Tehnicile NLP si triada Corp – Minte – Spirit

O sa incep acest articol prin a te ruga sa-ti aduci aminte de o experienta din trecutul tau cand te durea ceva fizic, dintr-un motiv necunoscut, si cum resimteai aceasta durere la nivelul gandurilor tale sau al starii de spirit, energetic sau emotional. Si acum da-ti voie sa te duci inapoi in trecutul tau si sa gasesti un moment cand ai fost fericit sau te-ai bucurat enorm de o reusita majora din viata ta, cum simteai corpul si gandurile tale?

Sunt sigur ca ai avut pana acum dovada, in experientele tale anterioare, ca exista o conexiune profunda intre corp, minte si spirit. Corpul, mintea si spiritul sunt parti diferite ale intregului uman, strans legate intre ele care se armonizeaza sau se influenteaza intr-o simbioza perfecta. Schimbarea unui element le influenteaza si pe celelalte.

Corpul este un vehicul perfect creat pentru a ne asigura mobilitatea necesara, atat de a supravietui si a ne asigura hrana in vechile timpuri, cat si a construi sau a conduce navete spatiale in zborul catre cosmos.

Mintea, prin procesele sale constiente si inconstiente, coordoneaza atat procesele fiziologice ale corpului cat si asigura nivelul creativ al individului uman. In acelasi timp ne ajuta sa ne proiectam in strategii care ne conduc viata, in experiente si timp precum si in obiectivele viitoare.

Ce este Spiritul? Daca ne-am uita in DEX am gasi urmatoarele: a) Factor ideal al existentei, principiu imaterial interpretat ca fiind produs superior al activitatii creierului omenesc; constiinta; gandire; duh. b) Modalitate de gandire sau de comportare care constituie esenta unei persoane. c) Factor imaterial, identificat cu divinitatea si opus materiei; duh.

Doar ca desigur, spiritul uman este cu mult mai mult decat niste reprezentari lingvistice sau incercari de a simboliza abstract. Fiecare dintre noi stim in interiorul nostru ce reprezinta spiritul pentru noi insine, nu trebuie sa-l cautam in exteriorul nostru.

Noi suntem spirit, minte si corp in intrepatrundere.

Si intrebarea care mi-a venit brusc este: se adreseaza tehnicile NLP acestei triade spirit-minte-corp in totalitatea ei? Daca ne uitam la materialele si cartile NLP aparute pana la acest moment o sa observam ca in majoritatea lor, tehnicile NLP se adreseaza schimbarilor produse la nivelul minte-corp. Walter Lubek a reusit cu “Manualul NLP-ului spiritual” sa aduca in prim-plan faptul ca NLP se poate adresa si celei de-a treia parti din noi insine, respectiv spiritului nostru si ca poti realiza schimbari cu NLP si la acest nivel.

Gindirea negativa, simtirile negative pot imbolnavi corpul fizic. De aceea, a trata numai corpul fizic, ignorind campul energetic–spiritual, precum si modul de a gandi si a simti al persoanei, este un nonsens. Din fericire, vindecarea holistica ia in considerare triada minte-corp-spirit si actioneaza asupra ei. Invataturi si tehnici energetice cum sunt Reiki, Prananadi, Munay Ki, Qigong, Thai Chi si multe altele, fac parte din vindecarea holistica, potenteaza actiunea produselor naturale, dar, mai presus de orice, patrund in cele mai profunde structuri ale fiintei, reinstaurind armonia energetica pina la nivel de celula.

De ce nu ar incepe si NLP sa utilizeze mai mult tehnici de vindecare spirituala pentru a acoperi nevoia intregului uman ca spirit, minte si corp? Cu siguranta ca o face si in prezent daca ne uitam la tehnicile de descoperire interioara a resurselor, de lucru pe submodalitati cu resursele pentru a deveni mai puternice, de ancorare a acestora pentru a aduce beneficii in viitor, si exemplele pot continua. Cei care practicam NLP cu noi sau cu cei din jurul nostru stim deja ca utilizand tehnicile NLP putem crea schimbarea cu mult mai repede daca mergem pe un nivel superior situatiei de blocaj in care ne aflam. Daca am crea schimbarea cu ajutorul NLP la nivelul cel mai de sus, respectiv spiritul, atunci schimbarile ar fi profunde si imediate la nivel de minte si corp, asigurand un echilibru si o congruenta interioara benefica.

Toata aceasta orientare a NLP-ului din ce in ce mai mult catre spiritul uman tine, pana la urma, de fiecare dintre trainerii NLP din generatia actuala si viitoare. Cu cat trainerii NLP vor urca in interiorul lor catre nivelul spiritual cu atat vor darui la randul lor celorlalti un NLP spiritual. Mentorii mei si a colegilor mei traineri, Iuliana si Marcel, deja fac acest lucru si semintele au fost puse la rodit. Eu imi doresc sa merg pe acest drum al NLP-ului spiritual, integrat cu mintea si corpul, si ca mine mai sunt si altii cu siguranta.

O sa inchei acest articol cu un citat dintr-un geniu al stiintelor si spiritualitatii, un om cu mult inaintea timpurilor in care a trait si care ne-a lasat comori de spiritualitate:

Omul nu poate fi sanatos numai datorita educatiei materiale si prin ceea ce i se ofera de mancare, ci trebuie tinut cont si de sufletul sau. Incepem sa simtim treptat ca acest suflet este important, ca omul nu are numai un corp fizic, iar acest corp al sau se poate ruina datorita sufletului.” – Rudolf Steiner (1861-1925)

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Articole asemanatoare

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu