Starile cerebrale

In orice moment dat al stimularii creierului, se produc sute, poate chiar mii de stari energetice diferite. Unele dintre acestea sunt electrice, dupa cum arata masuratorile EEG. Altele sunt biochimice sau magnetice si mai mult ca sigur ele includ stari despre care nici macar nu se stie, inca. Fiecare gand sau sentiment are o stare cerebrala corespondenta sau un profil electric ori biochimic.
Starile cerebrale au fost impartite in sapte categorii. Exista unele neintelegeri cu privire la locul unde se termina o stare cerebrala si unde incepe urmatoarea, dar, in general, neurologii folosesc urmatoarea schema:


Beta foarte inalta = 35 – 150 Hz
K – complex = 33 – 35 Hz
Beta superioara = 16 – 32 Hz
Beta = 12 – 16 Hz
Alfa = 8 – 12 Hz
Theta = 4 – 8 Hz
Delta = 0,5 – 4 Hz.
Pornind de la cel mai de jos nivel de activitate a creierului, gasim delta care incepe la 0,5 Hz si merge pana la 4 Hz. Asta se intampla cand in creier exista cantitatea cea mai mica de energie. Cand activitatea EEG cade sub 0,5 Hz, sunteti clasificat ca avand creierul mort (coma).
Delta este domeniul somnului. In cele mai scazute niveluri ale deltei, nu exista imagini mentale si nici constiinta corpului fizic. Cei mai multi oameni dorm in aceste stari delta. Totusi, unii practicanti notabili ai meditatiei, pot avea experienta diferitelor stari la un loc. Intr-o „stare meditativa” intr-atat de profunda, persoana este adormita si totusi complet constienta. Asemenea persoane au relatat ca erau constiente de ele insele, nu ca persoana sau corp, ci mai degraba ca un punct de „constiinta calma”. Este o stare foarte neobisnuita si nu exista un cuvant pentru el in vocabularul actual.
Mergand mai sus de delta, intram in theta. Aici neuronii trans-duc energie cu o rata mai mare decat in delta, iar masuratoarea EEG devine mai activa. In theta exista imagini. Ele pot fi vazute aievea, iar in unele stari theta mai joase este foarte putina constientizare, sau deloc, a corpului fizic. Corpul fizic poate percepe corpul fizic ca un camp de energie sau ca si cum parti din corp ar pluti in aer, neconectate cu celelalte parti. Lista cu posibilele „anomalii” ale corpului in stare theta este destul de lunga. Nu vrem sa spunem ca toti oamenii percep alterari ale corpului, ci doar ca asemenea schimbari pot avea loc la nivelurile profunde ale starii theta.
Experienta interna pe care o poate avea cineva pe parcursul activitatii theta, pare sa fie cea mai importanta realitate perceputa. Realitatea externa de extensie mai mare sau mai mica, pur si simplu nu este experimentata. Theta este starea ideala pentru anumite tipuri de invatare rapida, auto-programare si psiho-imunologie (auto-vindecare). Pe parcursul acestei carti, veti invata cum sa generati activitate theta si cum sa folositi aceasta puternica stare in propriul vostru avantaj.
Urmatoarea stare mai inalta, mai inalta in termeni de frecventa electrica, este alfa. Aceasta a devenit cunoscuta indeajuns datorita biofeedback-ului. In stare alfa, spre deosebire de theta si delta, persoana este constienta de corpul sau. Corpul este relaxat, tocmai de aceea exercitiile in alfa sunt atat de eficace in managementul stresului. Antrenand o persoana sa produca unde alfa la comanda, aceasta va putea reduce semnificativ nivelul stresului din viata sa. Din punct de vedere neurofiziologic, pentru cei mai multi oameni este greu sa experimenteze stari de agitatie si stres in alfa sau in theta. De asemenea, este demonstrat faptul ca alfa accelereaza procesul invatarii. Alfa imbunatateste tehnicile de invatare, tehnici precum metoda Lazanov (numita uneori super-invatarea), accelereaza mult invatarea limbilor straine. In general, starea alfa reduce stresul legat de invatare.
Urmatoarea stare cerebrala este beta. Ea este caracterizata de o stare inalta de vigilenta. Starea noastra normala de veghe este generata de aceste niveluri de activitate beta.
Urmeaza beta inalta, o stare de si mai mare vigilenta. Pare sa fie legata de anumite stari de anxietate.
La 33 de Hz gasim starea numita K-complex si ea apare de obicei in scurte izbucniri. Exista ceva speculatii cu privire la aceasta frecventa. Multi simt ca este caracteristica experientelor de tip „a-ha!” de inalta creativitate.
Pentru ca cercetarile in ceea ce priveste activitatea beta super inalta sunt abia la inceput, nu exista studii extensiv controlate. Relatari empirice ale unor cercetatori arata ca unele dintre aceste stari beta super inalta produc fenomene precum „experiente in afara corpului”, activarea Kundalini (energie puternica pluteste in sus prin sistemul nervos central, in creier si in afara sistemului nervos periferic) si alte stari dinamice psiho-spirituale.
Cercetarile au aratat ca oamenii au un profil unic al starilor cerebrale. Altfel spus, nu exista doi oameni la fel in ceea ce priveste modul in care creierul lor proceseaza tiparele de unde cerebrale.

Capacitate creativa fundamentala a creierului poate fi, din toate motivele practice, infinita.” – George Leonard

preluare din „Starile cerebrale” – C. Thomas Kenyon

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu