Personalitatea ca amprenta unica

Vedem in jurul nostru si ne intilnim zilnic cu fel de fel de oameni, oameni deosebiti, unici, fiecare in felul sau. Unici nu numai din punct de vedere fizic cat mai ales al personalitatii care pune in miscare acest corp fizic. Daca ii intrebi, pentru majoritatea oamenilor, propria personalitate este cel mai mare mister dintre toate. Ei sunt, de multe ori, frustrati atunci cand nu inteleg baza actiunilor si reactiilor lor.

Personalitatea este cheia modului de a reactiona la o situatie sau alta. Personalitatea este mai mult decat o atitudine, este ceea ce noi numim cauza actului de ‘’a reactiona’’. Personalitatea este un cod al identitatii, bazat pe valori, convingeri, abilitati si comportamente. Comportamentele, la randul lor, sunt determinate de nevoi si dorinte.

Asa cum comportamentul este dictat de nevoi si dorinte, nevoile si dorintele sunt determinate de motive. Motivele sunt directiile noastre cele mai adanci. Ele explica de ce ne purtam si gandim asa cum o facem. Ele sunt fortele conducatoare din spatele personalitatii noastre. Motivele sunt pentru personalitatea noastra precum kerosenul pentru avioane. Motivele, nevoile si dorintele nu sunt nici bune, nici rele. Sunt neutre. Devin benefice sau nesanatoase, in functie de cat, cum ne conduc viata si in ce directie ne indreapta.

O alta cheie esentiala a modului uman de a reactiona la o situatie sau alta este data de context sau cadru. Personalitatea si contextul creaza un univers simbiotic care trebuie analizat impreuna de fiecare data. Intr-un anumit context, unii oameni vad lumea prin ochelari colorati in roz, altii o vad prin ochelari gri, dar nu putem incerca personalitatile asa cum incercam ochelarii. Personalitatea se determina usor cand esti suparat, ingrijorat sau liber, cand esti pasiv sau asertiv. Personalitatea este o interpretare a vietii personale, a experientelor prin care am trecut pina la momentul prezent al fiecaruia.

Personalitatea este esenta gandurilor si sentimentelor care-ti spun cum sa te conduci. Este o lista de raspunsuri bazate pe valori sustinute puternic si credinte interioare. Personalitatea iti directioneaza emotiile la fel ca si ratiunea, la fiecare experienta de viata, determina chiar si ce fel de tip de reactie emotionala sau cerebrala ai. Personalitatea este un proces activ in care inima si mintea dicteaza fiecarui om cum sa se simta, cum sa se comporte si cum sa gandeasca. Personalitatea ta are grija si te protejeaza ca un parinte. Fara trairi clare de personalitate care sa-ti marcheze viata, noi am fi pierduti. Este ceea ce te face diferit de ceilalti si deci rigid si destul de rezistent la schimbari. Personalitatea te protejeaza, te accepta si este mult mai flexibila cu altii. Personalitatea puncteaza fiecaruia dintre noi directii particulare si ne face sa ne simtim inconfortabil atunci cand deviem de la ea. In momentul in care noi stam in afara drumului vietii ne simtim dezorientati.

De fapt, asa cum si NLP-ul demonstreaza, in spatele personalitatii fiecarei persoane stau perceptii, stari, harti mentale interioare, meta-programe, strategii, complexe de baza, stima de sine si multe, multe alte elemente care compun un univers interior unic.

Vestea buna, pentru cine isi doreste, este ca personalitatea se poate modela in mod constient pe parcursul vietii. Aici, NLP vine cu un bagaj de tehnici care pot ajuta atingerea excelentei proprii a fiecaruia care isi doreste acest lucru.

Incercand sa intelegem personalitatea noastra, singura cale este de a creste pas cu pas acumuland destule cunostiinte despre noi si incepand sa detinem controlul asupra vietii noastre. Pana la urma, cunoasterea este putere.

 Acum, la finalul acestui articol, te astept, ca de fiecare data, cu feedback  privind acest subiect si pana data viitoare te las in compania unui citat care sa te inspire in ceea ce faci:

“Eu cred ca viata este cea mai distractiva calatorie dintre toate. Poate fi cea mai buna calatorie pe care ai visat-o vreodata. Daca stii unde ai fost si unde esti.” – Taylor Hartman

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu