Neuro Linguistic Programming

nlp

nlp

Cu siguranta ca ti-ai pus de multe ori intrebarea, de ce te trezesti in unele dimineti mohorite cu energie scazuta in a incepe ziua si in zilele insorite cu mult chef de activitate. Raspunsul nu sta in activitatea meteo a zilei ci in modul cum te “programezi” mental, inca de la trezire, pentru activitatile zilnice.
Simte-te mizerabil. Sau automotiveaza-te. Orice vrei sa faci, e tot timpul decizia ta.” (Wayne Dyer)
Aceeasi explicatie legata de programarea mentala se regaseste si in perceptia temporala. In momentul in care te ocupi de hobbyul tau preferat nu stii cand trece timpul iar cand trebuie sa termini o activitate ce nu-ti face placere, timpul parca se scurge mult mai incet.
Imagineaza-ti orice tip de relatie, cu tine insuti sau cu altcineva, la servici, in cuplu, cu prietenii sau cunostinte intamplatoare. Aceste relatii sunt influentate de modul in care tu percepi lumea si de modul in care functioneaza creierul tau. Tot ce faci tu este filtrat de tiparul creierului tau.


Din practica de zi cu zi sunt sigur ca te lovesti mereu de urmatoarele probleme:
1. Nu avem niciodata un „manual” de instructiuni pentru a ajunge la constiinta altei persoane, deci pentru a fi intelesi de aceasta.
2. Oamenii sunt mult mai complicati decat masinile, deci comunicarea interumana este cel mai complex tip de comunicare.
Vestea buna este ca exista o stiinta de granita care a reusit sa desluseasca modul in care poate fi decodata activitatea mentala, aceasta stiinta avand denumirea de Programare Neuro Lingvistica (NLP).
Programarea Neuro Lingvistica (NLP) ne permite sa dispunem si sa utilizam acest manual. In primul rand, prin decodificarea si descrierea proceselor creierului uman cu o precizie deosebita, apoi indicand acele „manete” cu care se pot modifica deciziile constiente si inconstiente ale interlocutorilor nostri. NLP este o stiinta noua, care deriva din psihologia cognitiva si din cibernetica si permite a se ajunge la un control complet al componentelor de baza care constituie experienta umana.
Programarea Neuro Lingvistica (NLP) este un domeniu de sine statator fondat in anul 1976 de Richard Bandler – specialist in tehnologia informatiei si matematica – si John Grinder – lingvist. Astfel, ei au pornit la drum in studiul excelentei umane, angrenandu-i si pe altii in acest amplu proces, Frederik Perls – tatal legitim al psihoterapiei Gestalt, Virginia Satir – psihoterapeut, specialist in relatii de familie, Milton Erickson – hipnoterapeut, Gregory Bateson – antropolog. Acest proces de cercetare si-a depasit cu mult scopurile propuse initial, luand forma concreta a unei stiinte de granita.
Aplicarea ei in domeniul psihoterapeutic si de business a dat rezultate deosebite si posibilitatile sale sunt inca foarte departe de a fi exploatate din plin.
NLP este abilitatea de a-ti controla propriile stari mentale prin controlul propriului creier.” – Richard Bandler, co-creator al NLP
„Neuro” se refera la sistemul nervos uman si indeosebi la modul unic prin care fiecare om isi formeaza experienta asupra lumii („harta” asupra „teritoriului”) prin cele cinci simturi – vizual (V), auditiv (A), kinestezic (K), olfactiv (O), gustativ (G).
„Linguistic” se refera la sisteme de comunicare verbala (limbaj) si comunicare non-verbala (limbajul trupului) prin care „cartografiem” realitatea din jurul nostru. Astfel, folosim limbajul pentru a comunica atat cu ceilalti cat si cu noi insine. De asemenea, termenul acesta se refera atat la comunicarea constienta cat si la cea inconstienta.
„Programming” se refera la modul unic prin care noi ne conducem sistemele neurologice. Termenul este imprumutat din IT si a fost ales indeosebi pentru a sublinia faptul ca propriul nostru creier este „programabil”, adica putem modifica „programele” (strategiile, caile, tehnicile si metodele prin care indeplinim diverse sarcini, mai mult sau mai putin complexe) pe care deja le avem cu altele, mai „performante”, care ne vor misca in directia aleasa.
Aceasta este practic esenta de la care s-a plecat in dezvoltarea NLP – modelarea excelentei – adica studierea oamenilor de mare succes in diferite domenii, „elicitarea” (definirea si extragerea) strategiilor de succes ale acestora si implementarea acestor strategii in propria viata pentru obtinerea succesului.
NLP este studiul excelentei umane si cum anume o putem reproduce.” – John Grinder, co-creator al NLP
Suntem ceea ce facem in mod repetat. Asadar, excelenta umana nu e rezultatul unei actiuni, ci al unui obicei. Acel lucru pe care il facem cu perseverenta devine mai usor de facut. Nu pentru ca natura acelui lucru s-a schimbat, ci pentru ca PUTEREA noastra de a face acel lucru a crescut.
Sadeste un gand, culege o actiune. Sadeste o actiune, culege un obicei. Sadeste un obicei, culege un caracter. Sadeste un caracter, culege un destin.” (Stephen Covey)
Sigur ca toate tehnicile si metodele de atingere a excelentei umane sunt deosebit de importante. Insa ceea ce da combustia modificarilor mentale sunt resursele interioare. Indiferent de ce vrei sa faci in viata, nu vei putea face bine daca nu ai rezervoarele fiintei tale pline de energie. Energia inseamna capacitate de a face munca si, asa cum stii deja, prin activitate si munca obtii lucrurile pe care le vrei in viata.
Traim intr-o perioada in care suntem bombardati de informatie pe toate caile, in care atentia ne este sub asediu si nu mai avem timp sa facem nimic bine. In aceste timpuri e nevoie sa te educi in asa fel incat sa poti avea rezultate si chiar sa faci performanta, in timp ce in jurul tau e o furtuna.
Timpul nu mai este o resursa. Toti avem 168 de ore intr-o saptamana, in timp ce vrem sa ne dezvoltam tot mai multe capacitati: sa citim mai mult, sa experimentam mai mult, sa evoluam mai mult, sa facem bani mai multi, sa ne distram mai mult, sa cunoastem mai multi oameni, etc. Timpul este in afara noastra si nu putem avea mai mult timp.
Energia insa, este in interiorul nostru. Interesant este ca noi, oamenii, suntem genii la a consuma energie si suntem, de multe ori, neputinciosi in a ne umple din nou rezervoarele pentru o noua zi. Pentru a putea avea performante, trebuie sa inveti ca energia este cea mai pretioasa resursa a ta, mai pretioasa chiar decat timpul.
Energia fizica reprezinta CANTITATEA de energie de care dispunem. Fara ea nu putem face nimic si toate celelalte tipuri de energii se bazeaza pe ea. Energia fizica o dobandesti prin: nutritie, sport, relaxarea din timpul zilei si somnul de noapte.
Energia emotionala reprezinta CALITATEA energiei noastre. Poate fi negativa sau pozitiva. Multi oameni traiesc intr-o stare permanenta de stres emotional, cu garda sus, pregatiti de conflict si nu realizeaza ca atunci cand nu esti in regula cu propriile emotii iti subminezi grav performanta.
Energia mentala este data de CONCENTRARE si optimism realist. Sa poti sa te gandesti concentrat doar la un lucru pentru o perioada de timp, asta e cea mai pretioasa resursa a creierului. De fiecare data cand faci multitasking te furi singur. Pentru ca in loc sa faci la calitatea maxima un lucru, acea calitate se distribuie in toate celelalte lucruri pe care le faci; deci rezulta calitatea mai slaba la toate.
Energia spirituala apartine celui care are DE CE sa traiasca. Ceea ce faci conteaza PENTRU TINE. Compara succesul cu tine. „Nu te uita la capra vecinului, caci vei tinde sa te consideri mai prejos decat el, iar o astfel de atitudine iti va afecta puterea de concentrare. Tu esti tu, el este el, nu concurezi decat cu tine insuti si pentru idealurile tale!”
Daca pana aici ai gasit lucruri interesante care sa-ti capteze atentia si la care sa te gandesti, te astept si data viitoare, in partea a doua a acestui articol, cu idei la fel de incitante.
Asa cum te-am obisnuit de fiecare data, te las pina data viitoare sa meditezi la citatul de mai jos:
Lumea inconjuratoarea este o mare oglinda; iti reflecta inapoi ceea ce esti. Lumea este ceea ce esti tu.” (Thomas Dreier)

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu