Starile interioare ale personalitatii (I)

Am aratat intr-un articol scris cum personalitatea este, de fapt, cheia modului de a reactiona la o situatie sau alta, este un cod al identitatii, bazat pe valori, convingeri, abilitati si comportamente. Doar ca poate o sa fii surprins sau nu de faptul ca, la o analiza mai atenta a ceea ce TU ESTI din punct de vedere mental, o sa regasesti comportamente, abilitati si convingeri asemanatoare sau chiar identice cu a unor persoane ce au avut un rol determinant in perioada primilor ani de crestere.

O sa te rog acum sa-ti dai voie sa iti amintesti de cate ori ai observat la tine gesturi, replici sau comportamente care seamana cu ale parintilor tai. Ai observat aceste asemanari la gesturi, limbaj sau comportament cu parintii lor si la cei din jurul tau? In cazul in care ai un copil, de cate ori l-ai vazut pe acesta cum imita parintii sai? Cu siguranta, daca ai gasit raspunsul si acesta a fost pozitiv, exista si o explicatie fundamentata stiintific. Iar cel care a inceput studiile privind starile interioare ale Eului si este considerat parintele Analizei Tranzactionale (A.T.) este dr. Eric Berne (1910-1970).

Ce face mai exact ca un copil, adolescent sau chiar adult sa “copieze” de la parinti gesturi, expresii de limbaj, posturi ale corpului, tonalitati, chiar stari emotionale in anumite momente ale unei experiente? Sunt doar strategii interioare modelate de catre orice copil de la adultii care au jucat un rol primordial in cresterea lui sau lucrurile sunt mai profunde decat atat?

Asa cum deja stim din studiile de specialitate dar si de fiecare dintre noi prin experientele proprii avute pana la aceasta varsta, creierul functioneaza ca un aparat de inregistrat de inalta fidelitate. Experientele inregistrate si sentimentele asociate cu ele sunt disponibile rememorarii si retrairii prezente intr-o forma la fel de vie ca atunci cand s-au petrecut. Emotiile sau sentimentele asociate cu experiente trecute sunt inregistrate si sunt legate indisolubil de acele trairi, astfel ca de fiecare data cand vom accesa momentul experientei vom primi la “pachet” trairea emotionala aferenta. De altfel tehnicile NLP utilizeaza destul de des acest principiu prin accesarea resurselor pozitive din experientele trecute ale unei persoane pentru a le inlocui pe cele non-benefice la un moment dat.

Dar ce inseamna mai exact aceasta stare a Eului?

Dr. Eric Berne definea starea Eului ca un ansamblu constant de ganduri si trairi, direct asociat unui ansamblu corespunzator de comportamente. Starea Eului nu este un obiect, ci un termen sau simbol lingvistic pe care-l folosim pentru a desemna un ansamblu de fenomene, adica un ansamblu asociat de sentimente, ganduri si comportamente.

Aratam de asemenea in articolul mentionat, ca o alta cheie esentiala a modului uman de a reactiona la o situatie sau alta este data de context sau cadru si cum personalitatea si contextul creaza un univers simbiotic care trebuie analizat de fiecare data impreuna.

Starea Eului, intr-un anumit context/cadru, este un ansamblu coerent de comportamente, ganduri si sentimente. Uneori ma comport, gandesc si ma simt intr-un fel copiat de la unul dintre parinti sau de la alta figura parentala care m-a crescut si atunci ma aflu in starea Eului de Parinte.

Daca ma comport, daca gandesc si daca ma simt in interiorul meu ca raspuns la ceea ce se intampla in jurul meu aici si acum, utilizand toate resursele de care dispun ca adult, atunci ma aflu in starea Eului de Adult.

Alteori, se intampla sa revin la modelele de comportament, gandire si sentimente pe care le aveam cand eram copil si atunci pot spune ca ma aflu in starea Eului de Copil.

Odata ce avem un context si anumite stari bine definite ale Eului, respectiv Parinte (P), Adult (A), respectiv Copil (C) putem spune ca avem un model al starilor Eului, numit Modelul P-A-C.

Si, de fapt, la ce ma ajuta acest lucru daca il cunosc? Interesul pentru modelul starilor Eului este ca odate cunoscute si analizate, atat in forma statica dar si in modul dinamic in care aceste stari interioare imi pot influenta personalitatea, pot sa inteleg implicit comportamentul, convingerile si valorile mele interioare. Acest model imi permite sa stabilesc relatii fiabile intre comportamente, trairi si sentimente cu interiorul meu propriu dar si cu alte persoane cu care interactionez social.

Revenind la starile interioare ale Eului, putem spune pe baza studiilor efectuate de dr. Eric Berne, dar si a celor care au continuat cercetarile stiintifice ale acestuia, ca starile de Parinte, Adult, respectiv Copil sunt stari care exista in fiecare om. Aceste stari de existenta nu sunt roluri, ci realitati interioare ca si parti psihologice. Fiecare stare este produsa, intr-un anumit cadru/context, de redarea inregistrarilor evenimentelor din trecut, care implica persoane, momente, decizii si sentimente reale.

In articolul urmator vom continua sa descoperim impreuna cum se caracterizeaza mai exact fiecare dintre cele trei parti ale starii Eului, Parinte, Adult, respectiv Copil, si cum le putem identifica din punct de vedere al indiciilor fizice si lingvistice.

Pana atunci iti recomand sa meditezi la citatul urmator:

Oamenii au facut bunele purtari, si acum bunele purtari ii fac pe oameni.” – George Gordon Byron

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu