu procesele mecanice pe baza perceptiei lui “inainte” si “dupa” limitate de “acum” poate fi reprezentat prin clasica “Linie a Timpului”. Insa Timpul care se refera la procesele organice si naturale, poate fi cel mai bine perceput si reprezentat sub forma cercurilor sau a “ciclurilor”.

Astfel apare o a treia cale de reprezentare a Timpului.

In acceptiunea lui Robert Dilts, procesele care au legatura cu credintele si identitatea sunt de obicei reprezentate cel mai bine sub forma ciclurilor, deoarece tind sa implice mai degraba tipare recurente decat evenimente lineare unice. Perceperea experientelor in “cercul” sau “ciclul” Timpului ne ajuta sa intelegem procesele ca pe un intreg si sa identificam modul cum se leaga diversi pasi de miscarea naturala a intregului.

Acum venind cu o opinie proprie, dezvoltata pe cele trei variante de reprezentare ale Timpului, consider ca se poate reprezenta perceptia unitara a Timpului la o persoana, in forma dinamica si 3D ca in figura urmatoare:

Astfel, in opinia mea, exista atat o dinamica liniara cu un Eu/Identitate in stare de prezent, cat si cicluri temporale ce pot fi reprezentate vertical, legate de familie, profesie, comunitate, univers, Creatie/Matrice.

Desigur ca aceste cercuri sau elipse, functie de perceptie, pot fi diferite ca marime a dinamicii ciclice, unele fata de altele, au punti de trecere intre ele si pot fi mai multe sau mai putine functie de fiecare persoana si cum se raporteaza aceasta la sistemele din care face parte.

Subliniez faptul ca, in viziunea mea, la nivelul reprezentarii sistemului Creatie/Matrice perceptiile miscarii temporale parasesc forma ciclica si converg la un moment dat catre un punct unic al Spiritului, reprezentand Unicitatea fiecarui spirit parte din Creatia originara. De asemenea, daca luam in calcul posibilitatea existentei unor vieti anterioare si a reincarnarii se poate restiliza modelul dinamic printr-o spirala formata din perceptii temporale ciclice din fiecare viata spirituala.

Modelul propus poate fi cu siguranta imbunatatit si astept opinia ta legata de aceasta inedita forma de exprimare dinamica a perceptiei ciclice a Timpului.

Inchei acest articol cu un citat din Aristotel (385-322 i.H), preluat de la R. Dilts, care ne transmite prin timp urmatoarele:

Exista o credinta comuna conform careia tot ce tine de om formeaza un cerc si ca exista un cerc in toate celelalte lucruri care au o miscare naturala de a se naste si a muri. Aceasta deoarece toate celelalte lucruri sunt discriminate de timp si sfarsesc si incep ca si cum s-ar conforma unui cerc, pentru ca insusi timpul se crede ca este un cerc… Deci, a spune ca lucrurile care iau nastere formeaza un cerc inseamna a spune ca exista un cerc al timpului, si ca acesta este masurat printr-o miscare circulara.”

Multumesc si astept feedback-ul tau pe marginea subiectului.

Sarbatori frumoase pline de magie si Lumina sa aveti fiecare alaturi de cei dragi!

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu