Pluta pe care o ducem in spate

O sa incep cu o metafora pe care am gasit-o in cartea lui Alberto Villoldo, “Initiere si Iluminare”, care personal mi-a placut foarte mult si care v-o daruiesc la randul meu mai departe.

“Exista o poveste despre un drumet, care se intalneste cu un om, cu o pluta agatata in spate. Drumetul il intreaba de ce cara pluta, pentru ca nu sunt rauri sau lacuri pe acel munte, iar omul ii raspunde ca pluta aceea i-a salvat viata odata cand era pe mare. Pluta reprezinta toate credintele si aptitudinele care ne-au servit odata, dar care au devenit o povara pe care o caram in spate.”

Credintele, convingerile sau crezurile noastre, indiferent cum ne place sa le spunem, sunt regulile noastre interne dupa care traim. Convingerile, prin faptul ca sunt cele mai bune intuitii ale noastre in legatura cu realitatea pe care o traim, creeaza lumea noastra sociala si in acelasi timp formeaza schemele noastre mentale.

Dar cum ajungem la aceste credinte? Unele ni le formam inca din copilarie preluand parerile celorlalti despre noi sau despre lumea inconjuratoare. Parerile au un rol foarte dinamic in conturarea lumii noastre sociale. Acceptam opiniilor factorilor influenti din viata noastra, parinti, profesori, prieteni, sefi, mass-media, si le luam de bune. Le integram in strategiile proprii despre lume si viata si cream perceptii proprii. Ce este impotant de subliniat este faptul ca aceste opinii, odata acceptate si integrate, determina deciziile pe care le luam zilnic si felul cum ne comportam in situatii cotidiene.

Unele convingeri pot fi pozitive si motivante, cum ar fi: “esti un elev foarte bun”, “poti ajunge un mare poet in viitor”, “in viata poti obtine orice doresti”. Dar de multe ori, la fiecare dintre noi ajung si pareri exterioare care duc la crearea de convingeri limitative, mai putin sau chiar deloc motivante: “nu esti in stare de nimic”, “nu poti avea incredere in oameni”, “esti un lenes si un pierde-vara”, “n-ai sa realizezi nimic in viata”.

Stiti care e vestea buna? Ca programarea neuro-lingvistica (NLP) are tehnici care pot schimba acele crezuri limitative si pe care le ducem in spate, precum ducea personajul de mai sus pluta. Una dintre aceste tehnici este data de tehnologia de accesare incrucisata a hartilor sub-modalitatilor. O alta tehnica este schimbarea istoriei personale in care se ia o resursa si se “duce” inapoi in trecutul unei persoane. Se mai poate utiliza si reimprintul ca si tehnica suplimentara. Functie de experienta practicantului de NLP si de nivelul de impregnare al crezului se pot gasi cai de schimbare a perceptiei si implicit a convingerii limitative.

Robert Dilts spunea ca toti avem crezuri care ne servesc drept resurse, precum si crezuri care ne limiteaza. Crezurile noastre sunt o forta foarte puternica care ne influenteaza comportamentul. Si foarte important este ca trebuie sa fim constienti de faptul ca fiecare din crezurile noastre pot sa ne modeleze pe noi sau pe cei din jurul nostru, pot sa influenteze sau chiar sa determine gradul nostru de inteligenta, creativitatea, starea sanatatii sau chiar gradul de fericire sau de succes personal.

Si ca de fiecare data, la finalul articolului, te las in compania unui citat la care sa poti medita:

N-o sa mor niciodata pentru convingerile mele pentru ca s-ar putea sa ma insel.” – Bertrand Russel (1872-1970)

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Articole asemanatoare

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu