Pozitii de perceptie

Sunt sigur, din experienta ta proprie, ai aflat deja ca oamenii din jurul tau nu impartasesc acelasi punct de vedere. Unii nu vor sa s-o faca, iar altii chiar nu pot. Dar nu e nimic anormal in comportamentul semenilor nostri, in fiecare dintre aceste ipostaze. Explicatia e simpla si sunt sigur ca ai regasit-o si in articolele anterioare, respectiv “Harta nu este teritoriul, asa cum meniul nu este mancarea!”. In primul rand trebuie sa constientizam faptul ca fiecare om detine, la un moment dat, o perspectiva asupra unui obiect, fapta, idee, etc. Iar aceasta perspectiva are multe sanse sa nu corespunda in totalitate cu perspectiva unei alte persoane. De aici si aparitia multor conflicte de comunicare si nu numai. Un nivel mai inalt de dezvoltare personala consta in primul rand a fi constient de aceste perceptii diferite, de a respecta pozitia perceptuala a fiecaruia si sa incerci sa comunici in asa fel incat sa fie perceput mesajul cat mai fidel posibil.

Cu ajutorul studiilor lui John Grinder sau Gregory Bateson, renumiti traineri NLP, putem beneficia acum de cunoasterea a cel putin trei pozitii perceptuale si a modului cum le putem utiliza pentru a ne imbogati “harta” proprie si a intelege mai bine universul din jurul nostru.

Prima pozitie perceptuala este data de pozitia proprie, prin ochii proprii si o regasesti in momentul cand te asociezi mental si emotional cu persoana proprie. Pentru a fi cat mai “acasa” in aceasta pozitie trebuie sa te cunosti pe tine insuti si valorile tale pentru a transmite celorlalti exemplul tau.

Important de mentionat este faptul ca se poate ramane blocat in aceasta singura pozitie, starea purtand numele de egoism. Regasesti aceasta stare de blocaj, in prima pozitie, la unii din semenii tai?

A doua pozitie perceptuala presupune un salt creativ al imaginatiei tale astfel incat sa poti percepe lumea prin perspectiva altei persoane. Descrierea mai plastica ar fi ca si cum ai intra in pielea celeilalte persoane si te-ai privi. Aceasta pozitie perceptuala iti dezvolta capacitatea mentala de a percepe si lumea vazuta de celalalt, dar si capacitatea emotionala  de a percepe ce-ai putea sa simti punindu-te in starea lui emotionala. Cu siguranta ca am fi mult mai ecologici in momentul in care constientizam ca putem rani emotional pe celelalt si ce efecte poate avea acest fapt.

O persoana blocata in aceasta pozitie perceptuala isi va trai viata fiind constant influentata de parerile celorlalti si acest proces dus la extrem, va fi un vesnic salvator de suflete.

A treia pozitie perceptuala presupune o detasare completa si de perspectiva proprie, precum si de a celuilalt, astfel incat te afli deasupra acestora, ca un spectator la o piesa de teatru sau ca un observator independent. Aceasta pozitie te ajuta sa analizezi ecologia tuturor pozitiilor si sa analizezi echidistant pozitia fiecaruia.

O persoana blocata in aceasta a treia pozitie poate deveni insensibila si detasata, lipsita de emotii, ceea ce poate indeparta de ei prezentele si persoanele sensibile si implicate emotional.

Desigur ca mai sunt variante suplimentare, astfel Robert Dilts a specificat cea de-a patra pozitie perceptuala din pozitia de “noi”, unde in aceasta pozitie ne-am asociat din perspectiva intregului sistem din care facem parte.

Nu exista o singura perspectiva corecta pentru ca intelegerea si dezvoltarea personala are la baza mai multe perspective si nici una nu trebuie negata. Nici una din aceste pozitii de perceptie nu este superioara alteia si toate pozitiile au o importanta egala. Important este sa putem sa ne pozitionam in mod constient asa cum vrem in orice pozitie perceptuala pentru a putea lua cea mai buna decizie sau sa comunicam cum dorim.

Pana data viitoare te las sa meditezi la citatul urmator:

Nu exista adevar. Exista doar perceptie.” – Gustave Flaubert

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu