Starile interioare ale personalitatii (IV)

Comporta-te ca un adult la varsta ta!” Iata o replica pe care cu siguranta ca am auzit-o sau am spus-o celorlalti din jurul nostru la un anumit moment, intr-un context sau stare emotionala specifica.

Dar ce are special acest comportament de adult? Studiile Analizei Tranzactionale ne arata ca, daca ma comport, daca gandesc si daca ma simt in interiorul meu ca raspuns la ceea ce se intampla in jurul meu aici si acum, utilizand toate resursele de care dispun ca adult, atunci ma aflu in starea Eului de Adult.

Cu siguranta ca deja ai aflat din articolele anterioare ca in interiorul nostru, ca si parti de sine statatoare, dispunem de starea Eului de Parinte, respectiv starea Eului de Copil.

Dar sa descoperim impreuna in cele ce urmeaza cum completeaza si cum echilibreaza starea Eului de Adult celelalte doua stari deja descrise.

Analiza Tranzactionala pleaca de la premiza ca orice persoana sanatoasa fizic si mental poseda capacitatea de a percepe singur notiunile, de a le analiza, de a le compara, de a reflecta asupra lor, de a face deductii, de a intelege, de a asculta si transmite informatii, de a explica si a cere celorlalti date. Iar conform studiilor, incepand cu 6-8 ani incepe sa se dezvolte starea Eului de Adult, in mod normal.

Important in opinia mea este faptul ca Eul interior Adult dezvolta o conceptie gandita, bazata pe adunarea, procesarea si transmiterea de informatii. Adultul actualizeaza informatiile din Parinte pentru a determina ce este valabil si ce nu. De asemenea, Adultul actualizeaza si datele din Copil pentru a determina ce sentimente pot fi exprimate in siguranta. Astfel prin Adult, copilul in dezvoltarea sa fizica si mentala poate sa inceapa sa faca diferenta dintre viata asa cum i-au descris-o altii (Parinte), viata asa cum a simtit-o, visat-o sau fantasmat-o (Copilul) si viata asa cum o descopera singur (Adult).

In mod schematic aceasta se poate reprezenta conform figurii de mai jos:

Comparativ cu starea Eului de Parinte care se raporteaza la datele colectate si stocate din exterior, respectiv starea Eului de Copil care proceseaza date provenite din starile emotionale interioare, s-a observat ca starea Eului de Adult functioneaza ambivalent, atat raportat la exterior cat si la interior.

Un mod orientat catre exteriorul persoanei proprii, care analizeaza informatiile din jurul acesteia, care analizeaza si pune intrebari, completandu-si baza de date interioara si experientiala cu elemente noi. Exemple: “Cum faci sa schimbi o priza sau un bec?”, “Cum fac/reusesc/pot mai exact sa rezolv X situatie?”. Pot fi de asemenea cereri exprimate in mod asertiv de genul: “Mi-ar placea sa iti schimbi culoarea parului in aceasta primavara.” sau “Iti comunic ca acest raport nu este complet cu datele necesare la capitolul Z, asa ca iti recomand sa-l completezi pana maine.”

Respectiv, un mod orientat catre interiorul persoanei proprii, starea Eului de Adult isi consulta celelalte parti, Parinte si Copil, insa decizia finala apartine Adultului din respectiva persoana. Consultarea se poate face pe modalitate Auditiv interior (Ai), prin intrebarea fiecarei stari interioare  in parte, iar raspunsurile de la celelalte doua parti pot veni pe oricare din modalitati. Raspunsul poate fi Auditiv (voce interioara avand tonalitate specifica de Parinte sau de Copil), Vizual prin imagini amintite (Va) sau create (Vc) sau raspunsuri Kinestezice date de anumite senzatii de cald sau rece in anumite zone ale corpului, sau alte forme de raspuns kinestezic functie de persoana. De asemenea, in anumite cazuri, raspunsul partilor interioare poate fi dat si sub forma de sinestezie, reprezentata printr-o combinatie a tuturor modalitatilor VAKOG.

In opinia mea, aceasta consultare interioara o facem des si in mod inconstient ca in exemplul de mai jos:

Adultul: “Ce as putea sa mananc la pranz?”

Parintele: “Ai grija sa nu mananci paine ca ingrasa si tu trebuie sa tii la silueta ta!”

Copilul: “Incepe cu inghetata. Ma innebunesc dupa aroma de fructe de padure!”

Desigur ca in cazul in care una din starile Eului nu sunt luate in calcul pot aparea destul de des conflicte interioare intre parti care duc la stari de incongruenta interioara pe perioade mai lungi sau mai scurte, functie de nivelul de greutate al deciziei pe care trebuie sa o luam. Raspunsul dat de incongruenta dintre partile interioare se manifesta destul de des prin stari de iritare sau enervare sau chiar de stari de rau fizic, dureri de cap sau ale anumitor organe.

De aceea pentru a exista o congruenta si o armonie in simbioza sistemului corp-minte-spirit este recomandat mentinerea unui dialog permanent si punerea de acord ale starilor Eului propriu, in mod constient, cat mai des si pe fiecare nivel de decizie interioara.

Desigur ca in viata de zi cu zi aceste stari ale Eului interior sunt intr-o permanenta dinamica influentandu-ne mediul, comportamentul, abilitatile, convingerile, valorile si identitatea. Insa voi reveni in articolul urmator cu aceste aspecte deosebit de interesante.

Ma opresc aici deocamdata, iti multumesc pentru atentia acordata lecturii acestui articol, te astept cu drag de fiecare data si te invit ca in fiecare articol, asa cum te-am obisnuit deja, sa meditezi la ideea urmatoare:

«Oamenilor mari le plac numerele. Cand le vorbiti de un nou prieten, nu vor intreaba niciodata ceea ce este cu adevarat important. Nu vor intreaba niciodata: “Cum suna vocea lui? Ce jocuri ii plac? Colectioneaza fluturi?” Ei vor intreaba: “Cati ani are? Cati frati are? Cat cantareste? Cat castiga tatal sau?” Numai atunci ei vor crede ca l-au cunoscut.» – Antoine de Saint-Exupery

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu