Simturi vs. sisteme de reprezentare

NLP este preocupata de felul in care gandurile, emotiile, experientele interne si comportamentele noastre se organizeaza si se interconecteaza, cu alte cuvinte este preocupata sa investigheze si sa descopere, printre altele, care este structura profunda a vietii mentale precum si articulatiile existente intre diferitele componente ale acesteia.

Este important de mentionat ca, in structurarea conceptie sale asupra modului de functionare a mentalului, NLP acorda cea mai mare atentie si importanta proceselor senzoriale si reprezentarilor interioare sub forma sistemica.

Daca nu ai aflat inca, e la fel de important sa stim ca fiecare dintre noi are un sistem de reprezentare preferat. De exemplu, atunci cand invatam ceva nou, unii prefera sa vada imagini, altii sa auda cum se face, sa simta acel lucru, sa-l guste sau sa-l miroase daca este posibil. Mai pe scurt, VAKOG. Astfel, sistemul prin care persoana respectiva isi culege si sedimenteaza informatia pe harta mentala poate fi vizual (V), auditiv (A), kinestezic intern (Ki) sau extern (Ke), olfactiv (O) sau gustativ (G). Nici un sistem nu este mai bun decat celalalt. O persoana poate avea un sistem de reprezentare dominant, pe care il utilizeaza cel mai des, si sisteme de reprezentare secundare. Printr-o constientizare interioara putem sa dezvoltam, in timp, lucrand cu fiecare sistem de reprezentare secundar astfel incat sa beneficiem de o bogatie de experiente in acelasi moment, aceasta ducand la o harta interioara mai complexa si completa.

O persoana neavizata ar putea spune ca simturile sunt egale cu sistemele de reprezentare. Numai ca o diferenta majora intre cele doua este faptul ca folosim simturile in afara pentru a percepe lumea si in interior pentru a ne reprezenta experientele. Sistemele de reprezentare sunt corespunzatoare principalelor modalităti senzoriale si pot fi utilizate ca facand referire la extern cu notatia suplimentara (e) sau intern (i). Sistemul vizual  este folosit in afara (Ve) atunci cand privim realitatea sau intern (Vi), atunci cand vizualizam pe plan mental, in aceeasi maniera, sistemul auditiv (A) se divide in cel extern si cel intern. Sistemul kinestezic (Ke) extern include senzatii tactile, de temperatura sau textura. Kinestezia interna (Ki) cuprinde senzatii amintite, emotii, senzatii interne si constiinta corporala.

Sistemele de reprezentare ne ajuta pe fiecare dintre noi sa aducem in interior, pe harta proprie, si sa prelucram lumea exterioara asa cum o percepem. Dar in acelasi timp ne ajuta sa si aratam celorlalti lumea noastra interioara utilizand aceleasi canale, dar asta o sa vedem cum, in articolele viitoare.

Ca si subiect de meditatie iti recomand urmatorul citat:

Acolo unde straluceste privirea e de prisos diamantul.” – V.Hugo

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu