Modeling in NLP (I)

delfiniOamenii au nevoie, prin natura lor sociala, de modele pentru a invata de la ele, pentru a le urma sau copia uneori. Privind inapoi in istorie, vedem ca daca nu au avut modele de urmat oamenii le-au inventat in legende, povesti cu talc sau istorisiri si le-au transmis mai departe generatiilor urmatoare.

Intorcandu-ma la istoria personala, imi amintesc cum la scoala generala am invatat sa sculptez in lemn si sa fac traforaj urmarind cum face mai exact un maistru scolar si  mai apoi, in tinerete, cand m-am angajat in primele luni la primul meu loc de munca am fost dat de maistru de sectie pe langa cel mai vechi mester mecanic auto pentru a ma deprinde cu meseria. Aceasta era metoda cea mai buna, la acel moment, de a prelua abilitatile cerute.

In jurul nostru, in activitatea profesionala, sportiva, de arta, chiar si in arta culinara, sunt persoane cu reale capacitati de a realiza performante in activitatea lor si care ne fascineaza cum reusesc sa obtina rezultate deosebite in ceea ce fac. Utilizeaza aceste persoane programe mentale performante care le ajuta sa obtina rezultatele deosebite? Fac ceva special pentru a ajunge la acea performanta? Cum am putea si noi sa atingem aceste performante? Raspunsul este dat de tehnicile NLP de “modeling” sau mai pe limba noastra spus, modelare cu NLP.

Modelingul in NLP, ca si tehnica, si-ar putea aroga pe deplin adevarat rolul de intemeietor al NLP-ului. Aceasta datorandu-se faptului ca NLP a luat nastere in momentul in care Richard Bandler a modelat tipare de limbaj si comportament studiind lucrarile Virginiei Satir, ale lui Fritz Perls si mai apoi ale lui Milton H.Erickson. Istoria NLP mentioneaza faptul ca Richard Bandler a petrecut mai multe luni facand transcriptii de pe casete audio ale modului in care Virginia Satir utiliza tehnicile de psihoterapie de cuplu. Tot in urma activitatii lui Bandler de a ajuta la transcrierea audio au reiesit lucrarile tiparite ale lui Fritz Perls, „The Gestalt Approach„, precum si „Eye Witness to Therapy” aparute la editura Science and Behavior Books. Apropiatii lui Bandler din acea perioada mentionau faptul ca acesta preluase tipare lingvistice, de tonalitate si ritm al vorbirii deosebit de apropiat cu al lui Fritz Perls, inclusiv isi lasase mustata si fuma pipa. La acel moment, Bandler realiza in mod inconstient faptul ca un modeling profund putea  duce la obtinerea unor comportamente si abilitati specifice persoanei modelate.

Modelingul ca si tehnica NLP se realizeaza pe proces, si nu pe continut. Procesul poate incepe prin a se observa si a se realiza harta comportamentelor de succes ale unor persoane pe care dorim sa le modelam. De asemenea, se poate lua un eveniment complex sau o serie de evenimente si se imparte in fragmente suficient de reduse, care pot fi repetate intr-un mod constient si controlat.

In acest proces complex de modeling intervin doua persoane, persoana care isi doreste sa acceada la capacitatile persoanei modelate si aceasta din urma care detine strategiile deosebite de performanta. Uneori, in anumite cazuri pe parcursul procesului mai poate interveni si un specialist NLP sau coach NLP care asigura rolul de observator.

Robert Dilts a dezvoltat si aprofundat in cartea sa “Strategii de geniu, vol 1” conceptul de modelare pe nivele neurologice, la nivel de mediu, comportament, abilitati, credinte si valori, respectiv identitate. De asemenea au fost dezvoltate de autor si abordarea la nivel contextual istoric, familial, de comunitate si chiar mai profund astfel incat sa se poata analiza cum influenteaza si interactioneaza sistemele mai complexe din care face parte persoana dorita pentru a fi modelata. Aceasta abordare creste nivelul de profunzime si structureaza procesul modelingului pe pasi mult mai precisi ce pot fi reconstruiti de catre modelator, acesti pasi avand la baza strategii mentale de gandire.

Deosebit de important, in opinia mea, este ca persoana care modeleaza sa poata renunta la convingerile/credintele sale pe acea perioada si sa adopte structura specifica de comportament, limbaj, strategii si convingeri ale persoanei modelate. Dupa ce persoana care modeleaza este capabil sa reproduca foarte bine tiparele de limbaj si comportament ale persoanei modelate se poate intoarce la convingerile sale proprii si le poate integra cu cele preluate prin modelare astfel incat sa se obtina strategii mentale mai performante.

Insa pentru a putea urma pasii de modeling avem nevoie sa accesam anumite stari adecvate pentru modelare. Care sunt aceste stari adecvate pentru modelare vom afla in continuarea acestui articol cand le vom analiza pe rand. Pana atunci doresc doar sa reamintesc faptul ca obiectivele de baza ale NLP sunt sa modeleze abilitati speciale sau exceptionale ale unor persoane si sa ajute a le face transferabile celorlalti.

Si ca de fiecare data, la finele articolelor mele, te invit sa meditezi la citatul urmator:

Fantanarii aduc apa la suprafata si o dirijeaza unde vor; fauritorii de sageti prelucreaza nuiele; tamplarii cioplesc o bucata de lemn; omul intelept se modeleaza pe sine insusi.” – Buddha

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu