Starile interioare ale personalitatii (II)

Am descris intr-un articol anterior cum pot starile interioare ale personalitatii contura o Stare a Eului mult mai complexa si diferita de comportamentele noastre zilnice. De altfel exista in NLP o axioma care ne reaminteste de fiecare data faptul ca: “Oamenii sunt mai mult decat comportamentul lor la un moment dat.”

Am putut cunoaste in acelasi articol anterior faptul ca Starea Eului, intr-un anumit context/cadru, este un ansamblu coerent de comportamente, ganduri si sentimente. Uneori ma comport, gandesc si ma simt intr-un fel copiat de la unul dintre parinti sau de la alta figura parentala care m-a crescut si atunci ma aflu in starea Eului de Parinte. Daca ma comport, daca gandesc si daca ma simt in interiorul meu ca raspuns la ceea ce se intampla in jurul meu aici si acum, utilizand toate resursele de care dispun ca adult, atunci ma aflu in starea Eului de Adult. Alteori, se intampla sa revin la modelele de comportament, gandire si sentimente pe care le aveam cand eram copil si atunci pot spune ca ma aflu in starea Eului de Copil.

Am putea chiar vizualiza acest Model P-A-C sub urmatoarea forma grafica:

 

Acum vom continua sa descoperim impreuna cum se caracterizeaza mai exact fiecare dintre cele trei parti ale starii Eului, Parinte, Adult, respectiv Copil, si cum le putem identifica din punct de vedere al indiciilor fizice si lingvistice.

Parinte

In aceasta stare a Eului de Parinte gasim o colectie uriasa de imprimari cerebrale ale unor evenimente externe sau impuse de altii. Important de mentionat este ca fiecare dintre noi avem un Eu interior Parinte, pentru ca fiecare are o experienta anterioara in care am experimentat stimuli externi in primii 5 ani din viata. Atat modul in care se poarta parintii cat si ceea ce spun sunt inregistrate de copil in Eul Parinte. Informatiile inregistrate in Eul Parinte au fost prelucrate si inregistrate direct, fara a fi prelucrate la acel moment. Toate aceste experiente, atat verbale cat si kinestezice, sunt preluate si inregistrate automat de mentalul nostru la acel moment ca niste adevaruri venite de la persoane care ne ofera siguranta. Deosebit de important, in opinia mea, este faptul ca toate aceste inregistrari din primii 5 ani ai vietii copilului sunt permanente, nu pot fi sterse si pot fi redate pe tot parcursul vietii.

In afara de parintii reali exista si alte surse de informatii al Eului interior Parinte. Pot fi persoane pe care copilul de la acel moment le percepe ca fiind cei care-i confera siguranta la nivelul nevoilor primare. Astfel ca in aceasta categorie de “parinti” pot intra bunicii, tutorii, educatori, profesori, rude apropiate care se ocupa de cresterea acelui copil, complementar cu parintii naturali sau in lipsa acestora.

Multe din informatiile din Parinte apar sub forma “cum sa”: cum sa bati un cui, cum sa faci patul, cum sa te comporti, cum sa te prefaci, cum sa treci strada, etc. Categoria cum sa cuprinde date acumulate prin urmarirea gesturilor si comportamentului parintilor. Astfel prin preluarea acestor modele Eul Parintele se incarca cu reguli de viata de genul: “niciodata”, “intotdeauna” si “nu uita niciodata ca”.

Indicii fizice ale starii Eului de Parinte pot fi descrise sub urmatoarea forma: sprancene incruntate, buze stranse, aratatul cu degetul, datul din cap, batutul din picior, mainile in solduri, bratele incrucisate pe piept, oftatul, etc.

Indiciile verbale ale starii Eului de Parinte pot fi exemplificate prin:

O sa pun capat acestor lucruri odata pentru totdeauna…”

“Sa tii minte intotdeauna…”

“De cate ori ti-am spus…?”

“Sa nu mai faci asta niciodata…!”

“Daca as fi fost in locul tau, niciodata nu as fi facut…”

Tot acum, pana la varsta de aproximativ 5 ani se invata de la cei din jur si cuvintele ce exprima evaluarea: neastamparat, ridicol, dezgustator, socant, prost, lenes, nonsens, absurd, amaratul, bietul de el, acum ce?, nu din nou!, ar trebui, se cuvine, etc.

Daca am reprezenta schematic aceasta stare a Eului de Parinte ea ar putea arata cam ca un set de reguli care se imprima in interiorul mentalului nostru in perioada de crestere si ne modeleaza comportamentul si personalitatea.

Un lucru deosebit de important de mentionat este ca, in majoritatea cazurilor, parintii ne transmit aceste reguli pentru a ne fi de folos si a ne ajuta sa trecem mai bine prin experientele vietii, intentia lor este pozitiva si este indreptata spre binele nostru. Cum fiecare experienta a noastra este insa unica, aceasta amprenta de unicitate ni se transmite fiecaruia dintre noi.

Exemplificarea grafica a starii Eului de Parinte poate fi schitata asa:

Si ca sa poti recunoaste mai bine aceasta stare interioara a Eului de Parinte iti propun un exercitiu practic.

Ia-ti un moment de liniste interioara si da-ti voie sa iti aduci in minte o intamplare din trecutul tau cand a fost nevoie sa repari o situatie sau un lucru pe care cineva din jurul tau l-a stricat. Poti avea acces la gandurile din Parinte, intrebandu-te: „Ce ii aud pe mama si pe tata, spunandu-mi in cap?”. Sau poate ca vocea pe care o auzi apartine unui alt membru al familiei: matusa, unchi, bunic sau chiar un profesor.

Noteaza, daca acest lucru te ajuta, intreg ansamblul asociat de sentimente, ganduri si comportamente din fiecare exemplu in care ai fost in starea de Parinte. Poti rejuca scena inca o data, daca doresti si numai daca emotiile sunt benefice pentru tine, pentru a-ti reaminti detalii peste care ai trecut la momentul respectiv.

Mai poti incerca si cu alte intamplari mai recente din activitatea ta de acasa sau de la job in care ai reactionat verbal sau fizic ca si “parinti” de-ai tai.

Verifica daca, in momentele cand te aflai in starea Eului de Parinte, ai copiat comportamentele, gandurile si sentimentele parintilor sau ale altor figuri parentale. Iti va fi cu siguranta usor sa identifici persoana pe care o copiezi in fiecare caz.

In articolele viitoare vom descoperi impreuna si celelalte caracteristici ale starii Eului de Copil, respectiv de Adult si cum ne influenteaza acestea, in complexitatea lor, intregul ansamblu al personalitatii noastre unice.

Pana atunci te invit sa te bucuri interior de citatul urmator:

Baza intregii istorii o constituie povestirea parintilor catre copii transmisa apoi de la o generatie la alta.” – Voltaire

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu