Spiritualizarea nivelelor logice

niveluriBine te-am regasit intr-o noua incursiune speciala in lumea minunata a Programarii Neuro-Lingvistice (NLP). Astazi voi aborda intr-o maniera proprie, asa cum te-am obisnuit de fiecare data, un subiect deosebit de interesant legat de nivelurile logice sau neuro-logice, asa cum apar in diverse materiale de specialitate, si legatura lor cu anumite nivele energetice si spirituale.

Asa cum am specificat si in articolele mele anterioare, si cum o realizez de altfel si la cursurile de NLP, imi doresc o abordare holistica a elementelor de NLP, abordare care sa includa sistemul corp-minte-spirit. O astfel de abordare voi avea si astazi, legata de nivelele logice ale lui Robert Dilts.

Modelul nivelelor logice in forma sa originala a fost propus de Robert Dilts, unul dintre expertii si in acelasi timp trainer de top in NLP. Modelul pe care il gasim in litaratura NLP si sub titulatura de “Piramida lui Dilts” a fost sintetizat de autor dupa adaptarea conceptului de „nivele logice” propus de Gregory Bateson.

Gregory Bateson (1904-1980) ca si specialist in teoria sistemelor, a identificat sisteme neurologice diferite si complementare ale schimbarilor si invatarii si le-a ordonat  dupa niveluri. Bateson a recunoscut influenta fiecarui nivel, unul asupra altora, in special o mai mare incidenta a nivelurilor mai mari peste nivelurile mai mici, asemanator efectului de cascada.

Robert Dilts a structurat aceste nivele si a observat ca schimbarile aduse la nivelurile inferioare nu sunt intotdeauna de durata, nici nu reprezinta o garantie ca vor afecta pe cele superioare. Insa efortul de a face o schimbare la nivelurile superioare va duce la o aliniere a tuturor nivelelor si la o modificare de durata si congruenta sistemica. Structura nivelelor a avut initial doar sase niveluri, apoi Robert Dilts a reconfigurat-o la sapte niveluri.

Exemplificarea schematica a modelului nivelurilor logice, in variantele sale cele mai apropiate de momentul actual, se poate vedea mai jos:

Piramida Dilts 

Descrise in cateva cuvinte, aceste niveluri ar putea fi sintetizate dupa cum urmeaza:

Mediu: ceea ce ne inconjoara, oamenii, locurile, lucrurile, la ce anume reactionam. Unde, cand, cu cine.

Comportament: actiunile noastre legate de mediu si context. Ceea ce facem.

Abilitati: aptitudinile noastre, deprinderile, strategiile. Cum facem.

Convingerile, valorile, regulile si credintele noastre, limitarile noastre. De ce si pentru ce facem sau nu facem ceva.

Identitate: Eul propriu, esenta individuala la care facem apel. Cine suntem.

Apartenenta: parte din ce anume, sistemele la care facem referire. Parte din ce.

Misiune: conexiunea cu Universul, spiritualitatea, ceea ce este dincolo de noi. Pentru ce scop.

Robert Dilts a gandit, la momentul respectiv, acest model ca apartinand unui sistem dual minte-corp.

Propunerea mea este de a extrapola modelul si a-l adapta la triada minte-corp-spirit legand modelul lui Dilts de sistemul energetic uman bazat pe cele sapte chakre.

Dar ce sunt chakrele? Si pun aceasta intrebare si voi aduce explicatiile aferente pentru persoanele care nu sunt familiarizate cu literatura esoterica sau nu au fost interesate de latura energetica umana.

Conform Wikipedia, Chakra este un cuvant din limba sanscrita care se traduce prin roata sau cerc. Chakra este un concept filosofic care se refera la vartejuri in forma de cerc care, conform medicinei indiene traditionale, ar exista in corpul uman. Desi exista multi sustinatori contemporani ai conceptului, din cauza naturii subtile a subiectului, stiinta moderna nu a dovedit existenta sau inexistenta chakrelor. Omul comunica cu mediul inconjurator prin intermediul chakrelor. Ele asigura un permanent schimb de energii subtile care au rolul de a mijlocii comunicarea in orice situatie. Din fiecare chakra radiaza un anumit numar de canale energetice („nadi”) cunoscute in traditia yoghina sub numele de petale sau spite energetice. Clarvazatorii sustin adeseori ca vad chakrele ca niste focare de lumina subtila distinct colorate care au un numar diferit de petale, care pornesc dintr-un punct central.

Chakrele sau centrele energetice principale sunt sapte la numar, sunt dispuse de-a lungul coloanei vertebrale (din crestetul capului pana la baza coloanei vertebrale).

O reprezentare schematica a modului cum sunt repartizate chakrele poate fi regasita in imaginea urmatoare:

chakre 

Extrapolarea propusa de mine se bazeaza pe faptul ca nivelurile logice sunt doar o creatie mentala, fara a putea fi determinate fizic si ca pot fi puse intr-o reprezentare vizuala ca in imaginea urmatoare:

Chakre vs Dilts

Chakra Radacina este legata de instinct, securitate, supravietuire si deasemenea de potentialitate umana. Ceea ce ne asigura sau ne sprijina sa cautam mental un Mediu propice in care sa ne desfasuram activitatea. Ea este simbolizata printr-o floare de lotus cu 4 petale si culoarea reprezentativa este rosu.

Chakra Sacrala este simbolizata printr-o floare de lotus cu 6 petale, si corespunde culorii portocalie. Aceasta chakra guverneaza mental creativitatea, emotional guverneaza bucuria si spiritual guverneaza entuziasmul. Legatura sa de nivelul Comportamentului se datoreaza naturii relatiilor, iar in cazul in care comportamentul este scapat de sub control sau lasat la nivelul instinctelor lasa loc posibilelor situatii de violenta, dependente, nevoile emotionale de baza sau chiar placerea.

Chakra Plexului Solar este simbolizata printr-o o floare de lotus cu 10 petale, culoarea corespundenta fiind galbena. Conexiunea cu nivelul Abilitatilor este data de elementele de putere personala, frica, anxietate, formarea unei opinii, introversiune si tranzitia din emotii de baza si simple la cele complexe. Mental la acest nivel se coaguleaza puterea personala, emotional guverneaza expansivitatea iar spiritual guverneaza tot ce inseamna crestere si dezvoltare.

Chakra Inimii este simbolizata printr-o floare de lotus cu 12 petale, iar reprezentarea este de culoare verde. Datorita faptului ca aceasta chakra guverneaza mental pasiunea si spiritual guverneaza devotamentul poate fi extrapolata nivelului de Credinte, Valori si Crezuri. Acestea, crezurile si valorile ne asigura regulile si credintele noastre, limitarile noastre, respectiv motivatia de ce si pentru ce facem sau nu facem ceva.

Chakra Gatului este simbolizata printr-o floare de lotus cu 16 petale, de culoarea albastra deschisa sau turcoaz. Aceasta chakra guverneaza elemente specifice ca expresivitatea de sine si comunicatia, la fel cum nivelul Identitatii fiecaruia dintre noi comunica despre Sinele nostru, despre ceea ce dorim sa iasa la suprafata despre noi insine, implica nivelul de  independenta interioara si gandirea fluenta despre sine.

Chakra “celui de-al treilea ochi” este simbolizata de o floare de lotus cu 2 petale si corespunde culorilor violet, indigo sau albastru inchis. Asa cum aceasta chakra implica echilibrul partii superioare si inferioare si increderea in ghidarea din interior, la fel si nivelul de Apartenenta este legat de de accesul intuitiei, de constiinta unei conexiuni mentale la un nivel intuitiv la toate sistemele din care facem parte, precum familia, societatea, limba, tara, continentul, cultura, religia, etc.

Chakra Coroanei este simbolizata de o floare de lotus cu 1000 de petale, este localizata la coroana capului, iar culoarea reprezentata este alba. Asa cum aceasta chakra coroana este legata simbolic cu meditatia, la fel si nivelul Misiunii personale implica o actiune mentala de legatura atat cu spiritul propriu cat si cu constiinta universala si unitara, de a gasi raspunsul la intrebarea magica pe care fiecare si-a adresat-o macar odata in viata sa: “Care este scopul venirii mele aici si ce trebuie sa fac in aceasta trecere?”

Cu siguranta ca la punctul meu de vedere pot fi aduse argumente pro sau contra si ca fiecare poate avea un punct de vedere diferit sau apropiat cu al meu. De aici si frumusetea acestei vieti, suntem cu totii diferiti si unici! Important, in opinia mea, este sa constientizam faptul ca atat la nivelurile energetice al chakrelor cat si la nivelurile logice este benefica o armonizare interioara continua si permanenta din care descoperim congruenta cu noi insine si cu exteriorul universului.

Astept opinia ta legata de subiect cu mare interes, insa pana atunci doresc sa inchei cu un citat, asa cum o fac de fiecare data, ca si subiect de meditatie pana data viitoare:

Intotdeauna tinteste catre o armonie completa a gandului, cuvantului si faptei. Intotdeauna tinteste catre purificarea gandurilor si totul va fi bine.” – Gandhi

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu