Persuasiunea vine din interiorul nostru


“Oamenii vor face ORICE pentru cei care le incurajeaza visurile, le motiveaza esecurile, le calmeaza fricile, le confirma banuielile si ii ajuta sa arunce cu pietre spre dusmanii lor.”

Fraza de mai sus este tot cursul de persuasiune, intr-o exprimare continua, a lui Blair Warren. Si mi s-a parut, in opinia mea, geniala aceasta fraza. Am analizat multitudinea de experiente avute cu majoritatea clientilor mei, dar si cu persoane apropiate mie, iar concluzia la care am ajuns este ca descrierea facuta de Warren este dureros de adevarata.

Oamenilor le place sa viseze, sa construiasca vise, sa creada in vise si de aici pina la a-si crea, pe baza unor vise, propriile convingeri interioare sau chiar valori este numai un pas. Atat timp cat le incurajezi visele in care traiesc esti prietenul lor, daca incerci sa le arati ca visele se mai pot si imprastia uneori inainte de a ajunge realitate, ai sanse sigure sa nu mai primesti aprecierea persoanei respective.

Oamenilor le place sa fie intelesi atunci cand fac erori, sa li se gaseasca intotdeauna o scuza la un esec si sa mearga mai departe. De cele mai multe ori auzim in jurul nostru urmatoarea replica: “A gresi e omeneste! Ce vrei sa fac acum, sa-mi iau capul…?” E mult mai usor sa-mi justific esecul decit sa invat sa nu mai fac aceeasi eroare data viitoare. Iar cei care ne ajuta in acest demers de motivare a esecurilor sint cei mai buni “prieteni” ai nostri. Chiar daca pe termen lung acest fapt nu este benefic in evolutia noastra.

Teama, in care si cu care traim zilnic, s-a dezvoltat pe baza mecanismelor noastre de aparare. Doar ca nivelul de teama in care traim este total exacerbat. Ne trezim din pat intr-un melanj de teama zilnica formata din pierderea jobului, a celor dragi, a lipsei banilor, a bolilor, a cataclismelor naturale si lista poate continua. Toata aceasta teama este alimentata zilnic si livrata de tv, stiri, media, zvonuri. Oricine vine la un moment dat si ne aduce un strop de liniste interioara in aceasta maree de teama este perceput ca un binefacator si il primim in suflet cu bratele deschise. Chiar daca intentiile lui, uneori, nu sint benefice pe termen lung sau pentru starea noastra.

Bineinteles ca pot argumenta la fel de bine si celelalte elemente care compun sistemul de persuasiune descris de Warren.

Important, in opinia mea, este sa constientizam faptul ca oamenii dispun in complexitatea lor de programe mentale, reactii de aparare, emotii si convingeri care pot lasa loc la canale de persuasiune. Utilizind aceste canale de persuasiune, in mod ecologic emotional si nealterand liberul arbitru al fiecarei persoane, putem deveni mai eficienti in actul de vanzare si nu numai. Industria publicitara deja cunoaste foarte bine acest sistem de persuasiune si il utilizeaza cu succes. Doar analizand reclamele si spoturile de publicitate zilnice putem gasi parti din sistem.

Astept opinia ta referitoare la aspectele expuse si pana data viitoare te las sa reflectezi la urmatorul citat:

Suntem facuti din acelasi material din care sunt tesute visurile” – William Shakespeare.

 

 

Florin Cozma

Website: http://www.nlp-evolutiv.ro/

Fara comentariiLasa un comentariu

Scrie un comentariu