Proprietatile experientei

Auzim de multe ori in jurul nostru expresii de genul: “Am avut o experienta neplacuta” sau “Experienta traita pe parcursul unui drum a fost deosebita”. Insa putem noi intelege in totalitate toata bogatia de elemente care stau in spatele unei experiente traite de o alta persoana? Cu siguranta ca nu. Pentru ca simbolistica si structura lingvistica a cuvantului “experienta” este mult mai vasta si cuprinde mai multe elemente. Dar ce se intampla cu experientele pe care noi insine le-am trait? Raman ele neschimbate pe parcursul timpului sau operam modificari asupra acestora? Putem gasi impreuna un posibil raspuns in ideile ce urmeaza.

Din punct de vedere al NLP proprietatile experientei sunt date de ceea ce memoram cu ajutorul sistemelor de reprezentare (SR), respectiv imagini (vizual), sunete (auditiv), simtiri (kinestezic), gusturi (gustativ) sau mirosuri (olfactiv), precum si formele de nuantare ale reprezentarilor VAKOG asigurate prin submodalitati.

Suplimentar, experienta va avea anexata o traire emotionala construita de fiecare dintre noi interior, de o anumita intensitate, functie de cat ne-a afectat aceasta la momentul inregistrarii, ca o amprenta unica a fiecarei experiente.

Intensitatea emotiei este data in principal de modul in care ma raportez la respectiva experienta, adica pot opta de a fi asociat cu toata intensitatea acesteia sau disociat prin a ma detasa de implicarea emotionala. In literatura de specialitate NLP aceste pozitii de asociat sau disociat pot fi regasite si sub denumirea de meta-modalitati. A fi asociat emotional in experienta respectiva presupune o viziune interioară a evenimentelor cu toate implicaţiile emoţionale aferente. Pe cand disocierea presupune poziţionarea observatorului, a persoanei, din exteriorul evenimentelor pentru a avea o percepţie obiectivă asupra experientei.

Astfel ca daca am dori sa reprezentam schematic cum are loc nasterea unei experiente formata in interiorul nostru aceasta ar putea arata cam asa:

 

Dar ce se intampla cu experientele dupa memorarea si stocarea acestora? Unele dintre ele pot ramane neschimbate si le putem accesa cand dorim in mod constient sau le putem accesa in mod inconstient cand se declanseaza o ancora legata de aceste experiente.

Insa pot fi experiente care le putem relua mental si retrai interior de foarte multe ori, datorita intensitatii deosebit de mari a amprentei emotionale, benefica sau non-benefica. Si de cele mai multe ori, la fiecare reluare si retraire interioara modificam perceptia experientei utilizand submodalitati ale sistemelor de reprezentare interioare. Respectiv daca experienta are o conotatie emotionala non-benefica mai umblam putin la luminozitatea experientei retraite interior si o mai intunecam, modificam nivelul vocilor din inregistrarea interioara a experientei crescand tonalitatea acestora, putem sterge anumite voci si lasa doar cele care critica si tot asa. Astfel ca in mod automat si trairea kinestezica interioara se mareste in forma non-benefica creascand “puterea” experientei de a ma afecta emotional de fiecare data cand o rulez. Acest lucru se poate intampla la persoane care au trecut prin traume de accidente, pierderea unei persoane dragi si apropiate sau prin experiente cu incarcatura emotionala foarte ridicata.

Acest mod de operare se poate explica prin faptul ca fiecare persoana utilizeaza sistemele de reprezentare (SR), inclusiv submodalitatile aferente atat la nivel exterior, prin aducerea si reprezentarea lumii exterioare in interiorul nostru, cat si la nivel interior prin modificarea experientelor deja stocate.

Schematic aceasta functie a sistemelor de reprezentare poate arata asa:

 

Important de mentionat la reprezentarea schematica de mai sus este faptul ca aceasta se refera la persoane care utilizeaza nativ mana dreapta ca fiind cea dominanta. Pentru persoanele cu mana stanga dominanta utilizata nativ se va vedea functiile lobilor in oglinda, respectiv cel stang este al creatiei si emotiei iar cel drept al logicii si analizei, chiar daca pe parcursul cresterii au fost corectate pentru a utiliza mana dreapta curent.

Poate modelul NLP, cu ajutorul tehnicilor sale, sa imbunatateasca modul in care fiecare dintre noi lucram cu experientele? Sigur ca poate! In primul rand prin constientizarea fiecarui proces interior si a modului cum il reprezentam ca fiind experienta exterioara. Apoi prin imbunatatirea strategiilor interioare de a reprezenta, stoca, a interpreta si analiza experienta din punct de vedere interior. In cazul in care experientele au fost facute in momente din trecutul nostru cand nu aveam la indemana instrumentele NLP, acestea pot fi prelucrate prin tehnici de ancorare, reimprint sau alte proceduri NLP care se integreaza pe parcursul nivelului de Practitioner sau de Master Practitioner NLP.

O sa ma opresc deocamdata aici cu descrierea partiala a ceea ce se intampla cu o experienta obtinuta, urmand sa revin in articolele urmatoare cu alte detalii si opinii privind subiectul. Pana atunci te invit, ca de fiecare data, sa te bucuri de un gand plin de intelepciune privind subiectul discutat, ca in citatul de mai jos:

 “Experienta este doar amintirea cailor batute pana atunci in mintea unui calator care merge mereu inainte, intr-un tinut necunoscut.” – Jerome Klapka Jerome

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu