Sensul personal si evolutia

sensul personalBine te-am regasit la o noua analiza a unei mici parti din universului interior, iar astazi m-am gandit sa abordam impreuna conceptul de sens personal din perspectiva NLP si rolul acestui sens personal in evolutia fiecaruia dintre noi.

Mai intai o sa te invit sa iti dai voie sa lasi gandurile deoparte, sa te focusezi pe Eul tau interior si sa explorezi existenta unui sens personal in modul in care mintea ta abordeaza viata. Ia-ti timpul de care ai nevoie si linistea interioara pentru a explora cat mai adanc in interiorul Eului tau propriu. Ce raspunsuri ai primit? Ai reusit sa identifici sensul personal in ceea ce faci si in modul cum faci legat de toate aspectele vietii tale? Exista un sens personal in jobul pe care il ai acum, in modul in care iti planifici viitorul sau chiar in activitatile tale cotidiene? Iti recomand chiar ca raspunsurile primite din interiorul tau sa le notezi pe ceva pentru a fi analizate mai tarziu.

Sensul personal al vietii. Aceasta notiune a fost dezvoltata de Carl Gustav Jung (1875-1961), la inceputul secolului XIX, iar la acel moment incearca sa dea un inteles dezvoltarii individuale catre autonomie si implinire. Carl Gustav Jung sustinea existenta unui continut obiectiv al psihicului (Sine) cu care Eul intra in relatie in procesul de individuare. Tot renumitul fondator al psihologiei analitice mai mentiona faptul ca auto-actualizarea continuturilor obiective ale Sinelui conduce la o identitate stabila si continua a Eului.

Revenind la abordarea conceptului de sens personal, care ar fi aceasta din punctul tau de vedere? Cum te-ai gandi la el si cum l-ai structura?

Unii oameni stiu de cand sunt tineri care este acest sens personal profund. Unii isi doresc sa fie aviatori, sa zboare si sa se simta liberi, altii isi doresc sa fie medici sau asistenti medicali sa poata ajuta alte persoane in jurul lor, unii isi doresc sa fie educatori, profesori astfel incat sa “lumineze” alte persoane, iar mai nou unii poate isi doresc sa fie vedete, scriitori sau oameni de succes.

Majoritatea insa isi descopera sensul personal din mers, pe parcurs ce ating anumite praguri de dezvoltare mentala sau de evolutie interioara. Un mod prin care poti constientiza sensul tau personal este descoperirea si analiza tiparelor din viata ta. Ce anume ma pasioneaza? Ce anume ma mentine pe directia mea si ma stimuleaza? Ce anume conteaza cu adevarat pentru mine? Ce valori interioare caut sa transmit celor din jurul meu sau le apar cand acestea sunt subminate? Ce lucruri ma bucura si imi aduc o stare de congruenta? Ce ma motiveaza la nivelul profund al esentei mele sa urmez un nivel de pregatire sau sa imi proiectez obiectivele mele?

Persoanele care au integrat notiuni NLP stiu deja faptul ca viata noastra se organizeaza in tipare (pattern-uri) iar viziunea despre sine chiar daca uneori este inconstienta, influenta sa este deosebit de prezenta si da un sens personal evolutiei proprii. De cele mai multe ori viziunea despre propria viata se construieste pornind de la credinte si valori, astfel ca o viziune despre cum imi construiesc si traiesc viata incorporeaza multe din identitatea unei persoane. Iar unele aspecte, analizate din prisma nivelurilor neurologice din NLP, se pot situa chiar dincolo de identitate. Mai multe aspecte privind nivelurile neurologice dezvoltate de Robert Dilts poti citi si aici.

Cu siguranta ca poti sa te intrebi, ca si mine de altfel, ce se intampla cu persoanele care nu detin la un moment dat un nivel minim de baza sustinut, cum e hrana, caldura, securitate fizica, elemente fara de care nu am supravietui, conform teoriei lui Maslow. Unde este situat acest nivel al sensului personal si ce rol joaca?

Schematic am putea reprezenta situarea sensului personal ca in imaginea de mai jos:

sensul personal

Desigur ca sensul personal, in mod analitic, ar trebui sa depaseasca nevoile fundamentale. Nevoia de a avea o viziune personala nu poate fi implinita daca toata energia a fost cheltuita pentru a asigura nivelul bazal. In acelasi timp putem sa ne gandim la faptul ca sensul personal exprima in mod fundamental sinele profund, ceea ce pentru unii oameni acesta reflecta spiritualitatea, pentru altii acest sens consta in esenta valorilor pe care le respecta, a credintelor cele mai profunde sau la chintesenta felului lor de a exista. Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca la anumite persoane sensul personal implica nivelurile neurologice cele mai inalte, credinte, valori, identitate, spiritualitate, astfel ca sunt persoane care renunta de buna voie la elemente de baza ale vietii pentru a se dedica sensului personal, viziunii personale sau misiunii lor. Aici putem da exemple ca fiind calugarii asceti, cercetatorii pasionati, exploratorii care de multe ori isi pun viata in pericol punand sensul personal si misiunea proprie a acestei vieti fara a se gandi la consecintele fizice de supravietuire ce pot aparea.

Ce se intampla daca nu mi-am gasit inca sensul personal?

O varianta ar fi sa mergi in continuare pe vechile tipare comportamentale si sa urmezi vechiul curs al vietii „navigand” fara un far calauzitor si lasandu-te in voia “valurilor”. E o decizie de care trebuie sa fii constient si sa ti-o asumi!

O alta varianta ar fi sa te asculti in interiorul tau si sa te valorizezi mai bine punand Sinele propriu deasupra Ego-ului si urmarind “firul calauzitor” care te-a indemnat intotdeauna sa te indrepti intr-o directie dorita sufletului tau. Un prim pas ar fi sa-ti iei din cand in cand timpul necesar si linistea aferenta pentru a evalua istoria ta personala si a gasi credintele care te-au modelat si adus la acest nivel la care esti astazi. Sa descoperi in interior ce poti darui universului din jurul tau, din ceea ce esti, la momentul in care esti si cum poti dezvolta prin invatare si aplicare ceea ce tu poti aduce benefic vietii.

Ideea de baza cu care doresc sa inchei acest material este ca sensul personal imprima o anumita directie alegerilor noastre, uneori constienta alteori subconstienta, coordoneaza actiunile astfel incat exista o congruenta intre ceea ce suntem si ceea ce facem, spre a deveni ceea ce dorim.

Descoperirea acestui sens echilibreaza evolutia si intreaga personalitate proprie si da o orientare catre o destinatie a vietii noastre pe care ne-o dorim.

Daca ar fi acum, sau din cand in cand asa cum tu simti, sa reiei intrebarile si sa raspunzi la ele in cel mai profund si sincer mod, ce raspunsuri ai descoperi? Ce anume ma pasioneaza? Ce anume ma mentine pe directia mea si ma stimuleaza? Ce anume conteaza cu adevarat pentru mine? Ce valori interioare caut sa transmit celor din jurul meu sau le apar cand acestea sunt subminate? Ce lucruri ma bucura si imi aduc o stare de congruenta? Ce ma motiveaza la nivelul profund al esentei mele sa urmez un nivel de pregatire sau sa imi proiectez obiectivele mele?

Sunt ele raspunsurile diferite fata de prima data cand le-ai obtinut? Te-a ajutat acet material sa-ti clarifici anumite aspecte legate de sensul personal si evolutia ta?

Te astept cu feedback si opinii, insa pana atunci ca de fiecare data doresc sa te invit sa reflectezi la citatul de mai jos:

O viziune este un far calauzitor care-ti lumineaza calea odata ce l-ai vazut. Un scop este ceea ce-ti propui atunci cand nu poti vedea aceasta viziune.” – Thomas J. Leonard

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu