Schimbarea generativa cu NLP (I)

De cand am inceput inscrierile la cursurile de NLP Practitioner, atat la Iasi cat si la Piatra Neamt, mi se trimit intrebari de genul: “Cat de profunda va fi schimbarea in urma cursului?”, “Imi va afecta relatiile cu persoanele aflate momentan in jurul meu?”.

O sa abordez acest subiect mai vast si deosebit de interesant, din punctul de vedere al schimbarii interioare de tip corectiv versus schimbare generativa, insa m-am gandit ca ar fi benefic daca in prima parte a acestui articol as mai clarifica putin aspectele schimbarii printr-o viziune proprie.

In primul rand consider ca este important ca fiecare dintre noi sa fie constient de faptul ca nu exista numai o singura versiune a ceea ce ar trebui sa fie Schimbarea. Schimbarea este o constanta a Universului in care traim, a Vietii in sine, fie ca ne referim la viata materiala, energetica sau informationala. Oamenii au nevoie sa inteleaga schimbarea interioara si sa-si clarifice ceea ce inseamna aceasta pentru fiecare pentru ca asa e natural si ecologic sa se intample.

Schimbarea interioara este o experienta absolut personala si deosebit de profunda, in intreg sistemul corp-minte-spirit, implicand o multitudine de niveluri interioare si care nu poate fi comparata de la o persoana la alta.

Atunci cand Schimbarea apare in viata ta, din cauza unui eveniment exterior sau a unei experiente emotionale interioare, poti sa o percepi ca o treapta a evolutiei tale interioare, ca o invitatie la a mai urca o treapta pe spirala evolutiei si poti s-o faci cu incredere ca este timpul si momentul potrivit pentru tine.

Schimbarea interioara este abordata diferit de fiecare persoana in parte pentru a se potrivi in primul rand propriului “scenariu de viata” ca parte din proces, al cadrului/contextului propriu, precum si luand in calcul universul de experiente apartinand triadei corp-minte-spirit.

De aceea, atunci cand apar, conflictul interior si neintelegerea sunt inevitabile si fundamentale, insa fac parte dintr-un proces natural de clarificare intre partile interioare. Scopul initial al fiecareia dintre partile interioare fiind intotdeauna pozitiv pentru persoana in cauza. Important de analizat este ceea ce fiecare parte interioara doreste sa protejeze pentru a putea evita conflictele interioare care duc la incongruenta emotionala. Iar aici NLP iti poate darui tehnici de „integrare a Partilor” care sunt deosebit de benefice in obtinerea unui echilibru, a unei congruente interioare.

Schimbarile de sus in jos pe nivelurile neuro-logice (apartenenta, identitate, valori, convingeri/crezuri, abilitati, comportamente, mediu) aduc cu ele, datorita puterii pe care noi insine le-o dam acelor niveluri interioare, mai mult angajament si consecventa decat o abordare a schimbarii in sens invers, de jos in sus.

O reprezentare schematica a nivelurilor neuro-logice (Piramida lui Dilts), care se studiaza la nivelul de NLP Practitioner, o regasesti mai jos:

Cu siguranta o abordare ca cea descrisa mai devreme este mult mai benefica decat o schimbare autoritara,  centralizata, sau o abordare de genul laissez-faire, aceste variante implicand obtinerea de conflicte interioare si incongruenta.

Schimbarea interioara implica rareori o singura inovatie punctuala datorita caracterului sistemic al triadei corp-minte-spirit. De cele mai multe ori apare un efect de unda al schimbarii declansate. Ceea ce doresti sa schimbi este atat de inradacinat in sistemul cu parti interioare care interactioneaza incat daca acel ceva se schimba, atunci exista o mare probabilitate ca vor aparea schimbari si in celelalte parti. Acest aspect este deosebit de important in modul ecologic in care gandim actiunile noastre atat la nivel personal organic, mental sau spiritual cat si la nivel sistemic exterior, al familiei, al comunitatii din care facem parte, al universului nostru relational sau energetic informat.

Schimbarea efectuata cu tehnicile NLP trebuie sa fie rapida si placuta. Insa pentru a culege roadele dulci ale schimbarii benefice este esential sa perseverezi, sa exersezi pana noul proces este integrat neuronal si energetic ca fiind parte din programele mentale proprii.

Exista multe motive valide pentru care oamenii nu reusesc sa implementeze schimbarea interioara si nu e vorba intotdeauna de rezistenta la schimbare. De asemenea nu e realist sa te astepti ca odata cu tine toata lumea din jurul tau sa se schimbe.  Aici se potriveste cel mai bine maxima urmatoare: “Nu uda stancile ca sa creasca!”. Cu siguranta ca in urma parcurgerii unui curs de dezvoltare personala, asa cum este si nivelul minim de NLP Practitioner, tu ai in tine toate resursele sa te adaptezi si sa intelegi reactiile celorlalti astfel incat sa poti controla reactiile proprii fara ca acest fapt sa te mai afecteze emotional. Exista insa posibilitatea ca persoane care le aveai in anturajul tau inainte de schimbarea interioara si personala, dupa realizarea schimbarii sa le consideri mai putin benefice mental sau energetic si sa renunti la acestea, sau chiar aceste persoane sa inceapa sa “dispara” din viata ta. Important este, in opinia mea, ca poti sa-ti alegi in mod constient cine sta langa tine si cum te influenteaza mental si energetic acest lucru si mai ales sa-ti asigure un plan si un suport benefic de evolutie mentala si spirituala la nivelul la care tu il doresti.

In partea a doua a articolului o sa dezvolt cum putem utiliza schimbarea reactiva si cea generativa in beneficiul fiecaruia, insa pana atunci iti propun sa meditezi la gandul urmator:

Schimbarea este un proces si nu un eveniment” – Michael Fullan

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu