Spiritul Uman

Asa cum se intampla des, atunci cand mi-a placut o carte sau m-a marcat in procesul propriu de evolutie, din cand in cand o mai recitesc cu drag. Pe langa faptul ca perceptia asupra materialului lecturat este permanent alta, redescoper fatete interesante ale aspectelor tratate.

Astazi m-am gandit sa impartasesc cu tine idei si concepte despre spiritul uman, asa cum au fost ele descrise intr-o carte deosebita, Putere versus forta de David R. Hawkins, in care autorul trateaza determinantii ascunsi ai comportamentului uman.

Ce semnificatie are pentru tine, acum cand citesti, termenul  spirit? Poate fi curaj, tenacitate, angajament, excelenta, onoare sau respect, iar lista poate continua cu ceea ce tu vrei si poti simboliza prin acest termen.

Daca privim surse documentate si accesibile,  aflam urmatoarele: “Cuvantul Spirit (din latina spiritus „respiratie”) are mai multe intelesuri diferite si conotatii, toate referitoare la o substanta non-corporala contrastand cu corpul material. Spiritul unei fiinte umane este astfel animarea, principiul vital sau sensibilitatea din acel individ, similar cu sufletul considerat a fi sediul puterii mentale, intelectuale si emotionale. (…)” . Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Spirit_(filozofie)

A inspira, cum superb spune David R.Hawkins, presupune a umple cu spirit. Asa cum stim ca lipsa spiritului in ceea ce facem sau ne propunem inseamna descurajare, deprimare si implicit lipsa de speranta care se transforma in infrangere. De altfel, in opinia mea, aceasta prima lectie, de a inspira oameni, actiuni si fapte, ar trebui sa fie obligatorie la orice curs de management sau chiar de dezvoltare personala. Pentru ca atunci cand dorim ca noi insine sau persoanele din subordine sa intre in spiritul unei idei sau actiuni, de fapt dorim sa umplem de energie creatoare benefica atingerii rezultatului asteptat.

Astfel, putem spune ca spiritul echivaleaza cu Viata, energia vietii poate fi numita spirit, asa cum frumos spune autorul cartii.

Deosebit de important mi se pare faptul ca daca unei persoane ii lipsesc sau poseda intr-o mica masura acele calitati pe care le numim spirituale, acea persoana devine lipsita de umanitate, respect de sine sau pentru ceilalti, de iubire, putand fi egoista, tiranica sau chiar violenta. La fel de important de remarcat este faptul ca ne putem modela spiritul pe parcursul vietii functie de vointa proprie. ”Spiritele mari se nasc  adesea din nevoie” dupa cum frumos ne transmite, din trecut, poetul Mihai Eminescu.

Omul reuseste sa perceapa frumusetile, interioare sau exterioare lui, numai pentru ca este dotat cu spirit. Daca spiritul se deterioreaza, omul este in pericol nu numai pentru ca poate ramane victima si sclavul materiei dar si pentru ca viata sa, poate, nu va mai avea alt sens, iar usa infinitului se va inchide inaintea lui.

O sa inchei acest articol, asa cum te-am obisnuit deja, cu un citat la care sa meditam din cand in cand: “Adevarata fericire consta in fapte ale spiritului, si nu in cele ale trupului.” – Emily Dickinson

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu