Model decizional

decision-1013752_960_720Bine te-am regasit cetitorule! Imi doresc sa aduc astazi in discutie un subiect deosebit de frumos. O sa analizam impreuna procesul de Decizie. M-am gandit la acest subiect pentru ca inclusiv eu m-am confruntat pe parcursul vietii de nenumarate ori cu situatii in care am fost nevoit sa iau decizii. Decizii mai mari sau mai mici insa de fiecare data deosebit de importante. Si nu mi-a fost usor deloc in anumite momente. Cu ceva timp in urma imi placea sa gasesc si un “vinovat” daca nu reuseam sa iau o decizie foarte repede sau o amanam foarte mult. Cu siguranta ca vinovatul de serviciu era zodia mea, zodia Balantei, ale carei actiuni sau influente ma facea sa fiu indecis!  Insa studiul NLP m-a ajutat sa inteleg mai intai si apoi sa lucrez continuu pentru a imbunatati acest aspect. Cum? In primul rand prin constientizarea unui aspect extrem de important pe care nu il luasem in calcul pana la acel moment:

Suma deciziilor pe care le-ai luat pana acum, in fiecare moment al vietii tale, te-a adus unde esti!

Eu sunt primul care observa daca ceva functioneaza bine sau nu! Eu sunt cel care face alegeri sanatoase sau distructive! Eu sunt cel care decide ce face pentru a mentine, a trata sau imbunatati propria stare! Si cand spun Eu ma gandesc la fiecare dintre noi, cei care ne luam deciziile aferente.
Si mai doresc sa-ti reamintesc un aspect deosebit de important! Nu esti responsabil doar pentru tine, esti si un exemplu pentru cei din jurul tau, fie ca iti doresti sau nu. Alegerile tale vor influenta si vietile altora. Cat de des te gandesti la acest aspect?


Am invatat tot la NLP ca poti sa obtii raspunsuri bune doar punand intrebari potrivite! Deci, ce sta in spatele unei decizii? Cum iei o decizie, mai exact? Care sunt mecanismele fiecarei decizii?
Unii ar putea spune ca in spatele unei decizii stau elementele motivationale de baza, respectiv Nevoia sau Dorinta. Si argumentarea ar fi corecta si binevenita, conform imaginii de mai jos:

Nevoie-Dorinta

Cu toate acestea, putem noi sa gandim un model decizional mai profund? Ce s-ar putea ascunde analizei noastre dincolo de Nevoie sau Dorinta? Putem merge la un nivel mai profund?
In continuare doresc sa iti propun un Model Decizional care sa te ajute sa vezi, asculti si sa simti cu totul altfel modul in care iti iei deciziile. Noul model se bazeaza atat pe studiul materialelor NLP cat si prin studiul cartilor lui David R Hawkins, in special pe “Harta Constiintei”pe care acesta a descoperit-o si a dezvoltat-o in cartea sa “Putere versus Forta”.

Harta constiintei_Hawkins
La nivel basic, fara a lua in calcul alte nivele esoterice sau spirituale, fiecare dintre noi procesam datele si reactionam prin doua nivele deosebit de importante, nivelul Mental, respectiv nivelul Emotional. Bineinteles ca ambele influenteaza profund nivelul fizic (corporal), astfel ca se inchide triada corp-minte-spirit.
La nivel Mental se culeg toate informatiile externe cu ajutorul celor 5 simturi de baza VAKOG (Vizual, Auditiv, Kinestezic, Olfactiv, respectiv Gustativ). Aici, la nivel Mental se proiecteaza anumite corpuri de energie cu vibratii diferite, respectiv Gandurile.
Gandurile pot fi produse atat pe baza datelor culese prin VAKOG, cat si prin proiectia unor trairi sau experiente.
La nivel Emotional se creeaza sau se percep emotiile si sentimentele de fiecare moment. Emotiile sunt unelte foarte puternice, cu ajutorul carora ne putem motiva sau putem cadea prada acestora, care pot fi foarte distructive daca nu sunt controlate. De asemenea, emotiile pot avea vibratii ridicate la nivelul de bucurie sau extaz sau vibratii foarte joase la nivelul de invinovatire sau umilire.
In acelasi timp, uneori sau de cele mai multe ori, pe baza emotiilor putem lua decizii, constiente sau inconstiente, iar apoi dupa o perioada ne intrebam ce-o fi fost in capul nostru cand am facut cutare sau cutare lucru.
Atunci intrebarea este cum ar fi mai bine sa ne luam deciziile? Mental sau Emotional?
Modelul decizional pe care ti-l propun este descris in figura de mai jos:

Model Decizional

Fiecare dintre cele doua nivele, mental si emotional, interfereaza si se influenteaza reciproc. Astfel ca daca luam o decizie la nivel mental, apoi o transferam in nivelul emotional si ne intrebam daca am facut bine sau nu, cum ne-a afectat aceasta decizie, ce-am fi putut face mai bine si tot asa. Daca luam deciziile cu preponderenta la nivel emotional, acestea vor influenta nivelul mental prin gandurile create, aceste ganduri vor crea noi emotii, astfel ca ciclul se va inchide.
Ce-si propune acest model decizional? Doar constientizarea faptului ca dincolo de nevoi si dorinte mai poate exista un nivel mai profund, format din mental si emotional, care formeaza creuzetul deciziilor noastre.
Astept opinia ta legata de subiect cu mare interes, insa pana atunci doresc sa inchei cu un citat, asa cum o fac de fiecare data, ca si subiect de meditatie pana data viitoare:
Usa catre Prezenta Divina se deschide atunci cand stii ca nu esti singur, ca fiecare decizie pe care o iei poate fi data lui Dumnezeu.” – Paul Ferrini (Linistea inimii)

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu