Puterea resurselor interioare

puterea resurselorFiecare dintre noi are o bogatie imensa de experiente diferite si in acelasi timp unice, irepetabile, insa majoritatea lor se pierde pentru ca nu sunt organizate sau pentru ca sunt eliminate de filtrele noastre mentale sau emotionale. Oricare dintre amintirile noastre este o resursa care poate fi o ancora pentru o anumita stare, benefica sau non-benefica. Important pentru noi este sa identificam acele resurse benefice si sa le punem la “treaba” in favoarea noastra, astfel incat sa putem instala si mentine stari benefice pentru un timp cat mai indelungat. Cu siguranta ca si tu ai perceput, din experientele tale de pana acum, faptul ca o stare benefica prelungita iti asigura echilibrul mental si emotional pentru a te simti bine cu tine insuti. Si este deja un fapt demonstrat ca o stare benefica indusa si pastrata ne creste stima de sine proprie, ne influenteaza modul de a actiona, gandi si planifica actiuni cu incredere in noi insine.

Plecand de la prezumtia NLP care ne transmite faptul ca “fiecare dintre noi are in interiorul sau toate resursele de care are nevoie pentru a-si atinge obiectivele”, incerc in cele ce urmeaza sa dezvolt acest subiect deosebit de interesat.

Ce sunt mai exact aceste resurse si cum pot fi ele identificate in interiorul nostru?

Imagineaza-ti pentru o clipa ca te afli intr-o casa mare si familiara tie, la tine, la parinti sau la bunici, in care nu mai stii unde ti-ai pus jucariile din copilarie, bicicleta din adolescenta, hainele cu care sa te imbraci sau uneltele pe care doresti sa le folosesti. Ti s-a intamplat si tie in realitate aceasta? E doar o imagine a ceea ce uneori se petrece si in interiorul nostru. Resursele sunt alcatuite din imagini, sunete, insusiri fizico-motorii si emotii, iar fiecare element din cele mentionate reprezinta baza pentru o schimbare. Resursele interioare sunt cele mai puternice pentru ca sunt ale noastre, insa exista posibilitatea cu tehnici NLP sa modelam de la persoane din jurul nostru anumite resurse de care avem nevoie. De altfel, talentul pe care il poti avea chiar tu, in orice domeniu, reprezinta un set de resurse combinate, ordonate si exersate devenite deprindere automata. Orice comportament, experienta sau raspuns poate servi ca o „resursa” sau o „limitare” in functie de cum se integreaza in restul sistemului.

Solutia pentru orice problema interioara este data de resursele pe care le accesam. Cu toate acestea, solutia nu sta in resursele in sine, ci in identificarea resurselor folositoare intr-un anumit context si aplicarea lor corespunzatoare. Calitati personale precum incredere, perseverenta, rezistenta, sinceritatea, curiozitatea, rabdarea, energia, etc., constituie o baza personala plina de resurse pentru gasirea solutiilor la o gama larga de evenimente. Dar cu siguranta TU stii cel mai bine care sunt resursele de care ai nevoie intr-un anumit context!

Cine are nevoie de aceste resurse si in ce caz? Oricare dintre noi avem nevoie la un moment dat de o anumita resursa, sau de mai multe, pentru a ne modifica stari neplacute sau care nu ne asigura un echilibru interior. Fiecare persoana care are nevoie sa exploreze sau sa depaseasca diverse stari sau situatii cu care se confrunta in evolutia personala si profesionala, poate valorifica si dezvolta puterea resurselor interioare si potentialul propriu.

Cum pot identifica aceste resurse in interiorul meu? Mai intai imi asigur un spatiu si un timp propriu, in care sa fiu cu mine insumi. Apoi imi aleg resursa pe care doresc sa o identific si imi dau voie sa gasesc o experienta avuta in trecutul meu cand am avut, constient sau inconstient, acea resursa. In momentul in care am gasit-o deja constientizez ca ea exista si este a mea. In cazul in care am pregatire NLP, cel putin nivel de Practitioner, pot sa intensific resursa cautata cu ajutorul submodalitatilor, trecand-o prin sistemele de reprezentare si chiar s-o ancorez, prin diferite tehnici invatate la curs, pentru a putea s-o utilizez de cate ori am nevoie.

Pot sa imi activez aceste resurse chiar daca nu am pregatire de specialitate? Recomandarea mea este ca pentru activitati specifice, pentru atingerea de obiective personale sau profesionale care necesita obtinerea de rezultate deosebite, sa se apeleze la consilieri de dezvoltare personala cu pregatire profunda NLP sau coach-i de specialitate, persoane care te pot indruma si monitoriza spre obtinerea rezultatelor dorite. Specialistul NLP, consilierul pentru dezvoltare personala sau coach-ul este persoana care faciliteaza accesul, in cazul in care avem nevoie, la resursele interioare proprii, dezvolta talentele si potentialul uman, imbunatateste calitatea vietii personale si profesionale a celor interesati sa progreseze in plan individual sau colectiv si contribuie la realizarea obiectivelor si aspiratiilor acestora.

Sunt si alte tehnici speciale care ma pot ajuta in descoperirea puterii resurselor interioare? Descoperirea si constientizarea resurselor interioare se poate realiza atat la nivel mental cat si spiritual.

Explorarile mentale, proiectiile mentale, identificarea si transferul de resurse, simulari, interviuri structurate si semistructurate sunt tot atatea metode, la nivel mental, de a scoate la suprafata resursele interioare. Hipnoza sau inducerea starilor de transa sunt de asemenea tehnici speciale de identificare si potentare a resurselor interioare. Chiar “parintele” hipnozei  Milton H. Erickson (1901-1980) considera ca hipnoza este o stare de constiinta unica si deosebita, care permite accederea la resursele interioare ale inconstientului subiectului. Aceste tehnici pot fi efectuate, dupa caz si recomandarea specialistilor, cu sau fara ajutorul unor persoane instruite in domeniul respectiv.

Nivelul spiritual acopera tehnici specifice formate din meditatii de conectare interioara sau spirituala, de vindecare si de relaxare, meditatii care ne pot ajuta sa ne energizam rapid si sa ne regasim resursele interioare de buna dispozitie si de manifestare a tot ceea ce este benefic si luminos. De altfel, aceasta stare interioara extraordinara, plina de o multitudine de resurse interioare, o numim stare de rezonanta cu tot ceea ce ESTE. Starea de rezonanta este o meta-stare in care avem acces la toate resursele noastre in forma constienta si de plenitudine a capacitatilor noastre.

La ce ma ajuta faptul ca stiu de aceste resurse interioare si cum ma imbogatesc ele? Un beneficiu ar fi ca utilizand resursele interioare la capacitatea maxima si in mod constient sunt pregatit sa actionez intr-o stare de performanta la momentul potrivit, la locul potrivit si in modul potrivit. Ma ajuta sa imi accesez cu usurinta creativitatea si intuitia pentru a ma adapta si pentru a-mi folosi cunostintele in procesele de continua schimbare. Imi pot focaliza atentia asupra sarcinilor pe care le am de realizat si astfel erorile sunt reduse, ceea ce imi poate asigura un echilibru intre viata personala si cea profesionala. Experienta mea personala si a altor persoane cu care interactionez mi-a demonstrat faptul ca utilizand resursele interioare benefice in mod constient obtin mai multe rezultate in mai putin timp si pot lua decizii clare, respectand in acelasi timp si pe cei cu care relationez.

Sunt sigur ca te-am convins  de puterea pe care o avem in interiorul fiecaruia dintre noi si de faptul ca “teritoriul” legat de “harta” recunoasterii si constientizarii resurselor interioare este una deosebit de bogata si plina de provocari. In acelasi timp utilizarea acestei puteri a resurselor interioare ne aduce multe beneficii in mentinerea unui echilibru in sistemul corp-minte-spirit. Si asa cum te-am obisnuit deja te invit sa te bucuri de gandurile unei mari personalitati a psihoterapiei si hipnozei:

Exista lucruri pe care le stiti, dar nu stiti ca le stiti. Cand veti sti ceea ce nu stiti, atunci va veti schimba.” – Milton H. Erickson

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu